Στα ίχνη του... ταχυδρόμου
Τρίτη 15 Γενάρη 2002

Σκηνή από την ταινία «Junk Mail» του Πολ Σλετάουνε
Ενδιαφέρουσες ταινίες προβάλλονται σήμερα. Ωστόσο, αυτές που ξεχωρίζουν είναι μία νορβηγική παραγωγή - το ντεμπούτο του Πολ Σλετάουνε, ένα πολύ καλό κλασικό γουέστερν, αλλά και μια καινούρια αστυνομική ταινία.

«Junk Mail», σε σκηνοθεσία Πολ Σλετάουνε.

Αυτή η βραβευμένη περιπέτεια είναι η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του Νορβηγού σκηνοθέτη Πολ Σλετάουνε. Μια ταινία που είχε απρόσμενα μεγάλη εμπορική επιτυχία και έφερε στο προσκήνιο τον κινηματογράφο της Νορβηγίας. Ηρωας της ταινίας είναι ένας κακομοίρης ταχυδρόμος, γεμάτος από περιέργεια. Δε σέβεται την ιδιωτική ζωή των άλλων και δε διστάζει να κλέβει την αλληλογραφία. Θα γοητευτεί από μια κωφάλαλη κοπέλα και κάποια στιγμή που αυτή θα ξεχάσει τα κλειδιά της, θα μπει στο διαμέρισμά της από περιέργεια και τότε θ' ανακαλύψει πως η κοπέλα είναι μπλεγμένη σε μια ληστεία. Το ενδιαφέρον του για την κοπέλα, αλλά και η περιέργειά του, θα τον οδηγήσουν στους ληστές, θα μπλέξει σε μια επικίνδυνη περιπέτεια. Η ταινία συνδυάζει τη μαύρη κωμωδία με το θρίλερ. Πρωταγωνιστούν: Ρόμπερτ Σκγέρσταντ, Αντρίν Σέθερ, Ελι Αν Λίνενσταντ, Περ Εγκιλ Ασκε (ΕΤ-3, 23.30).

«Το κόκκινο φεγγάρι», σε σκηνοθεσία Ρόμπερτ Γουάιζ.

Ενας περιπλανώμενος αινιγματικός καουμπόι φτάνει σε μια πόλη και μπλέκεται σε μια βεντέτα ανάμεσα σε γελαδάρηδες και ιδιοκτήτες αγροκτημάτων. Τη στιγμή μάλιστα που δουλεύει για λογαριασμό ενός αδίστακτου μεγαλοκτηματία. Το δυνατό σενάριο, η υπέροχη φωτογραφία και ο Ρόμπερτ Μίτσαμ, σε έναν από τους καλύτερους ρόλους της ζωής του, αξίζουν για να κερδίσει η ταινία το χρόνο και το ενδιαφέρον μας. Πρωταγωνιστούν: Ρόμπερτ Μίτσαμ, Ρόμπερτ Πρέστον, Μπάρμπαρα Μπελ Γκέντες, Γουόλτερ Μπρέναν, Φίλις Θάξτερ (ALTER, 01.00).

«Στα ίχνη του φυγά», σε σκηνοθεσία Στιούαρτ Μπερντ.

Ο αστυνόμος Σαμ Τζέραλντ συνοδεύει μια ομάδα κρατουμένων, όταν το αεροπλάνο στο οποίο επιβαίνουν συντρίβεται. Ο Τζέραλντ προσπαθεί να σώσει κάποιους που έχουν παγιδευτεί στα συντρίμμια, με τη βοήθεια ενός κρατούμενου, του Σέρινταν. Ο Σέρινταν καταφέρνει να δραπετεύσει. Αποφασισμένος να παραδώσει το δραπέτη στη δικαιοσύνη, αρχίζει να τον καταδιώκει ανελέητα. Πρωταγωνιστούν: Τόμι Λι Τζόουνς, Γουέσλι Σνάιπς, Ρόμπερτ Ντάουνι Τζούνιορ, Τζο Παντολιάνο (ANT1, 22.50).