ΕΛΑΙΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ ΛΕΣΒΟΥ
Εμπαιγμός χωρίς... «τιμή»

Δήλωση - καταγγελία του Σταύρου Σκοπελίτη, βουλευτή του ΚΚΕ

Τετάρτη 16 Γενάρη 2002

Από παλαιότερη κινητοποίηση των ελαιοπαραγωγών της Λέσβου
Εκφραστές της φτηνής κυβερνητικής προπαγάνδας, αποπροσανατολισμού και δημιουργίας εντυπώσεων σε βάρος των ελαιοπαραγωγών με το «φτηνό» επιχείρημα ότι ανεβαίνουν οι τιμές στο λάδι, έγιναν στη Λέσβο ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος της Ενωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΑΣΛ) του νησιού. Οπως και σε άλλες περιοχές της χώρας έτσι και στη Λέσβο διατυμπανίζεται ότι οι τιμές «τσιμπάνε», αλλά δε λένε ότι αυτό γίνεται επειδή η παραγωγή είναι δραματικά μειωμένη και πως οι ελαιοπαραγωγοί θα υποστούν νέα μείωση του εισοδήματός τους. Και για παράδειγμα στη Λέσβο δεν αποτελεί «χαράς ευαγγέλιο» για τους ελαιοπαραγωγούς ότι οι τιμές στο λάδι θα ανέβουν 30 με 50 δραχμές το κιλό. Αυτό αποτελεί σκέτη κοροϊδία, αφού και με μειωμένη παραγωγή οι τιμές παραμένουν εξευτελιστικές. Τα όσα διαλαλούν ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος της ΕΑΣΛ για τις τιμές του λαδιού κατήγγειλε σε δήλωση ο Σταύρος Σκοπελίτης βουλευτής του ΚΚΕ και πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα των αγροτών της Λέσβου.

Η δήλωση του Σταύρου Σκοπελίτη έχει ως εξής: «Εκείνο που έχω να τονίσω με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο είναι ότι αν δεν υπήρχε αυτή η ασύδοτη λειτουργία των μεγαλεμπόρων του λαδιού που πριμοδοτείται ποικιλοτρόπως από την κυβερνητική πολιτική, η τιμή του λαδιού, ειδικά φέτος, δε θα ήταν στα γνωστά εξευτελιστικά επίπεδα.

Το λέω αυτό και γιατί τα αποθέματα που υπάρχουν είναι πολύ μικρά, και η νέα παραγωγή δεν είναι μεγάλη - μιλάμε για την πανελλαδική - και γιατί δημιουργήθηκαν μεγάλα προβλήματα εξαιτίας των χαμηλών θερμοκρασιών και του παγετού που σημειώθηκε σε ορισμένες ελαιοπαραγωγικές περιοχές της χώρας μας, όπως η Κρήτη.

Γίνεται φανερό λοιπόν, ότι οι νόμοι της προσφοράς και της ζήτησης που επικαλούνται οι υποστηριχτές της κυβερνητικής και ευρωενωσιακής πολιτικής προκειμένου να αιτιολογήσουν τη σημερινή κατάσταση που επικρατεί σε σχέση με τις τιμές του λαδιού, είναι ένα χοντροκομμένο παραμύθι και ο μόνος νόμος που ζει και βασιλεύει στα πλαίσια της λεγόμενης «ελεύθερης οικονομίας» είναι εκείνος του κέρδους. Και μάλιστα του ληστρικού κέρδους!!

Ορισμένοι και μάλιστα συνεταιριστές του χώρου της ΕΑΣΛ προσπαθούν να διασκεδάσουν τη σημερινή πολύ δύσκολη κατάσταση που περνούν οι ελαιοπαραγωγοί μας μιλώντας για αυξήσεις, όταν αυτές - αν γίνουν δε θα ξεπερνούν τις 30-50 δρχ. ανά κιλό και μ' αυτό τον τρόπο να εκτονώσουν την αγανάκτηση που υπάρχει για την κυβερνητική πολιτική. Καλό θα ήταν να σταματήσουν αυτή την τακτική και να ενώσουν τις δυνάμεις τους μαζί με κείνους που αγωνίζονται για να μπει φραγμός στην ασυδοσία των εμπόρων και να προστατευτεί το εισόδημα των παραγωγών.

Το λέμε και το τονίζουμε όσο πιο καθαρά μπορεί να γίνει, ότι αν υπήρχε έστω και μια ελάχιστη μέριμνα από πλευράς της κυβέρνησης, η τιμή του λαδιού θα ήταν πάνω από 1.000 δρχ. το κιλό».