«ΠΟΡΤΟ ΚΑΡΡΑΣ»
Οργή για κυβέρνηση και εργοδότες

Αποφασισμένοι να αγωνιστούν για τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας οι εργαζόμενοι

Σάββατο 5 Φλεβάρη 2000

Το συγκρότημα ΠΟΡΤΟ ΚΑΡΑΣ
Οργή και αγανάκτηση προκάλεσαν στους εργαζόμενους του «Πόρτο Καρράς» και στους κατοίκους της Σιθωνίας Χαλκιδικής οι μεθοδεύσεις της εργοδοσίας και του υπουργείου Εργασίας, που οδηγούν εκατοντάδες μόνιμους και έκτακτους εργαζόμενους του συγκροτήματος στην ανεργία. Προχτές, οι εργαζόμενοι απέρριψαν την πρόταση για επαναπρόσληψη 30 από τους 140 που πρόσφατα απολύθηκαν και συγκεντρώθηκαν στις εγκαταστάσεις του «Πόρτο Καρράς«, πραγματοποιώντας γενική συνέλευση παρά το κλίμα αστυνομοκρατίας.

Παράλληλα, απομάκρυναν από το χώρο του συγκροτήματος τους άνδρες της ιδιωτικής ασφάλειας και κάποιους εργαζόμενους που μετέφερε η εργοδοσία από την έδρα της στην Πάτρα, προκειμένου να χρησιμοποιήσει τους πρώτους για να χτυπήσουν τους εργαζόμενους και τους άλλους σαν απεργοσπαστικό μηχανισμό. Η γενική συνέλευση αποφάσισε να γίνει στις 15 Φλεβάρη στον Πολύγυρο ευρεία σύσκεψη όλων των φορέων της περιοχής και να ακολουθήσει κάθοδος στην Αθήνα, προκειμένου οι κάτοικοι να διαμαρτυρηθούν για την απόφαση διακοπής των δραστηριοτήτων του «Πόρτο Καρράς» πλην του ξενοδοχείου και του καζίνο.

Το συγκρότημα αγοράστηκε από την «ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΤΕΧΝΙΚΗ - ΜΟΧΛΟΣ», ενώ λειτουργούσε. Παραμονές Πρωτοχρονιάς ο νέος ιδιοκτήτης διαβεβαίωνε τους εργαζόμενους ότι δε θα υπάρξουν αλλαγές. Λίγες μέρες μετά ανακοίνωνε τη λήξη των συμβάσεών τους.

Μέλη της διοίκησης του σωματείου επισημαίνουν την προσπάθεια να το χτυπήσουν για να περάσουν τα σχέδια απαξίωσης των παραγωγικών μονάδων του συγκροτήματος, οι μαζικές απολύσεις και η καταπάτηση των εργασιακών κατακτήσεών τους. «Εκατοντάδες εργαζόμενοι θα μείνουν χωρίς δουλιά και με τις οικογένειές τους θα αναγκαστούν να εγκαταλείψουν την περιοχή που γεννήθηκαν. Με το μαζικό τους αγώνα όμως οι εργαζόμενοι και οι όλοι οι κάτοικοι θα ανατρέψουμε αυτά τα σχέδια», δήλωσε στο «Ρ» ο κ. Πράτσας από τη διοίκηση του σωματείου. Το σωματείο θα προχωρήσει και σε μηνύσεις για την παραβίαση της εργατικής νομοθεσίας.