ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
Οριακή η κατάσταση, συνεχίζονται τα μπαλώματα και οι «αναστολές λειτουργιών»

80% μείωση χειρουργικών επεμβάσεων στην Αττική ανακοίνωσε η κυβέρνηση σε συνέχεια των καταστροφικών μέτρων

Πέμπτη 11 Φλεβάρη 2021

Eurokinissi

Ανοχύρωτο βρίσκει το δημόσιο σύστημα Υγείας και η νέα έξαρση της πανδημίας, με την κυβέρνηση να επαναφέρει ως μέθοδο τα κάθε είδους μπαλώματα με τις «αναπροσαρμογές κρεβατιών» και την «ανακατανομή προσωπικού», όπως κάνει ένα χρόνο τώρα.

Μόνο σε μια εβδομάδα (1 - 7 Φλεβάρη) έγιναν 1.290 νέες εισαγωγές ασθενών με κορονοϊό στα νοσοκομεία της χώρας, ενώ τα εξιτήρια που δόθηκαν το ίδιο διάστημα ήταν 784. Η αναζωπύρωση της πανδημίας βρίσκει τα νοσοκομεία της χώρας με σαφώς πολύ λιγότερα κρεβάτια σε σχέση με την έναρξή της ή το δεύτερο κύμα, καθώς η πανδημία «δεν έσβησε», οι διασωληνωμένοι παρέμειναν πάνω από 240 τους τελευταίους μήνες, οι εργαζόμενοι παρέμειναν ελάχιστοι σε σχέση με τις ανάγκες και φανερά εξουθενωμένοι. Ως «λύση» η κυβέρνηση επιλέγει και πάλι την αναστολή όλων των υπόλοιπων λειτουργιών, στη λογική της μετατροπής των νοσοκομείων σε «μιας νόσου».

Σε ό,τι αφορά την Αττική, για παράδειγμα, στο νοσοκομείο «Σωτηρία», στη ΜΕΘ/ΜΑΦ η πληρότητα είναι 100%, οι κενές απλές κλίνες είναι ελάχιστες και «ετοιμάζονται να ανοίξουν νέοι χώροι» όπως - όπως, με τον ίδιο αριθμό γιατρών και νοσηλευτών που ήδη υπηρετούν, χωρίς εξοπλισμό, ενώ έχει πέσει στο τραπέζι το κλείσιμο της γενικής χειρουργικής κλινικής λόγω «χαμηλής πληρότητας» (διαθέτει 40 κρεβάτια, νοσηλεύει 10 ασθενείς), προκειμένου το προσωπικό της να στελεχώσει τα «νέα» κρεβάτια covid.

Λιγότερες και με πληρότητα 100% είναι οι κλίνες ΜΕΘ/ΜΑΦ και στον «Ευαγγελισμό», όπου χτες μειώθηκαν στις μισές οι χειρουργικές αίθουσες. Από τις 44 κλίνες ΜΕΘ/ΜΑΦ σήμερα λειτουργούν οι 32, ενώ στις απλές κλίνες οι ασθενείς έφτασαν τους 95.

Καταστροφικά «μέτρα» που εκτινάσσουν τη βαριά νοσηρότητα και θνητότητα

Στο πλαίσιο αυτής της κατάστασης, χτες ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας, Ν. Χαρδαλιάς, επανέφερε την εκ νέου μείωση των χειρουργικών επεμβάσεων έως 80% στα δημόσια νοσοκομεία της Αττικής, γεγονός που προκάλεσε την άμεση αντίδραση της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ).

«Οπως είχαμε επισημάνει και στην ανοικτή επιστολή 9/2/2021 προς τον πρωθυπουργό και τους υπουργούς Υγείας (για την οποία καμία απάντηση δεν έχουμε λάβει στο αίτημά μας για τηλεδιάσκεψη), αυτό είναι ένα καταστροφικό μέτρο που όχι μόνο δεν υπακούει σε κανένα απολύτως υγειονομικό κριτήριο αλλά εκτινάσσει την βαριά νοσηρότητα και θνητότητα από χειρουργικές παθήσεις», σημειώνει η ΟΕΝΓΕ. Και συνεχίζει:

«Η εμμονή της κυβέρνησης σε τέτοιου είδους μέτρα ως δήθεν "μέτρα επιδημιολογικής επιτήρησης" στρώνει το έδαφος στους ιδιώτες μεγαλοκλινικάρχες, οι οποίοι σε περίοδο πανδημίας αυξάνουν την κερδοσκοπία τους από χειρουργικές επεμβάσεις που δεν γίνονται στο ΕΣΥ, καθώς στις ιδιωτικές κλινικές οι έλεγχοι είναι ελλιπείς έως ανύπαρκτοι». Η Ομοσπονδία απαιτεί:

Καλπάζει ο ιός και στην Αχαΐα

Εκρηκτικές διαστάσεις παίρνει η διασπορά του ιού και στην ανοχύρωτη Αχαΐα, η οποία μετρά πάνω από 530 ενεργά κρούσματα. Μόνο χτες οι νέες διαγνώσεις ξεπέρασαν τις 100. Συνολικά νοσηλεύονται 75 άνθρωποι στα νοσοκομεία της Πάτρας, εκ των οποίων τα 3 είναι παιδιά, με ήπια συμπτώματα. 9 άνθρωποι νοσηλεύονται διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ και 62 σε κοινούς θαλάμους νοσηλείας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κρούσματα έχουν παρουσιαστεί στο προσωπικό και σε ασθενείς που νοσηλεύονται στο ιδιωτικό θεραπευτήριο «Ολύμπιον», για το οποίο μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει καμία επίσημη ενημέρωση, όπως εξάλλου συνηθίζεται να κουκουλώνονται τα κρούσματα στον ιδιωτικό τομέα Υγείας. Ηδη αιμοκαθαιρόμενος που είχε επισκεφθεί το «Ολύμπιον» για αιμοκάθαρση διακομίστηκε στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Πατρών, επιβεβαιώνοντας την έλλειψη ουσιαστικών μέτρων προστασίας για τις ευπαθείς ομάδες, ενώ μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει ιχνηλάτηση στο υπόλοιπο προσωπικό και τους ασθενείς.

Τα νοσοκομεία της Αχαΐας μετρούν πια ελάχιστα κενά κρεβάτια (τόσο απλά όσο και ΜΕΘ), ενώ ως μέτρο «ενίσχυσης» στο ΠΓΝΠ δρομολογείται η μετατροπή της ΩΡΛ σε κλινική covid καθώς και το κλείσιμο των χειρουργείων και των εξωτερικών ιατρείων. Παράλληλα, μεγάλος αριθμός ασθενών στην Ψυχιατρική Κλινική και στο Ογκολογικό συγχρωτίζεται σε ράντζα. Σήμερα, η τριμελής Επιτροπή της Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αχαΐας του νοσοκομείου θα προχωρήσει σε παράσταση διαμαρτυρίας στη διοίκηση, απαιτώντας τη μαζική και τακτική διεξαγωγή μοριακών τεστ σε όλο το προσωπικό και τους νοσηλευόμενους. Αλλωστε, η ΕΙΝΑ σε ανακοίνωσή της αναδεικνύει όλα αυτά τα προβλήματα, διεκδικώντας αναγκαία άμεσα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για αποτελεσματική νοσοκομειακή περίθαλψη.

Την ίδια ώρα, στο νοσοκομείο «Αγιος Ανδρέας», στην κλινική covid υπάρχει πληρότητα 100%, με τους γιατρούς να μετρούν περισσότερες εισαγωγές από εξιτήρια.