ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΧΩΡΟ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
Παγκαλλιτεχνική κινητοποίηση αύριο για την ενίσχυση των εργαζομένων του χώρου
Τετάρτη 10 Φλεβάρη 2021

Από παλιότερες κινητοποιήσεις των εργαζομένων στον χώρο του Πολιτισμού
Σε παγκαλλιτεχνική κινητοποίηση προχωρούν αύριο Πέμπτη μια σειρά σωματεία από το χώρο του Πολιτισμού. Δίνουν αγωνιστικό ραντεβού στις 12 το μεσημέρι στα Προπύλαια, για να προχωρήσουν σε πορεία προς το υπουργείο Εργασίας, διεκδικώντας μέτρα ουσιαστικής στήριξης των καλλιτεχνών και εργαζομένων του χώρου, που συμπληρώνει σχεδόν ένα χρόνο κλειστός.

Η πρωτοβουλία ανήκει στον Πανελλήνιο Μουσικό Σύλλογο, που σε σχετική ανακοίνωσή του σημειώνει ότι στον σχεδόν ένα χρόνο που είναι κλειστοί οι χώροι Πολιτισμού «η επιβίωσή μας στηρίχθηκε κυριολεκτικά στη συλλογική μας δράση και στην έκφραση της αλληλεγγύης. Μαζικοποιήσαμε τα σωματεία μας και τις διαδικασίες τους. Οργανώσαμε τις πιο μαζικές κινητοποιήσεις σε εργαζόμενους στον Πολιτισμό που έχουν γίνει τις τελευταίες δεκαετίες. Συγκρουστήκαμε με τον κυβερνητικό αυταρχισμό και τις απαγορεύσεις. Σπάσαμε στην πράξη την κυβερνητική προσπάθεια να φέρει τα αιτήματά μας σε αντιπαράθεση με τα αιτήματα των άλλων εργαζομένων. Εκφράσαμε την αλληλεγγύη μας στα αιτήματα εργαζομένων σε άλλους κλάδους, δεχτήκαμε την αλληλεγγύη από σωματεία άλλων κλάδων. Πιέσαμε την κυβέρνηση να πάρει μέτρα ενίσχυσής μας».

Σε αυτό το πνεύμα κάλεσε τα υπόλοιπα σωματεία του χώρου και ήδη στο κάλεσμα έχουν ανταποκριθεί το Σωματείο Εργαζομένων στο Θέαμα - Ακρόαμα, ο Πανελλήνιος Επιστημονικός Σύλλογος Θεατρολόγων και το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας (ΕΕΤΕ).

Σε σχετική ανακοίνωσή του για την κινητοποίηση το ΕΕΤΕ σημειώνει ότι «ο κόσμος της Τέχνης θα πρέπει να μετρήσει τι έκανε και κυρίως τι δεν έκανε η κυβέρνηση για τη στήριξη των ανθρώπων του Πολιτισμού», υπενθυμίζοντας πως «εκμεταλλεύτηκε την πανδημία, το φόβο και τις απαγορεύσεις της κυκλοφορίας, για να περάσει σαρωτικά, πολλά και σε σύντομο χρονικό διάστημα, βαθιά αντιλαϊκά μέτρα», ενώ «στο διάστημα αυτό, κανένα ζήτημα των καλλιτεχνών δεν περπάτησε», όπως θέματα Κοινωνικής Ασφάλισης, κατοχύρωσης εργασιακών δικαιωμάτων, καλλιτεχνικών διαγωνισμών για τα δημόσια καλλιτεχνικά έργα και την Τέχνη στον δημόσιο χώρο.

Παράλληλα, το ΕΕΤΕ διαμαρτύρεται «για τον νέο "τρομονόμο" που βρίσκει την πρώτη εφαρμογή του στα οπτικοακουστικά (...) Με βάση το "νομοσχέδιο Λιβάνιου", πρώην "Πέτσα", το υλικό που αναρτάται στο διαδίκτυο όχι απλά θα λογοκρίνεται, θα "κατεβαίνει", αλλά ο δημιουργός του, ο χρήστης θα διώκεται ποινικά».

Την κινητοποίηση στηρίζει και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος - Ακροάματος.