Ηχηρό μήνυμα από τη συναυλία της ΚΝΕ ενάντια στον «τρομονόμο» στην Τέχνη
Πέμπτη 18 Φλεβάρη 2021

Ενα ξεχωριστό και ηχηρό μήνυμα στέλνει η μεγάλη και επιτυχημένη διαδικτυακή συναυλία της ΚΝΕ ενάντια στον «τρομονόμο» στην Τέχνη. Η συναυλία προβλήθηκε το βράδυ της Τρίτης και είναι διαθέσιμη στο κανάλι της ΚΝΕ στο YouTube: https://youtu.be/ZaAMSciRW1Q. Μέχρι και χτες βράδυ, οι προβολές είχαν ήδη φτάσει τις 20.000!

Καλλιτέχνες από όλα τα είδη της μουσικής ένωσαν τις φωνές τους και δήλωσαν με τον δικό τους τρόπο την αντίθεσή τους στην ενσωμάτωση της αντιδραστικής Οδηγίας της ΕΕ στην ελληνική νομοθεσία.

Το πρόγραμμα άνοιξε ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου με το κομμάτι «Πρώτη Μαΐου» σε μουσική και στίχους του Μάνου Λοΐζου, ενώ ακολούθησαν σύγχρονα ροκ και χιπ χοπ κομμάτια. Δεν έλειψαν και γνωστά πολιτικά και αγωνιστικά τραγούδια που έχουν συνδεθεί με την πορεία του κινήματος στη χώρα μας και διεθνώς, όπως το «Bella Ciao», το γνωστό κομμάτι «Ηρωες», το αγαπημένο αντάρτικο «Τα οχυρά της Νάουσας», κομμάτια του Θάνου Μικρούτσικου σε ποίηση Γιάννη Ρίτσου από την «Καντάτα για τη Μακρόνησο».

Ακούστηκαν επίσης η «Μπαλάντα του κυρ Μέντιου» σε στίχους Κώστα Βάρναλη και μουσική Λουκά Θάνου, «Τα λόγια και τα χρόνια» σε στίχους Μάνου Ελευθερίου και μουσική Γιάννη Μαρκόπουλου, που πρωτοκυκλοφόρησε στο δίσκο «Θητεία» το 1974, τα πιο πολλά κομμάτια του οποίου είχαν υποστεί λογοκρισία από τη χούντα. Δεν έλειψαν και οι διεθνιστικοί στίχοι του Αλκη Αλκαίου στο τραγούδι «Φλεβάρης 1848», αλλά και τραγούδια των Μάνου Χατζιδάκι και Νίκου Γκάτσου κ.ά.

«Κίτρινα Ποδήλατα»
Η συναυλία έκλεισε με δύο τραγούδια που έχουν γίνει στόχος της λογοκρισίας το πρόσφατο διάστημα: «Του κόσμου οι λαοί» από τους «Κοινούς Θνητούς» και «Του Αδόλφου τα εγγόνια» από τους «Υπεραστικούς», όπως το ερμήνευσαν στο 46ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή».

Θυμίζουμε ότι στη συναυλία συμμετείχαν οι καλλιτέχνες (αλφαβητικά): Ανδρουλιδάκης Μανόλης, Αντωνοπούλου Ρίτα, Βαρούχα Μάγδα, Brak, Γισδάκης Βασίλης, Γλυκερία, Δρογώσης Στάθης, Demon Fox, Ζωγράφος, Ghetto Rock, Κανέλλος Δημήτρης, Καράκογλου Πολυξένη, Καρέλλας Θοδωρής, «Κίτρινα Ποδήλατα», «Κοινοί Θνητοί», Λούντζη Μαριλίζα, Μαγαλιός Στέλιος (Sober on Tuxedos), Μαλακατές Περικλής, Μπάσης Δημήτρης, Μπούσαλης Πάνος, Παπαδόπουλος Θύμιος, Παπαζαχαριάκης Γιάννης, Παπακωνσταντίνου Βασίλης, Παπαναστασάτος Παύλος, Πασχαλίδης Μίλτος, Retro, Σινάνης Γιάννης, Σβώκος - Χατζηκυριάκος Κώστας, Στρατηγού Ασπασία, «Το Σφάλμα», Τριανταφυλλίδης Κώστας, Urban Pulse, «Υπεραστικοί», Φρανκ, Χουλιαράς Θανάσης (KollektivΑ).



«Κοινοί Θνητοί»


Ρίτα Αντωνοπούλου


Βασίλης Παπακωνσταντίνου