ΗΠΑ
Προχωρά η δίκη Τραμπ
Πέμπτη 11 Φλεβάρη 2021

Από τη διαδικασία στη Γερουσία
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Αφορμή για όξυνση της ενδοαστικής αντιπαράθεσης στις ΗΠΑ δίνει η δεύτερη δίκη του τέως Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στη Γερουσία, με την κατηγορία της υποκίνησης σε εξέγερση, για τα βίαια επεισόδια της 6ης Γενάρη στο Καπιτώλιο.

Η δίκη του Τραμπ προχωρά κανονικά, έπειτα από την αποτυχία των δύο δικηγόρων του, Μπρους Κάστορ και Ντέιβιντ Σόαν, να πείσουν τη Γερουσία ότι η δίκη είναι αντισυνταγματική λόγω ολοκλήρωσης της θητείας του στην προεδρία. Υπέρ της συνέχισης της διαδικασίας ψήφισαν 56 γερουσιαστές - από τους οποίους 6 Ρεπουμπλικάνοι - και καταψήφισαν 44.

Χτες και σήμερα οι δύο πλευρές καταθέτουν τα επιχειρήματά τους, μέσα σε ένα συνολικό 16ωρο. Σε αυτό το στάδιο θα προβληθούν βίντεο τα οποία προχτές, πρώτη μέρα της δίκης, αξιοποίησαν πλήρως Δημοκρατικοί γερουσιαστές για να καταδείξουν τη βαρύτητα των απειλών που εκτόξευσε ο Τραμπ στις 6 Γενάρη μπροστά σε χιλιάδες υποστηρικτές του. Δεν αποκλείονται και εκπλήξεις, καθώς σύμφωνα με δηλώσεις Δημοκρατικών γερουσιαστών σε δημοσιογράφους αναμένεται η δημοσιοποίηση νέων στοιχείων και βιντεοσκοπημένων γεγονότων που θα προβληθούν δημοσίως «για πρώτη φορά».

Η εξέλιξη της δίκης προκαλεί οργή στον Τραμπ, που παρακολουθεί τα γεγονότα από την πολυτελή έπαυλή του στο Μαρ Ο Λάγκο της Φλόριντα. Σχεδόν όλα τα αμερικανικά και διεθνή ΜΜΕ αναφέρουν ότι αποδοκίμασε έντονα τους δικηγόρους του, κατηγορώντας τους για «ανικανότητα» και «αδυναμία» να αντεπεξέλθουν στην πρόκληση της ενάγουσας αρχής.

Αποστάσεις από όσα διαδραματίζονται στη Γερουσία παίρνει ο νέος Πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, που πασχίζει να ανταποκριθεί στην κρισιμότητα των δυσκολιών που προκαλούν η υπερσυσσώρευση πλούτου, το άνοιγμα της ψαλίδας σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων, που εξωθούνται στην εξαθλίωση, και η εντεινόμενη καπιταλιστική κρίση, που επιταχύνεται από την πανδημία.