ΕΥΡΩΠΑΪΚΕΣ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΕΣ ΝΕΟΛΑΙΕΣ
Ανταλλαγή πείρας για τα εκρηκτικά προβλήματα των φοιτητών
Παρασκευή 19 Φλεβάρη 2021

«Θέλουμε απλά να σπουδάσουμε», λέει η πικέτα σε πρόσφατη διαδήλωση φοιτητών στο Παρίσι, για την επαναλειτουργία των πανεπιστημίων
Διαδοχικές πολυμερείς συζητήσεις μέσω του διαδικτύου πραγματοποίησε η Επιτροπή Διεθνών Σχέσεων του ΚΣ της ΚΝΕ τις προηγούμενες μέρες, με Κομμουνιστικές Νεολαίες από 18 συνολικά ευρωπαϊκές χώρες. Θέμα τους ήταν η ανταλλαγή πείρας για την κατάσταση που διαμορφώνεται στα πανεπιστήμια, τα εκρηκτικά προβλήματα των φοιτητών, αλλά και η παρέμβαση των Κομμουνιστικών Νεολαιών για την προστασία των μορφωτικών δικαιωμάτων των φοιτητών και την οργάνωση της πάλης.

Κοινό στοιχείο που αναδείχθηκε είναι ότι τα πανεπιστήμια σε όλη την Ευρώπη είναι εδώ και ένα χρόνο κλειστά (ακόμη και εκεί που άνοιξαν για λίγες μέρες, σύντομα ξανάκλεισαν, αφού δεν είχαν παρθεί τα αναγκαία μέτρα), ωστόσο η εμπορευματοποίηση της Παιδείας προχωρά στον ένα ή τον άλλο βαθμό από όλες τις κυβερνήσεις, νεοφιλελεύθερες και σοσιαλδημοκρατικές. Οι αστικές κυβερνήσεις αρνούνται να διαθέσουν τους απαραίτητους πόρους ώστε οι σχολές να ανοίξουν με ασφάλεια για τους φοιτητές, τα μορφωτικά δικαιώματα πηγαίνουν πίσω, αφού δεν μπορούν να καλυφθούν μέσω της τηλεκπαίδευσης, ενώ οι φοιτητές και οι φοιτήτριες αντιμετωπίζουν και νέα προβλήματα στη φοιτητική μέριμνα και αλλού, με αποτέλεσμα σύνθετες επιπτώσεις στην ψυχική υγεία εκατομμυρίων φοιτητών.

Χέρι χέρι με την παραπέρα εμπορευματοποίηση της Παιδείας - όπου στις περισσότερες χώρες ισχύουν ήδη οι κατευθύνσεις της ΕΕ που εν μέσω πανδημίας επιδιώκει να υλοποιήσει η κυβέρνηση της ΝΔ και με την πρόσφατη ψήφιση του νόμου για τα πανεπιστήμια στην Ελλάδα - πηγαίνει και η καταστολή των φοιτητικών κινητοποιήσεων. Ωστόσο, με τις Κομμουνιστικές Νεολαίες στην πρώτη γραμμή και παρά τις δύσκολες και πρωτόγνωρες συνθήκες αναπτύχθηκαν ορισμένες κινητοποιήσεις, που απέκτησαν μεγαλύτερη μαζικότητα, ειδικά σε ορισμένα πανεπιστήμια της Βρετανίας για την κατάργηση των διδάκτρων, της Γαλλίας για μείωση των ενοικίων, της Τουρκίας ενάντια στην καταστολή κ.α.