Η ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Νέα «επεισόδια» στην ενδοϊμπεριαλιστική κόντρα για τα εμβόλια
Παρασκευή 29 Γενάρη 2021

Eurokinissi

Στο φόντο της ανεπαρκούς παραγωγής εμβολίων και των παγκόσμιων ελλείψεων, που προκύπτουν από την παραγωγή με σκοπό το κέρδος και τους εντεινόμενους καπιταλιστικούς ανταγωνισμούς, συνεχίζεται η αντιπαράθεση μεταξύ της ΕΕ και της βρετανοσουηδικής φαρμακευτικής εταιρείας «AstraZeneca», που έχει και γεωπολιτικές προεκτάσεις, βλέπε σχέσεις ΕΕ - Βρετανίας.

Παράλληλα, πάνω από 101 εκατ. κρούσματα κορονοϊού έχουν διαγνωστεί σε όλο τον κόσμο και οι θάνατοι ξεπερνούν τα 2,186 εκατ.

Η «AstraZeneca», της οποίας το εμβόλιο ενδέχεται να εγκριθεί σήμερα από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ), ανακοίνωσε ότι αντί για 80 εκατ. δόσεις το πρώτο τρίμηνο, θα παραδώσει στην ΕΕ περίπου 30 εκατ., λόγω «προβλημάτων στην παραγωγή». Η ΕΕ θεωρεί ότι οι δόσεις που προορίζονταν για τα κράτη - μέλη πηγαίνουν στη Βρετανία και σε άλλες «τρίτες χώρες», ενώ απειλεί με περιορισμό των εξαγωγών εμβολίων που παράγονται σε εγκαταστάσεις στην ΕΕ.

Η απόφαση της Κομισιόν για «ειδοποίηση και άδεια για τις εξαγωγές εμβoλίων κατά της Covid-19 από την ΕΕ» αναμένεται σήμερα.

Πάντως, χτες η Γερμανική Επιτροπή για τους Εμβολιασμούς (STIKO) ανέφερε πως το εμβόλιο της «AstraZeneca» θα πρέπει να χορηγείται μόνο σε ανθρώπους κάτω των 65 ετών, επικαλούμενη ανεπαρκή δεδομένα ώστε να συστήσει τη χρήση του για τον εμβολιασμό ομάδων μεγαλύτερης ηλικίας.

Την ίδια μέρα, μετά από αίτημα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο βελγικός Ομοσπονδιακός Οργανισμός Φαρμάκων διενήργησε επιθεώρηση στον τόπο παραγωγής εμβολίων της «AstraZeneca» στο Βέλγιο, με στόχο «να βεβαιωθούμε ότι η καθυστέρηση παράδοσης των εμβολίων οφείλεται πράγματι σε πρόβλημα παραγωγής στη μονάδα του Βελγίου». Αναμένεται να συνταχθεί έκθεση το συντομότερο δυνατόν, αν και μπορεί να απαιτηθούν «μερικές μέρες», ενώ αναφέρεται ότι κατασχέθηκαν έγγραφα και δεδομένα.

Παράλληλα συνεχίζονται τα παζάρια με την «AstraZeneca», η οποία ισχυρίζεται πως δεν δεσμεύεται από το συμβόλαιο με την ΕΕ για συγκεκριμένες ποσότητες δόσεων εμβολίων, παρά μόνο έχει δεσμευτεί... να κάνει «το καλύτερο δυνατό»! Οι επαφές με την «AstraZeneca» θα συνεχιστούν, ανέφερε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Ερίκ Μαμέρ. Επανέλαβε δε ότι έχει ζητηθεί γραπτώς από την εταιρεία να δημοσιοποιηθεί το συμβόλαιο που έχει υπογραφεί, και το ζήτημα «βρίσκεται υπό συζήτηση». Η ίδια η ΕΕ βέβαια υπερασπίζεται το «επιχειρηματικό απόρρητο», γι' αυτό και από όλα τα συμβόλαια για τα εμβόλια έχουν δημοσιοποιηθεί ελάχιστα στοιχεία.

Το σημαντικό είναι η Βρετανία να παραλάβει τις παραγγελίες της σε εμβόλια βάσει του χρονοδιαγράμματος και εγκαίρως, απάντησε χτες ο Βρετανός υπουργός Επικρατείας Μάικλ Γκόουβ, ερωτηθείς αν η κυβέρνησή του θα εμποδίσει ενδεχόμενη εκτροπή προς την ΕΕ ποσοτήτων του εμβολίου της «AstraZeneca» οι οποίες προορίζονται για τη Βρετανία.

Και ενώ οι ρυθμοί των εμβολιασμών επιβάλλονται από τα επιχειρηματικά και γεωπολιτικά συμφέροντα, την επιδίωξη του μέγιστου κέρδους και την προστασία των «πνευματικών δικαιωμάτων» της Φαρμακοβιομηχανίας, οι λιγότερο ανεπτυγμένες καπιταλιστικές χώρες, με πιο εξαθλιωμένους λαούς, αναμένεται να αρχίσουν τα εμβολιαστικά προγράμματα προς το τέλος του χρόνου.

Για τερματισμό του «εθνικισμού των εμβολίων», προκειμένου να αντιμετωπιστεί η πανδημία, έκανε λόγο ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, μιλώντας στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός. «Οσο περισσότερο καθυστερούμε να παρέχουμε εμβόλια, εξετάσεις και θεραπείες σε όλες τις χώρες, τόσο περισσότερο θα αντέξει ο ιός, τόσο αυξάνεται η πιθανότητα για νέες μεταλλάξεις και να καταστούν αναποτελεσματικά τα σημερινά εμβόλια, τόσο δυσκολότερο θα είναι να ανακάμψουν όλες οι χώρες», είπε.

Στο μεταξύ, στο «χορό» των συμφωνιών για παραγωγή εμβολίων ενδέχεται να μπει και η ελβετική «Novartis», που συνομιλεί με άλλες εταιρείες, εξετάζοντας δυνατότητες να παρασκευάσει εμβόλια και συστατικά για διαγνωστικά τεστ.

Στην Κίνα, τέλος, σύμφωνα με υγειονομικό αξιωματούχο έχουν χορηγηθεί περίπου 22,8 εκατ. δόσεις εμβολίων, καθώς εντείνεται η εκστρατεία εμβολιασμών ενόψει του εορτασμού - τον ερχόμενο μήνα - της Κινεζικής Πρωτοχρονιάς, μιας γιορτής κατά την οποία ταξιδεύουν ανά τη χώρα πάρα πολλοί άνθρωποι.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Δεκάδες χώρες αδυνατούν να χορηγήσουν τη δεύτερη δόση εμβολίων... (2021-06-23 00:00:00.0)
Αργοί εμβολιασμοί, ανισομετρία και μεταλλάξεις δίνουν συνέχεια στην εξάπλωση (2021-06-16 00:00:00.0)
Νέα παζάρια για προμήθεια και συμπαραγωγές εμβολίων (2021-02-09 00:00:00.0)
Παζάρια και ενδοϊμπεριαλιστικές κόντρες για τα εμβόλια (2021-02-02 00:00:00.0)
Απογείωση του ανταγωνισμού και ανεπάρκεια εμβολίων (2021-01-16 00:00:00.0)
Κορυφώνονται τα παζάρια για εξασφάλιση περισσότερων δόσεων (2021-01-01 00:00:00.0)