Αντιδράσεις για τη συρρίκνωση της «Ολυμπιακής»

«Προδοσία του ελληνισμού», χαρακτηρίζουν οι ομογενείς της Αυστραλίας τη διακοπή της πτήσης προς Μελβούρνη. Η «αναδιοργάνωση» λειτουργεί προς όφελος άλλων εταιριών βρετανικών συμφερόντων, καταγγέλλουν οι πιλότοι

Σάββατο 5 Φλεβάρη 2000

Αυξάνονται και εντείνονται οι αντιδράσεις κατά της απόφασης των Βρετανών «μάνατζερ» της «Ολυμπιακής Αεροπορίας» να «κόψουν» την πτήση για τη Μελβούρνη της Αυστραλίας, με πρόσχημα ότι μ' αυτόν τον τρόπο θα καταστήσουν «κερδοφόρο» το συγκεκριμένο υπερπόντιο δρομολόγιο της εταιρίας.

Οι πρώτες αντιδράσεις ξεσηκώθηκαν, αμέσως μετά την κοινοποίηση της απόφασης, από τον ελληνισμό της Αυστραλίας και εκδηλώθηκαν χτες με συγκέντρωση στη Μελβούρνη, που διοργάνωσαν οι εκπρόσωποι της ομογένειας και των ταξιδιωτικών πρακτόρων, οι οποίοι χαρακτηρίζουν την απόφαση για την περικοπή της πτήσης «απαράδεκτη» και «προδοσία» του ελληνισμού της Βικτώριας. Οι ομογενείς της Αυστραλίας εκφράζουν φόβους για οριστική διακοπή των πτήσεων της ΟΑ προς Αυστραλία, μετά την Ολυμπιάδα του Σίδνεϊ τον ερχόμενο Σεπτέμβρη. Παράλληλα, επισημαίνουν ότι οι πτήσεις προς Μελβούρνη επιβάλλεται να συνεχιστούν και για «εθνικούς λόγους», ενώ απορρίπτουν τον ισχυρισμό των Εγγλέζων ότι το δρομολόγιο είναι ελλειμματικό. Την απογοήτευσή του για την κατάργηση της πτήσης εξέφρασε και ο εκπρόσωπος της πολιτειακής κυβέρνησης της Βικτώριας Φιλ Ριντ, επισημαίνοντας ότι την ώρα που όλο και περισσότερες αεροπορικές εταιρίες συνδέονται με τη Μελβούρνη, η ΟΑ αποφάσισε να καταργήσει τα δρομολόγιά της, αν και η Μελβούρνη είναι η μεγαλύτερη ελληνόφωνη πόλη στον κόσμο.

Στο εσωτερικό, οι πρώτες αντιδράσεις για το «κόψιμο» της γραμμής εκδηλώθηκαν από τους πιλότους, οι οποίοι με χτεσινή τους ανακοίνωση καταγγέλλουν ότι πρόκειται για ένα ακόμα βήμα απαξίωσης και συρρίκνωσης της εταιρίας. Υπογραμμίζουν ότι οι δικαιολογίες των Βρετανών, περί δήθεν αναδιοργάνωσης των πτήσεων με σκοπό την κερδοφορία, δεν μπορούν να πείσουν κανέναν, πολύ περισσότερο μάλιστα, όταν η «αναδιοργάνωση» λειτουργεί προς όφελος άλλων εταιριών, κυρίως βρετανικών συμφερόντων. Υπενθυμίζεται ότι οι Βρετανοί μάνατζερ αποφάσισαν να «κόψουν» το σκέλος Σίδνεϊ - Μελβούρνη από τις 26 Μάρτη και να στέλνουν τους επιβάτες με τελικό προορισμό τη Μελβούρνη, με τις εταιρίες «Ανσετ» και «Κουάντας», που είναι στην ίδια αεροπορική συμμαχία με την «Μπρίτις Εργουέις».

Οι πιλότοι της ΟΑ υπογραμμίζουν ότι είναι αντίθετοι σε κάθε ενέργεια που οδηγεί την εταιρία σε συρρίκνωση και έχει απώτερο στόχο τη μετατροπή του εθνικού αερομεταφορέα των «πέντε Ηπείρων» σε φτωχό συγγενή των ξένων συμφερόντων, που εξυπηρετεί το βρετανικό «μάνατζμεντ», με την ανοχή ή συνενοχή της πολιτικής ηγεσίας.