ΣΥΡΙΑ
Επιθέσεις τζιχαντιστών και Ισραηλινών
Τρίτη 26 Γενάρη 2021

Το σπίτι που βομβαρδίστηκε από ισραηλινά αεροσκάφη και ξεκληρίστηκε μια τετραμελής οικογένεια
ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Εξαρση γνωρίζουν τις τελευταίες μέρες οι επιθέσεις τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους» σε βάρος δυνάμεων του στρατού στη Συρία.

Την Κυριακή, τρεις Σύροι στρατιώτες σκοτώθηκαν και άλλοι δέκα τραυματίστηκαν, όταν το λεωφορείο που τους μετέφερε έπεσε σε ενέδρα στην ανατολική επαρχία Ντέιρ Εζόρ. Σύμφωνα με το κρατικό συριακό πρακτορείο ειδήσεων SANA, την ευθύνη της επίθεσης ανέλαβε αργότερα το «Ισλαμικό Κράτος» (ΙΚ).

Παρότι υπέστη πανωλεθρία τον Μάρτη του 2019, όταν το «χαλιφάτο» του στη Συρία και στο Ιράκ κατέρρευσε έπειτα από σειρά στρατιωτικών ηττών, το ΙΚ συνεχίζει να διαπράττει φονικές επιθέσεις, ιδίως στην Μπαντίγια, την αχανή έρημο που εκτείνεται από την κεντρική επαρχία Χομς έως την Ντέιρ Εζόρ. Τις τελευταίες λίγες βδομάδες ωστόσο η οργάνωση όσο και το Ισραήλ δείχνουν «ενθαρρυμένα».

Τα ξημερώματα της Παρασκευής, ισραηλινά μαχητικά βομβάρδισαν περιοχή της κεντρικής Συρίας, και μία τετραμελής οικογένεια (γονείς με τα δύο της παιδιά) ξεκληρίστηκε, τραυματίστηκαν άλλοι τέσσερις άμαχοι και ισοπεδώθηκαν τρεις κατοικίες. Το συριακό πρακτορείο ειδήσεων SANA μετέδωσε πως τα ισραηλινά βομβαρδιστικά έκαναν τις επιδρομές παραβιάζοντας (ως συνήθως...) τον εναέριο χώρο του Λιβάνου. Το πρακτορείο ΑΡ παρατήρησε πάντως πως ήταν η πρώτη ισραηλινή επίθεση στη Συρία αφότου ανέλαβε την Τετάρτη τα καθήκοντά του ο νέος Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν.

Η προηγούμενη ισραηλινή επίθεση έγινε στις 13 Γενάρη και φαίνεται πως έγινε σε συντονισμό με τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες. Πληροφορίες του αντικυβερνητικού «Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων», που έχει την έδρα του στο Λονδίνο, ανέφεραν πως οι επιθέσεις των Ισραηλινών προκάλεσαν το θάνατο τουλάχιστον 57 Σύρων και ξένων στρατιωτικών και πολλές δεκάδες τραυματίες.