ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟΝ ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟ - ΤΟΥΡΙΣΜΟ
Αγωνιστικά κάλαντα σε μια σειρά πόλεις
Τρίτη 29 Δεκέμβρη 2020

ΚΕΡΚΥΡΑ
Αγωνιστικά κάλαντα «έψαλαν» την παραμονή των Χριστουγέννων Σωματεία Εργαζομένων στον Επισιτισμό - Τουρισμό και τα Ξενοδοχεία, διεκδικώντας έκτακτο επίδομα 600 ευρώ για την επιβίωση των ανέργων.

Εκτός από την κινητοποίηση στην Αθήνα, έξω από το υπουργείο Εργασίας, από το Συνδικάτο Εργαζομένων Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων, τον Πανελλήνιο Μουσικό Σύλλογο και το Σωματείο Εργαζομένων στο Θέαμα - Ακρόαμα (σχετικό ρεπορτάζ δημοσιεύτηκε στον «Ριζοσπάστη του Σαββατοκύριακου»), παρεμβάσεις έγιναν σε μια σειρά ακόμα πόλεις σε όλη τη χώρα. Τα σωματεία του Επισιτισμού - Τουρισμού συναντήθηκαν με συνδικάτα που έχουν στις γραμμές τους εποχικούς εργαζόμενους, που βρίσκονται στην ίδια δεινή θέση, δυναμώνοντας τον αγώνα για μέτρα ουσιαστικής στήριξης. Σε ορισμένες περιπτώσεις οι πρωτοβουλίες για τα αγωνιστικά κάλαντα συνδυάστηκαν με δράσεις αλληλεγγύης.

Στην Κέρκυρα, μέλη του κλαδικού και των επιχειρησιακών σωματείων είπαν τα κάλαντα μπροστά από το Εργατικό Κέντρο. Η Αστυνομία εμπόδισε τη συμβολική μετακίνηση των εργαζομένων προς την Περιφέρεια, ωστόσο τα κάλαντα ήχησαν δυνατά, με τους εργαζόμενους να διεκδικούν στον γνωστό σκοπό και με τη συνοδεία μουσικών οργάνων επίδομα 600 ευρώ σε όλους τους ανέργους. «Ετούτα τα Χριστούγεννα χωρίς ευρώ περνάμε, γι' αυτό στους δρόμους κάλαντα αγώνα τραγουδάμε», ανέφεραν μεταξύ άλλων.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Στη Θεσσαλονίκη το Συνδικάτο Εργαζομένων Τουριστικών Επισιτιστικών Επιχειρήσεων Θεσσαλονίκης - Πιερίας - Χαλκιδικής (ΣΕΤΕΠΕ) τραγούδησε τα αγωνιστικά κάλαντα στον πεζόδρομο της Καλαμαριάς, μοίρασε μελομακάρονα, ευχές για δύναμη και αγώνα, καθώς και την ανακοίνωσή του για την ανάγκη να δυναμώσει η αλληλεγγύη.

Στα Χανιά τα Σωματεία Εργαζομένων Επισιτισμού και Ιδιωτικών Υπαλλήλων πραγματοποίησαν παρέμβαση με αγωνιστικά κάλαντα στο δημαρχείο. Στη συνέχεια διένειμαν τρόφιμα σε οικογένειες εργαζομένων, στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών αλληλεγγύης που οργανώνουν. Ανάλογες πρωτοβουλίες τραγουδώντας τα αγωνιστικά κάλαντα πήραν οι δυνάμεις της ΔΑΣ Ξενοδοχοϋπαλλήλων στο Ηράκλειο, μαζί με την Ενωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων, και στο Ρέθυμνο.

Στην Πάτρα, το κλαδικό Σωματείο αρχικά πραγματοποίησε παράσταση διαμαρτυρίας στον ΟΑΕΔ και στη συνέχεια μέλη του τα «έψαλαν» στην Περιφέρεια. Στη Ζάκυνθο, συμβολική διαμαρτυρία έγινε από το Σωματείο στην Αντιπεριφέρεια. Στην Κω τα αγωνιστικά κάλαντα ακούστηκαν στην Ενωση Ξενοδόχων και στη Ρόδο στην πλατεία Κύπρου στο κέντρο της πόλης.