ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΛΥΡΙΚΗΣ ΣΚΗΝΗΣ
Συνεχίζουν τον αγώνα για την εφαρμογή της Συλλογικής τους Σύμβασης

Νέα παράσταση διαμαρτυρίας χτες στο υπουργείο Οικονομικών

Παρασκευή 8 Γενάρη 2021

INTIME NEWS

Με νέα παράσταση διαμαρτυρίας χτες στο υπουργείο Οικονομικών, τα Σωματεία Εργαζομένων στην Εθνική Λυρική Σκηνή (ΕΛΣ) απαίτησαν την άμεση εφαρμογή της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Θυμίζουμε ότι η ΣΣΕ έχει υπογραφεί από το καλοκαίρι μεταξύ των σωματείων και της διοίκησης της ΕΛΣ, «εμπόδιο» στην εφαρμογή της όμως, σύμφωνα με την κυβέρνηση, μπαίνει το γεγονός ότι προβλέπει μια «νέα παροχή», το μηνιαίο επίδομα σίτισης στους εργαζόμενους που αμείβονται με ενιαίο μισθολόγιο.

Χτες, αντιπροσωπεία των Σωματείων συναντήθηκε με τον διευθυντή του γραφείου και την νομική σύμβουλο του υπουργού Οικονομικών, οι οποίοι παρέπεμψαν για το αίτημα στον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, ισχυρίστηκαν ότι δεν γνώριζαν το ζήτημα που έχει προκύψει και ζήτησαν από τα ίδια τα Σωματεία «να φροντίσουν να ενημερωθούν» για το τι έχει αποφασιστεί μεταξύ διοίκησης της ΕΛΣ και αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών για τη ΣΣΕ.

Οι εργαζόμενοι, αρνούμενοι να πέσουν στη διελκυστίνδα της μετάθεσης των ευθυνών μεταξύ των υπουργείων και της διοίκησης, ζήτησαν άμεσα να τηρηθούν οι δεσμεύσεις που απορρέουν από τη Σύμβαση που έχει υπογραφεί και προειδοποίησαν ότι θα συνεχίσουν και θα κλιμακώσουν τον αγώνα τους για την εφαρμογή της.

Καταγγέλλουν την προσπάθεια απόλυσης χορευτή

Την προσπάθεια απόλυσης χορευτή της ΕΛΣ καταγγέλλουν με κοινή ανακοίνωσή τους τα ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων ΕΛΣ, της Ενωσης Λυρικών Πρωταγωνιστών Ελλάδας και του Συλλόγου Χορευτών ΕΛΣ, κάνοντας λόγο για μεθόδευση από τη διεύθυνση του μπαλέτου που «θα τη ζήλευαν επιτελεία μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων». Τα σωματεία ζητούν από τον καλλιτεχνικό διευθυντή της ΕΛΣ «να προβεί άμεσα στην ανανέωση της σύμβασης, ώστε να μην είναι ανακόλουθος με τη δημόσια τοποθέτησή του ότι "θεωρεί τραγικό να απολύεις σε μια τέτοια δύσκολη κατάσταση"».

Στο θέμα αναφέρεται σε ανακοίνωσή της και η ΔΑΣ ΠΟΘΑ, καταγγέλλοντας τη διοίκηση της ΠΟΘΑ για ταύτιση με τις επιδιώξεις της εργοδοσίας, καθώς αρνήθηκε να στείλει η Ομοσπονδία κείμενο που να καταγγέλλει την απόλυση. «Εφτασαν στο σημείο να μας πουν ότι "δεν υπάρχει απόλυση, αλλά μη ανανέωση σύμβασης και για τη μη ανανέωση φταίμε όσοι διεκδικήσαμε να μην απολυθεί ο χορευτής"», καταγγέλλει η ΔΑΣ ΠΟΘΑ και προσθέτει:

«Συνάδελφοι, εάν η διεύθυνση της ΕΛΣ επιμένει με τόσο αμείλικτο τρόπο για έναν μόλις χορευτή, σημαίνει πως το επόμενο διάστημα στα κρατικά θέατρα ετοιμάζεται ένα μπαράζ περικοπών, το οποίο πρέπει να αντιπαλέψουμε στην πράξη με όλες μας τις δυνάμεις. Αν αυτό γίνεται στα κρατικά θέατρα, μπορούμε να φανταστούμε τι ετοιμάζεται στον ιδιωτικό τομέα».

Η ΔΑΣ σημειώνει ότι «η φωνή της εργοδοσίας είναι ήδη πολύ ισχυρή και έχει πάρα πολλά στηρίγματα, κυβερνητικά και μη. Δεν τη χρειαζόμαστε μέσα στις διοικήσεις των συλλογικών μας οργάνων» και καλεί όλα τα σωματεία να οργανώσουν την πάλη τους, διεκδικώντας: Να υπογραφούν ΣΣΕ σε όλους τους χώρους και να υλοποιηθούν άμεσα όσες έχουν υπογραφεί, να ανανεωθούν όσες συμβάσεις εκτάκτων λήγουν, να προστατευτούν τα πνευματικά και συγγενικά δικαιώματα, να στηριχτούν οι χιλιάδες καλλιτέχνες που με δικαιολογία το «μητρώο» είναι μετέωροι.