ΠΕΙΡΑΙΑΣ
Μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς τώρα!

Παράσταση διαμαρτυρίας από το Εργατικό Κέντρο στην Αντιπεριφέρεια πραγματοποιήθηκε χτες από το ΕΚ Πειραιά

Πέμπτη 25 Φλεβάρη 2021

Συναγερμό έχουν σημάνει το Εργατικό Κέντρο Πειραιά και τα σωματεία - μέλη του για την έκρηξη των κρουσμάτων στον Πειραιά (προχτθές Τρίτη καταγράφηκαν 250 νέα κρούσματα και χτες άλλα 143), αφού είναι φανερό ότι αυτή συνδέεται με την κατάσταση στους χώρους δουλειάς και τα πρωτόκολλα - «λάστιχο» της εργοδοσίας.

Στο πλαίσιο αυτό, χτες το πρωί πραγματοποιήθηκε αγωνιστική παρέμβαση στην Αντιπεριφέρεια Πειραιά, μεταφέροντας τα δίκαια αιτήματα για άμεσα μέτρα για να περιοριστεί η εξάπλωση.

Χαρακτηριστικά είναι τα όσα κατήγγειλαν οι εκπρόσωποι του Εργατικού Κέντρου, αναδεικνύοντας τις ευθύνες κυβέρνησης και εργοδοσίας, όπως τα ανύπαρκτα τεστ και ιχνηλατήσεις, η μη ενημέρωση των εργαζομένων για κρούσματα κ.λπ. Μεταξύ άλλων μεταφέρθηκαν τα στοιχεία για τα 30 κρούσματα στο λιμάνι, τα 15 σε ένα μόλις καράβι (το «Κνωσός», στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη), όπως και πολλά ακόμα στα εργοστάσια της περιοχής. Συρροές καταγράφονται καθημερινά σε σούπερ μάρκετ, με έναν εργαζόμενο μάλιστα να έχει χάσει τη ζωή του. Αντίστοιχη κατάσταση διαμορφώνεται και σε ιδιωτικές κλινικές και άλλους χώρους.

Η κινητοποίηση ανέδειξε επίσης τα ζητήματα των τεράστιων ελλείψεων στις δομές Υγείας, της καθυστέρησης του εμβολιασμού, την κατάσταση στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, αφού οι λεωφορειακές γραμμές μειώνονται αντί να αυξάνονται κ.λπ. Ξεχώρισαν επίσης την οξυμένη υγειονομική κατάσταση στους μετανάστες, στις δομές, αλλά και στις γειτονιές που μένουν, την ανάγκη για μέτρα προστασίας τους.

Η Αντιπεριφέρεια, από την πλευρά της, οχυρωμένη πίσω από την «αρμοδιολογία», αρκέστηκε να απαντήσει ότι ήταν έτοιμη να αντιμετωπίσει την πανδημία, πάντα στο ...πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της, την ίδια στιγμή που η περιφερειακή αρχή εξειδικεύει στην Τοπική Διοίκηση την εφαρμογή της κυβερνητικής πολιτικής που υποβαθμίζει τις κρατικές δομές Υγείας. Στο ίδιο πλαίσιο προφανώς επέμεινε ότι η καλύτερη πρόληψη είναι η ...ατομική ευθύνη, δηλαδή η μάσκα και το πλύσιμο των χεριών.

Ειδικά δε για το λιμάνι του Πειραιά, η Αντιπεριφέρεια έχει την υγειονομική ευθύνη, ενώ οι ισχυρισμοί της ότι έχουν παρθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας αντικρούονται από την ίδια την κατάσταση που μετέφεραν οι εκπρόσωποι του ΕΚ. Παρέθεσαν άλλωστε μια σειρά από χώρους, όπως στα καράβια, όπου υπήρξαν κρούσματα και μόνο μετά από παρεμβάσεις των σωματείων σταμάτησαν τη δουλειά και πάρθηκαν επιπλέον μέτρα, κόντρα στην πρόθεση της εργοδοσίας για κουκούλωμα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μόλις 7 είναι τα συνεργεία (14 εργαζόμενοι όλοι κι όλοι) που διατίθενται για ελέγχους τήρησης των μέτρων υγιεινής σε χώρους δουλειάς, στα σχολεία κ.λπ.

Οι εκπρόσωποι των συνδικάτων σημείωσαν ότι θα συνεχίσουν τις αγωνιστικές παρεμβάσεις για την προστασία της ζωής των εργαζομένων και των οικογενειών τους, κόντρα στην απροθυμία της κυβέρνησης και των τοπικών αρχών για ουσιαστικά μέτρα ενίσχυσης του δημόσιου συστήματος Υγείας και μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς.