ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ 2002
Κάθε πέρσι και καλύτερα για τους λαούς της Γης

Η πλειοψηφία των κατοίκων των 70 χωρών της Γης - μεταξύ αυτών της ΕΕ και της Ελλάδας - εκτιμούν ότι το 2002 θα χειροτερέψει η οικονομικής τους κατάσταση, θα αυξηθούν η ανεργία και οι απεργίες, καθώς και οι διεθνείς φιλονικίες (πολεμικές ή άλλες συγκρούσεις)

Τρίτη 15 Γενάρη 2002

Τη γνωστή λαϊκή παροιμία «Κάθε φέτος και χειρότερα κάθε πέρσι και καλύτερα» θυμίζουν τα συμπεράσματα της παγκόσμια δειγματοληπτικής έρευνας (δημοσκόπηση) της εταιρίας «GALLUP International». Η έρευνα έγινε τηλεφωνικά σε 70 χώρες της Γης, σε 65.051 άνδρες και γυναίκες ηλικίας πάνω από 15 ετών προκειμένου να καταγραφούν οι απόψεις των λαών για το τι αναμένουν από τη νέα χρονιά, το 2002. Από τα στοιχεία της έρευνας αυτής - που στην Ελλάδα δημοσιοποίησε χτες η εταιρία «ICAP» - προκύπτει πως η πλειοψηφία των ερωτηθέντων προβλέπει ότι το 2002 φέρνει για τα πλατιά λαϊκά στρώματα αύξηση της ανεργίας, επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης και του βιοτικού τους επίπεδου, αύξηση των απεργιακών κινητοποιήσεων αλλά και περισσότερες διεθνείς φιλονικίες (πολεμικές ή άλλες συγκρούσεις).

Από τους αναλυτικούς πίνακες της ICAP με τις 8 ερωτήσεις και τις σχετικές απαντήσεις που καταγράφηκαν, προκύπτει ότι οι εκτιμήσεις και προσδοκίες των λαών της Γης, για το έτος 2002 είναι το ίδιο δυσοίωνες όπως και στην περσινή δειγματοληπτική έρευνα. Τα σημαντικότερα συμπεράσματα που προκύπτουν από την ανάγνωση των στοιχείων της συγκεκριμένης παγκόσμιας δημοσκόπησης εμφανίζονται στον πίνακα (πρόκειται για επεξεργασία που έκανε ο «Ρ» από τους αναλυτικούς πίνακες της «GALLUP International»). Εκτός από τη σαφή εικόνα που σχηματίζει κανείς διαβάζοντας τα ομαδοποιημένα στοιχεία του πίνακα που δημοσιεύει ο «Ρ» (για το σύνολο των 70 χωρών, και χωριστά των χωρών - μελών της ΕΕ και της Ελλάδας), προκύπτουν και τα εξής:

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
ΚΑΘΕ ΦΕΤΟΣ ΚΑΙ ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ (1999-01-22 00:00:00.0)