Ο σχολικός «Μεγάλος Αδελφός»
Τετάρτη 16 Γενάρη 2002

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΚΑΙ ΜΟΝΟ το γεγονός ότι τώρα που διαβάζετε αυτές τις γραμμές, συνεχίζει να λειτουργεί το ιδιωτικό «σχολείο», το οποίο, όπως διαπιστώσαμε από τηλεοπτικά κανάλια και ραδιόφωνα, διαθέτει κάμερες παρακολούθησης στις τάξεις και στους κοινόχρηστους χώρους, είναι δείγμα απαράδεκτης ολιγωρίας από την πλευρά του υπουργείου Παιδείας!

Δηλαδή, τι άλλο πρέπει να γίνει για να αποφασίσει να παρέμβει με αποφασιστικό και άμεσο τρόπο το υπουργείο Παιδείας; Μήπως να φορέσουν «κολάρα» με πομπούς στους μαθητές, όπως επιχείρησε πέρσι να κάνει η αστυνομία της Βρετανίας σε καταδικασμένους με αναστολή ανήλικους και δέχτηκε τη διεθνή κατακραυγή;

Μήπως να βάλουν κάμερες και στα δωμάτια των μαθητών στα σπίτια τους για να διαπιστώνεται αν διαβάζουν τα μαθήματά τους μετά το σχολείο; Μήπως να δημιουργηθεί στο εν λόγω ίδρυμα υπηρεσία «φακελώματος» και συλλογής δακτυλικών αποτυπωμάτων;

Εκτός αν οι εν λόγω πρακτικές εντάσσονται σε κανένα επιδοτούμενο σχολικό πρόγραμμα «Ολυμπιακής Παιδείας», ώστε από μικρή ηλικία να συνηθίζει κανείς στα συστήματα παρακολούθησης που θέλουν να τοποθετήσουν στην Αθήνα ενόψει της Ολυμπιάδας.

Είναι σαφές, πάντως, ότι τέτοιες υποθέσεις δε δικαιολογούν την παραμικρή ανοχή. Βέβαια, από μια κυβέρνηση που έκανε πράξη νομοθετικού περιεχομένου πριν τρία χρόνια προκειμένου να βάλει εισαγγελείς μέσα σε υπό κατάληψη σχολεία, όλα να τα περιμένεις!

Ο ΔΙΚΟΣ ΜΑΣ πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, ενώ ο Μπουλέντ Ετσεβίτ αρκέστηκε χτες σε μια συνάντηση με τον αντιπρόεδρο. Να υποθέσουμε ότι αυτό εκτιμάται ως επιτυχία της εξωτερικής πολιτικής της Ελλάδας από το αρμόδιο υπουργείο; Μάλλον.

Μόνο που θα πρέπει να μας το εξηγήσουν καλύτερα πώς το εννοούν αυτό, όταν θα έχουμε τις εξελίξεις που φαίνεται ότι θα έχουμε στο θέμα του ευρωστρατού και του ρόλου της Τουρκίας. Εκτός και πρόκειται και σ' αυτό το θέμα να καλυφθούν πίσω από κανένα κείμενο που θα χωράει διπλές ερμηνείες.



Γρηγοριάδης Κώστας