ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Εντατικοποίηση ελέγχων» με ... προαιρετικά τεστ σε χώρους δουλειάς
Πέμπτη 11 Φλεβάρη 2021

Eurokinissi

Εναν χρόνο από το ξέσπασμα της πανδημίας, και μετά από εκατοντάδες καταγγελίες για διασπορά του ιού σε χώρους δουλειάς, αποτέλεσμα των «πρωτοκόλλων» - λάστιχο τα οποία προσαρμόζονται στα μέτρα της εργοδοσίας, χτες η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι ανοίγει μια ειδική διαδικτυακή πλατφόρμα για «προαιρετικά» τεστ σε εργαζόμενους. Πιο συγκεκριμένα, αυτή η διαδικασία, που η κυβέρνηση ονομάζει «εντατικοποίηση ελέγχων», προβλέπει για επιχειρήσεις που απασχολούν προσωπικό άνω των 20 ατόμων τη δυνατότητα να δηλώνουν εργαζόμενους για τεστ, το οποίο θα είναι προαιρετικό και δωρεάν δύο φορές το μήνα.

Πρόκειται βέβαια για μέτρο που είναι ναρκοθετημένο από την ίδια την κατάσταση που επικρατεί στους χώρους δουλειάς, με τους εργαζόμενους να γνωρίζουν π.χ. εκ των προτέρων ότι αν μπουν σε καραντίνα για 14 μέρες θα κληθούν όταν γυρίσουν να δουλέψουν τζάμπα υπερωρίες. Είναι δε γνωστοί οι εκβιασμοί της εργοδοσίας για να μπαίνουν εργαζόμενοι σε καθεστώς αναστολής, για να κόβονται μέρες από την κανονική τους άδεια κ.λπ. Δηλαδή, ακόμα και αυτό το «προαιρετικό» τεστ που πλέον θα προβλέπεται για κάποιες επιχειρήσεις, «σκοντάφτει» στα δεκάδες «αντικίνητρα» για μαζικούς ελέγχους στους χώρους δουλειάς, τα οποία διαμορφώνονται από την πολύμορφη ασυλία που παρέχεται στην εργοδοσία από την κυβερνητική πολιτική. Στα αντικίνητρα αυτά περιλαμβάνονται άλλωστε και οι εργοδοτικές απειλές προς τους εργαζόμενους για περιορισμό απουσιών από τη δουλειά, η πάγια τακτική να δίνεται ένα μέρος του μισθού με τη μορφή επιδόματος «μηδενικού απουσιασμού» κ.ο.κ. Δηλαδή, όλα εκείνα τα στοιχεία που καθιστούν ανέκδοτο ακόμα και τη στοιχειώδη «επιδημιολογική επιτήρηση».

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τις ανακοινώσεις που έκανε η κυβέρνηση χτες, μετά από σύσκεψη με τη συμμετοχή του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μιχ. Χρυσοχοΐδη, του υπουργού Επικρατείας Γ. Γεραπετρίτη κ.ά., για τον ιδιωτικό τομέα προβλέπονται τα εξής: Οσοι εργαζόμενοι βρίσκονται σε καθεστώς τηλεργασίας ή σε καθεστώς αναστολής συμβάσεων εργασίας, δεν δύνανται να λαμβάνουν βεβαιώσεις μετακίνησης από τον εργοδότη τους (είτε από το «Εργάνη» είτε από το forma.gov.gr).

Οσοι είναι αυτοαπασχολούμενοι, επιστήμονες και ελεύθεροι επαγγελματίες, μαζί με τη βεβαίωση «τύπου Α'» που εκδίδεται από το forma.gov.gr θα πρέπει να φέρουν και εκτύπωση από το Taxisnet των φορολογικών στοιχείων φυσικού προσώπου και επιχειρηματικής δραστηριότητας.

Οι έλεγχοι της τήρησης των μέτρων στους χώρους εργασίας θα πραγματοποιούνται στη βάση της προδήλωσης που γίνεται στο σύστημα «Εργάνη» για τους ευρισκόμενους σε τηλεργασία, σε καθεστώς αναστολής συμβάσεων ή εμπίπτουν στην κατηγορία του αναγκαίου προσωπικού.