Οχι στα νέα «τενεκεδένια» σχολεία

Κινητοποίηση χτες σε τρία συστεγαζόμενα Νηπιαγωγεία στον δήμο Θεσσαλονίκης

Τρίτη 2 Φλεβάρη 2021

Από τις εργασίες για την εγκατάσταση kibo
Κινητοποίηση ενάντια στην εγκατάσταση προκάτ αιθουσών (KIBO), στο προαύλιο του 56ου Νηπιαγωγείου Θεσσαλονίκης (γνωστό ως τενεκεδένιο), όπου συστεγάζονται 3 Νηπιαγωγεία με 180 παιδιά, πραγματοποίησαν χτες το πρωί γονείς των μικρών μαθητών.

Στο σχολείο συστεγάζονται οι μαθητές του 56ου, του 12ου και του 23ου Νηπιαγωγείου. Στο προαύλιο, ταυτόχρονα με τις εργασίες για την εγκατάσταση των προκάτ, βρίσκονται σε εξέλιξη και εργασίες ανάπλασης της υπόλοιπης αυλής, με αποτέλεσμα οι μικροί μαθητές να κάνουν μάθημα, ενώ έξω βρίσκονται σε εξέλιξη διαρκείς κατασκευαστικές εργασίες. Και όταν έρχεται η ώρα για διάλειμμα συνωστίζονται στον μικρό χώρο που απομένει και έχει περιφραχτεί με πρόχειρη κατασκευή.

Οι γονείς, μετά από κάλεσμα του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων, την Κυριακή πραγματοποίησαν γενική συνέλευση και αποφάσισαν να πουν όχι στα «νέα Τενεκεδένια» - προκάτ σχολεία και ζητούν να σταματήσει η τοποθέτηση kibo και οι επικίνδυνες παράλληλες εργασίες ανάπλασης στην αυλή. Εργασίες που, να σημειωθεί ότι, ξεκίνησαν εν κρυπτώ στις 13 Νοέμβρη εν μέσω καραντίνας και κλειστών σχολείων.

Καταγγέλλουν, επίσης, πως για τους 180 μαθητές υπάρχει μόνο μια καθαρίστρια και μόλις 7 νιπτήρες και 6 τουαλέτες. Διδασκαλία, φαγητό, ύπνος παιχνίδι όλα γίνονται σε μια αίθουσα, όπου στοιβάζονται 20 και 22 παιδιά.

Τονίζουν ότι «τα νηπιαγωγεία δεν είναι αποθήκες παιδικών ψυχών» και δηλώνουν ότι θα σταθούν απέναντι «στις λύσεις ΚΟΝΣΕΡΒΑ - ΚΙΜΠΟ» για τη στέγαση των παιδιών τους. Ζητούν επαρκή χρηματοδότηση των σχολείων, αξιοπρεπείς συνθήκες για όλα τα παιδιά, ανέγερση σύγχρονων διδακτηρίων.

Στο σχολείο βρέθηκε ο διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Θεσσαλονίκης ο οποίος «ενοχλήθηκε» από την παρουσία των ΜΜΕ, δήλωσε αναρμόδιος για την απόφαση του δήμου να στήσει προκάτ στην αυλή και ξεσήκωσε διάφορα εκβιαστικά διλήμματα, προκειμένου να πείσει τους γονείς να αποδεχθούν ότι τα παιδιά τους είναι προτιμότερο να κάνουν μάθημα σε προκάτ παρά σε ενοικιαζόμενα καταστήματα. Απλά επιβεβαίωσε ποιο είναι το μέλλον που οραματίζονται κυβέρνηση και διοίκηση του δήμου Θεσσαλονίκης για τα παιδιά.

Στο πλευρό των γονέων βρέθηκε ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στον δήμο Θεσσαλονίκης, Σωτήρης Ζαριανόπουλος, ο οποίος κατήγγειλε τη στάση της διοίκησης του δήμου και της κυβέρνησης που αρνούνται να ικανοποιήσουν τα αιτήματα των γονέων. Ιδιαίτερα για τη δημοτική αρχή, κατήγγειλε ότι είναι στοιχισμένη με την πολιτική της κυβέρνησης και όχι μόνο αρνείται να δώσει ασφαλή λύση, αλλά καταφεύγει και σε ψέματα σχετικά με τον αριθμό των μαθητών που στεγάζονται στα τρία Νηπιαγωγεία.