ΕΝΟΠΟΙΗΣΗ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
Οψιμο ενδιαφέρον του δημάρχου για συμμετοχή αφού άρχισαν τα έργα

«Συμπαράταξη για την Αθήνα»: Προκαλεί απογοήτευση ο ευκαιριακός τρόπος, που αντιμετωπίζονται τα μεγάλα προβλήματα της πόλης

Σάββατο 5 Φλεβάρη 2000

Και ξαφνικά, ο δήμαρχος Αθηναίων θυμήθηκε ότι ο Δήμος πρέπει να διεκδικήσει τη συμμετοχή του στη διαμόρφωση και λήψη των αποφάσεων, που αφορούν στην ενοποίηση των αρχαιολογικών χώρων. Αυτό τουλάχιστον θέλησε να δείξει ο ίδιος, με μια σχετική αναφορά του στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της πόλης. Μόνο που το ενδιαφέρον του δημάρχου να ενημερώσει σχετικά το Δημοτικό Συμβούλιο εκφράστηκε όψιμα, αφού πρώτα άρχισε η εφαρμογή των σχεδίων ενοποίησης και αφού ήδη ο δήμαρχος το προηγούμενο διάστημα είχε φροντίσει να ορίσει μόνος του τον εκπρόσωπό του στην εταιρία, γράφοντας - όπως κατ' επανάληψη κάνει - στα παλιά του παπούτσια το Δημοτικό Συμβούλιο.

Η όψιμη διεκδίκηση που ανακοίνωσε ο δήμαρχος έρχεται μετά από επανειλημμένες αρνήσεις της Δημοτικής Αρχής στο αίτημα της «Συμπαράταξης για την Αθήνα» να συζητήσει και να διαμορφώσει θέση το Δημοτικό Συμβούλιο για τα μείζονα ζητήματα που προκύπτουν από τα σχέδια ενοποίησης των αρχαιολογικών χώρων. Στην πραγματικότητα, ο δήμαρχος επιχειρεί να συγκαλύψει προκλητικές αυθαιρεσίες της Διοίκησης του Δήμου.

Χαρακτηριστικό είναι ότι μέχρι πρόσφατα το Δημοτικό Συμβούλιο πίστευε πως ο Δήμος εκπροσωπείται άτυπα στην Εταιρία Ενοποίησης Αρχαιολογικών Χώρων από τον κ. Τριποδάκη, τον οποίον διόρισε η Δημοτική Αρχή, ερήμην του Δημοτικού Συμβουλίου.


Τελικά, στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο - μετά από ενημέρωση για τη δράση και το πρόγραμμα της Εταιρίας Ενοποίησης που έκανε ο πρόεδρός της, Γ. Καλαντίδης - αποκαλύφθηκε πως ο Δήμος εκπροσωπείται σ' αυτήν από τον σύμβουλο του δημάρχου, Ν. Γκόλια.

Την «είδηση» αναγκάστηκε να ανακοινώσει ο ίδιος ο Δ. Αβραμόπουλος, μετά τη σχετική αναφορά στο θέμα του Γ. Καλαντίδη, ο οποίος είπε πως η συμμετοχή του Δήμου Αθηναίων στην Εταιρία Ενοποίησης έπρεπε να είναι θεσμικά κατοχυρωμένη.

Κάτι που είπε ακολούθως ο Δ. Αβραμόπουλος πως θα ζητήσει από τον Κ. Σημίτη, καθώς - όπως τώρα πια εκτιμά - «παραβιάζονται τα συνταγματικά δικαιώματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης».

Ο ίδιος εξακολουθεί να θεωρεί αυτονόητο πως μπορεί να προσπερνά τον αποφασιστικό ρόλο του Δημοτικού Συμβουλίου και να δρα ερήμην του. Ταυτόχρονα, θεωρεί πως μπορεί να κρατά στην άγνοια το Σώμα για τα τεκταινόμενα στην Εταιρία Ενοποίησης, όταν ο ίδιος ενημερώνεται, τόσο από τον όποιον εκπρόσωπο του Δήμου, όσο και από τον Γ. Καλαντίδη - όπως είπε και ο ίδιος.

Τη στάση της Δημοτικής Αρχής κατήγγειλε ο επικεφαλής της «Συμπαράταξης», Λεων. Αυδής, ζητώντας εξηγήσεις από τον δήμαρχο, γιατί «τώρα, διεκδικεί την αναγκαία συμμετοχή του στην Εταιρία Ενοποίησης». Οταν - όπως υπογραμμίζεται και σε ανακοίνωση της «Συμπαράταξης» - «κατά τη διάρκεια της μελέτης των έργων, κατά την ίδρυση της "Εταιρίας Ενοποίησης", κατά τις αλλεπάλληλες εξαγγελίες σχεδιασμών για τις πλατείες και τις συνοικίες, ο κ. δήμαρχος δε διεκδίκησε καμία συμμετοχή του Δήμου».

Αντίθετα, η Δημοτική Αρχή αρνήθηκε να ικανοποιήσει το αίτημα που προβλήθηκε επανειλημμένα και από την «Αγωνιστική Συνεργασία» κατά την προηγούμενη δημαρχιακή θητεία και από τη «Συμπαράταξη» κατά την τρέχουσα θητεία, να συζητήσει στο Δημοτικό Συμβούλιο το θέμα και να διαμορφωθούν θέσεις του Δήμου για τα μείζονος σημασίας θέματα που προκύπτουν. Μάλιστα, η Δημοτική Αρχή αρνήθηκε να πληροφορήσει τη «Συμπαράταξη» με ποια πράξη, ποιου οργάνου, ορίστηκε ο εκπρόσωπος του Δήμου στην Εταιρία Ενοποίησης και ποιες είναι οι θέσεις και οι κατευθύνσεις που υποστηρίζει.

Στην ανακοίνωσή της, η «Συμπαράταξη» καταλήγει: «Η όψιμη διεκδίκηση συμμετοχής του Δήμου Αθηναίων γεννά ερωτηματικά για τους λόγους που υπαγορεύουν την πρόσφατη απόφαση του δημάρχου και προκαλεί απογοήτευση για τον ευκαιριακό τρόπο, με τον οποίο, κατά τις εκάστοτε περιστάσεις και συγκυρίες, αντιμετωπίζονται τα μεγάλα προβλήματα της πόλης».

Πάντως, από την ενημέρωση που έκανε στο Σώμα ο Γ. Καλαντίδης για τη δράση της Εταιρίας Ενοποίησης, προέκυψε πως ορισμένες παρεμβάσεις θα αλλοιώσουν τη φυσιογνωμία περιοχών (όπως έγινε στο Γκάζι), η κυκλοφορία σε συγκεκριμένες οδούς θα επιβαρυνθεί, οι χρήσεις γης θα αλλάξουν, η πρόσβαση κατοίκων στα σπίτια τους θα δυσκολέψει...