ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΧΩΡΟ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
Νέα κινητοποίηση σήμερα για την καταδίκη του «τρομονόμου» στην Τέχνη

Στις 12 το μεσημέρι στα Προπύλαια το αγωνιστικό ραντεβού

Τρίτη 16 Φλεβάρη 2021

Με νέα συγκέντρωση σήμερα Τρίτη, στις 12 το μεσημέρι, στα Προπύλαια, που καλεί ο Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος (ΠΜΣ) και συμμετέχουν πολλά ακόμα σωματεία και φορείς από τον χώρο του Πολιτισμού, καλλιτέχνες και εργαζόμενοι του χώρου ενώνουν τις φωνές τους ενάντια στον «τρομονόμο» και τη λογοκρισία στην Τέχνη, που περνά μέσα από διατάξεις του νομοσχεδίου για τα ΜΜΕ, το οποίο συζητιέται και ψηφίζεται σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής.

Ανάλογη κινητοποίηση γίνεται στη Θεσσαλονίκη στις 12 το μεσημέρι, στο Αγαλμα Βενιζέλου, αλλά και στα Χανιά, στις 12 το μεσημέρι, στην πλατεία Δικαστηρίων, από τα αντίστοιχα τοπικά παραρτήματα του ΠΜΣ, ενώ το παράρτημά του στη Λάρισα θα παρουσιάσει σχετική εκπομπή στην ιστοσελίδα του.

Θυμίζουμε ότι οι διατάξεις αυτές, που δίνουν τη δυνατότητα λογοκρισίας για πολλά προοδευτικά οπτικοακουστικά έργα, καταδικάστηκαν εντονότατα με μια πολύ μαζική κινητοποίηση την περασμένη Πέμπτη, αλλά και με πάνω από 8.000 υπογραφές ανθρώπων του Πολιτισμού που συγκεντρώνονται σε σχετικό ψήφισμα και που συνεχώς αυξάνονται. Η σύσσωμη καταδίκη τους από τους ανθρώπους του Πολιτισμού ανάγκασε την κυβέρνηση σε μια προσωρινή αναδίπλωση, που δεν αλλάζει όμως την ουσία.

Ο Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος τονίζει σχετικά ότι «η κυβέρνηση, μετά τη μεγάλη απήχηση που είχε το ψήφισμα του Συλλόγου μας και τις μεγάλες αντιδράσεις που υπήρχαν από το χώρο των καλλιτεχνών και όχι μόνο, κάνει ελιγμό για να ξεγελάσει. Αφήνει για αργότερα την εξειδίκευση του "τρομονόμου" στο οπτικοακουστικό έργο που διακινείται στο διαδίκτυο και κρατά τη λογοκρισία για τα έργα που διακινούνται στις πλατφόρμες.

Η διατύπωση της πρώτης παραγράφου στοχοποιεί τα έργα που διακινούνται μέσα από υπηρεσίες οπτικοακουστικών μέσων, εφόσον "εμπεριέχουν υποκίνηση σε βία ή μίσος εναντίον ομάδας ανθρώπων ή μέλους ομάδας". Με αυτές τις γενικές αναφορές βάζουν στο στόχαστρο έργα με κοινωνικό και ριζοσπαστικό περιεχόμενο. Εξισώνουν τα έργα αυτά με εκείνα που έχουν ρατσιστικό, σεξιστικό ή εθνικιστικό περιεχόμενο.

Γνωρίζουμε ότι οι διατάξεις που έφερε ο ΣΥΡΙΖΑ, που χαρακτηρίστηκαν "τρομονόμος", κάνουν αναφορά στο διαδίκτυο και τον έλεγχό του. Καταλαβαίνουμε ότι το άρθρο 8 έκανε την αναγκαία για τον "τρομονόμο" εξειδίκευση για το οπτικοακουστικό έργο που διακινείται στο διαδίκτυο. Ακόμα και χωρίς αυτήν την εξειδίκευση που έφερνε η δεύτερη παράγραφος του άρθρου 8 που αποσύρθηκε, ο "τρομονόμος" είναι σε ισχύ και μπορεί να εφαρμοστεί σε οπτικοακουστικό υλικό που διακινείται στο διαδίκτυο.

Καλούμε την κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση να πάρουν καθαρή θέση. Θα καταργήσουν τον "τρομονόμο" ή θα αφήσουν την εφαρμογή του στην καλλιτεχνική δημιουργία για αργότερα;

Γνωρίζουμε επίσης ότι η διατύπωση της πρώτης παραγράφου αποτελεί αντιγραφή των όρων λειτουργίας που επιβάλλουν οι ίδιες οι πλατφόρμες ήδη. Αυτή η πολιτική των παρόχων έχει κατεβάσει ήδη δημιουργίες με πολιτικό στίχο και αντιφασιστικό περιεχόμενο, μετά από αναφορές άλλων χρηστών που συνήθως ήταν μέλη φασιστικών ομάδων. Δηλαδή οι χρυσαυγίτες μπορεί να μπήκαν στη φυλακή για τα εγκλήματά τους, αλλά στο διαδίκτυο έχουν το κύρος του "πελάτη" και η γνώμη τους γίνεται σεβαστή.

Τώρα με το άρθρο 8, όπως τροποποιήθηκε, δίνεται η δυνατότητα να κατεβαίνει τέτοιο έργο που μιλά και εκφράζει τις αγωνίες και τις ανάγκες των πολλών και από τους εισαγγελείς, χωρίς να χρειαστεί να κινητοποιηθούν οι "πελάτες".

Με αυτήν την Τέχνη θέλουν να τελειώνουν. Οι μεγάλες αντιδράσεις που έδειξε η κοινωνία μας ενάντια στο άρθρο 8 δείχνουν ότι δεν θα είναι εύκολος ο δρόμος τους».