ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ
Τα προβλήματα σε όλη τη χώρα φέρνουν πάλι στο προσκήνιο την έλλειψη αντιπλημμυρικών έργων
Τρίτη 5 Γενάρη 2021

Ποτάμια οι δρόμοι στο Μενίδι
Σε εξέλιξη ήταν χτες το ψυχρό μέτωπο κακοκαιρίας το οποίο το απόγευμα έπληξε και την Αττική. Το μέτωπο «σάρωσε» τη χώρα μας από τα δυτικά προς τα ανατολικά, προκαλώντας κατά τόπους ισχυρές καταιγίδες και πρόσκαιρα θυελλώδεις ανέμους στα πελάγη, πυκνές χιονοπτώσεις στα δυτικά και βόρεια ορεινά τμήματα.

Ισχυρές καταιγίδες σημειώθηκαν σε πολλές περιοχές της Αττικής, κυρίως στα βόρεια και ανατολικά, αλλά και σε περιοχές της Δυτικής Αττικής, όπως Μενίδι, Φυλή, Κερατσίνι και Αγίους Αναργύρους, ενώ πτώσεις δέντρων υπήρξαν σε Ανω Πατήσια και Χαλάνδρι. Πιο νωρίς σφοδρή κακοκαιρία χτυπούσε και τη Θεσσαλονίκη, με τους δρόμους να έχουν μετατραπεί σε ποτάμια. Στην ανατολική πλευρά της πόλης δρόμοι είχαν πλημμυρίσει, ενώ η Πυροσβεστική δέχτηκε κλήσεις για άντληση υδάτων.

Οι πλημμύρες που σημειώθηκαν σε πολλές περιοχές της χώρας αναδεικνύουν για άλλη μια φορά την ανυπαρξία ολοκληρωμένου δικτύου αντιπλημμυρικής θωράκισης. Μάλιστα, περιοχές στις οποίες ακόμα δεν έχουν επουλωθεί οι πληγές από πρόσφατες πλημμύρες χτυπήθηκαν ξανά.

Πολλά προβλήματα προκάλεσε το πέρασμα της κακοκαιρίας σε Ηπειρο και Θεσσαλία, ενώ η Πολιτική Προστασία κήρυξε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης την κοινότητα Καρίτσης Δολόπων, που ανήκει στο δήμο Λίμνης Πλαστήρα, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που προκάλεσαν οι κατολισθήσεις εξαιτίας της κακοκαιρίας στις 29/12. Συναγερμός σήμανε και στα Τρίκαλα, που είχε ανέβει η στάθμη στον ποταμό Ληθαίο φτάνοντας στα 1,28 μέτρα. Η στάθμη των ποταμών είχε ανέβει επικίνδυνα και σε πολλά σημεία είχε φουσκώσει και ο Πηνειός.

Καταρρακτώδης ήταν η βροχή στη Χαλκίδα με δρόμους να έχουν πλημμυρίσει. Από τη βροχή προκλήθηκαν προβλήματα στην κίνηση, η οποία ήταν αυξημένη σε πολλούς κεντρικούς δρόμους.

Στην Ηπειρο, το κύμα κακοκαιρίας που ήταν σε εξέλιξη προκάλεσε αρκετά προβλήματα. Τα σοβαρότερα εντοπίστηκαν στο δήμο Νικολάου Σκουφά στην Αρτα καθώς έχουν αναφερθεί σοβαρές ζημιές από πλημμυρικά φαινόμενα λόγω των ισχυρών βροχοπτώσεων, με τις περισσότερες στη Δημοτική Ενότητα Πέτα, για την οποία ο δήμος ζητά να κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Πέραν των υποδομών του δήμου, ζημιές υπάρχουν σε σπίτια και καλλιέργειες σε διάφορες περιοχές όπως το Νεοχώρι, το Κομπότι, οι Αγιοι Ανάργυροι, η Κόπραινα, η Αγία Παρασκευή, ο Παχυκάλαμος, τα Κολομόδια, ο Αγιος Δημήτριος, η Αμφιθέα κι ο Αγιος Ταξιάρχης ενώ ο δρόμος Καραμούτσι - Νεοχωράκι έχει καταστραφεί και θα παραμείνει κλειστός.