ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Τηλεδιάσκεψη για τις συνέπειες των μέτρων αναστολής στον αθλητισμό

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ συνομίλησε με τον Γιώργο Μπαντή, πρόεδρο του Συνδέσμου Ποδοσφαιριστών, και τον Γιάννη Γκαγκαλούδη, μπασκετμπολίστα στην Α2

Τετάρτη 3 Φλεβάρη 2021

Τα μέτρα αναστολής της κυβέρνησης στον αθλητισμό και οι συνέπειές τους, που βιώνουν εδώ και ένα τετράμηνο οι άνθρωποι του χώρου (αθλητές, προπονητές κ.ά.) και οι οικογένειές τους, ήταν το αντικείμενο τηλεδιάσκεψης του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα με τους Γιώργο Μπαντή, πρόεδρο του Πανελλήνιου Συνδέσμου Αμειβομένων Ποδοσφαιριστών (ΠΣΑΠ), και Γιάννη Γκαγκαλούδη, παίκτη της Α2 μπάσκετ.

Το κύριο θέμα της συζήτησης ήταν η απόγνωση στην οποία βρίσκονται από τις αρχές Νοέμβρη οι παίκτες των μικρότερων κατηγοριών στα ομαδικά αθλήματα, καθώς μετά τη διακοπή των πρωταθλημάτων - με εξαίρεση αυτά των Super League 1-2, Βasket League και Volleyleague - όλο αυτό το διάστημα παραμένουν ουσιαστικά χωρίς εισόδημα. Πρόκειται για κατηγορίες όπου οι παίκτες έχουν όλες τις υποχρεώσεις μιας Β επαγγελματικής κατηγορίας.

Ο Γ. Γκαγκαλούδης ενημερώνοντας τον Δ. Κουτσούμπα τόνισε πως οι αθλητές έχουν λόγο και δεν ανέχονται τα ψέματα της κυβέρνησης. Οπως είπε χαρακτηριστικά, «δεν μπορεί η μπάλα να μη μεταδίδει τον κορονοϊό στην Βasket League και να τον μεταδίδει μόνο στις μικρότερες κατηγορίες. Δεν μπορεί να μεταδίδεται ο ιός μόνο στις μικρές κατηγορίες, εκεί δηλαδή που δεν υπάρχει το πολύ χρήμα. Δεν μπορεί να μην υπάρχει καμία μέριμνα για χιλιάδες αθλητές και τις οικογένειές τους, όταν εξαρτάται η επιβίωσή τους από την ενασχόλησή τους με το άθλημα του μπάσκετ». Κατέληξε: «Η κυβέρνηση παίζει με τις ζωές μας. Θα μας βρουν μπροστά τους. Ζητάμε την επανεκκίνηση, για μας είναι ζήτημα ζωής».

Από τη μεριά του ο Γ. Μπαντής επεσήμανε ότι «οι αθλητές των μικρότερων κατηγοριών δεν έχουν την ίδια αντιμετώπιση από την πλευρά της πολιτείας με τις μεγαλύτερες κατηγορίες, ενώ έχουν τα ίδια δικαιώματα και τις ίδιες υποχρεώσεις. Η διάκριση είναι έντονη, χωρίς καμία τεκμηρίωση. Δεν μας ακούνε. Εδώ και καιρό φωνάζουμε. Την πληρώνουν οι μικρότερες κατηγορίες και ο ερασιτεχνικός αθλητισμός». Σχολίασε δε ότι «τα όσα λένε, πως ο αθλητισμός είναι από τις μεγαλύτερες πηγές διασποράς του κορονοϊού, έρχονται σε πλήρη αντίθεση με την αλήθεια: Τα τεστ που έχουν γίνει από τον Μάιο μέχρι σήμερα έχουν δείξει ότι ο δείκτης θετικότητας στα αθλήματα που λειτουργούν είναι 0,04%. Να σταματήσουν να ρίχνουν λάσπη στον αθλητισμό για να καλύψουν τις δικές τους ευθύνες».

Ο Δ. Κουτσούμπας τόνισε ότι πρέπει τώρα να στηριχθούν οι παίκτες, οι εργαζόμενοι, οι οικογένειές τους, όσον αφορά το εισόδημα και την ασφάλισή τους. «Είναι απαράδεκτο χιλιάδες οικογένειες να είναι για μήνες χωρίς εισόδημα», είπε χαρακτηριστικά.

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ ενημέρωσε τους δύο αθλητές ότι το Κόμμα έχει προχωρήσει σε παρεμβάσεις για το θέμα στη Βουλή αλλά και απευθείας στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού και τον υφυπουργό, δεσμεύτηκε δε ότι το ΚΚΕ θα συνεχίσει να στηρίζει τα δίκαια και αυτονόητα αιτήματα των παικτών. Συμφώνησε ότι «δεν μπορεί να υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά σε κατηγορίες με τα ίδια υγειονομικά πρωτόκολλα. Βεβαίως, κάθε άθλημα έχει ιδιαιτερότητα. Αλλο έχει σωματική επαφή, άλλο όχι».

«Εδώ όμως μιλάμε για διαφορετικές κατηγορίες στο ίδιο άθλημα, με τα ίδια υγειονομικά πρωτόκολλα», συνέχισε. «Υπάρχει σε όλα πλέον πείρα για το ασφαλές άνοιγμα. Γι' αυτό χρειάζεται χρηματοδότηση, προσωπικό και μέσα προστασίας. Από την πρώτη στιγμή, και με προσωπική μου επιστολή και με σωρεία παρεμβάσεων, απαιτήσαμε τη στήριξη του αθλητικού κόσμου και ιδιαίτερα των ερασιτεχνικών σωματείων με ουσιαστικά μέτρα για να σταθούν στα πόδια τους. Μιλάμε για οικονομική και υγειονομική βοήθεια, όση και όπου απαιτείται από την πολιτεία στους αθλητές, στους προπονητές, όσους εμπλέκονται στην αθλητική δραστηριότητα».

Ο Δ. Κουτσούμπας σχολίασε ότι «τα ψίχουλα που έδωσαν εφάπαξ στα σωματεία ίσα - ίσα φτάνουν να καλύψουν τα έξοδα για την ένταξη στο Μητρώο. Μιλάμε για κοροϊδία!» και σημείωσε χαρακτηριστικά: «Αντί η κυβέρνηση και το υπουργείο να ασχολούνται με τα πραγματικά προβλήματα, έχουν βγει τα μαχαίρια για τις εκλογές στις Ομοσπονδίες, λες και αυτό είναι το πρόβλημα. Και επειδή ο κ. Αυγενάκης επικαλείται συνεχώς ότι έχει τη στήριξη του κ. Μητσοτάκη, λέμε καθαρά ότι και αυτός έχει την κύρια ευθύνη για αυτήν την κατάσταση».

Κλείνοντας επανέλαβε τη θέση του ΚΚΕ ότι η κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει άμεσα στο άνοιγμα της αθλητικής δραστηριότητας, πάντα σύμφωνα με τις οδηγίες των επιστημόνων και με όλα τα μέτρα προστασίας.