ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
Διαμαρτυρία ενάντια στην τηλεργασία και στα σχέδια για μονιμοποίησή της
Παρασκευή 26 Φλεβάρη 2021

Από τη διαμαρτυρία στο υπουργείο Εργασίας από τις αντιπροσωπείες των συνδικάτων
Παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εργασίας πραγματοποίησαν χτες αντιπροσωπείες συνδικάτων της Αττικής, από κλάδους όπου κατά κόρον εφαρμόζεται η τηλεργασία.

Την πρωτοβουλία ανέλαβαν το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών - Πληροφορικής, η Ομοσπονδία Λογιστών και η Ενωση Λογιστών - Ελεγκτών Περιφέρειας Αττικής, ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων και τα επιχειρησιακά σωματεία σε «Mellon», «First Data», «Cosmote - eValue», «Forthnet - Netmed» και «Vodafone - 360 Connect», ενώ συμμετείχε και το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής.

«Ολο αυτόν τον χρόνο, οι εργαζόμενοι γνώρισαν από πρώτο χέρι τις αρνητικές συνέπειες που έχει η τηλεργασία στη δουλειά τους και στα δικαιώματά τους, στη ζωή των ίδιων και των οικογενειών τους», τονίζουν στο κοινό υπόμνημά τους τα σωματεία.

Η κατάσταση επιδεινώθηκε ακόμα περισσότερο μετά τη νομοθετική ρύθμιση με την οποία η κυβέρνηση στέρησε από τους εργαζόμενους γονείς σε τηλεργασία ακόμα και την άδεια ειδικού σκοπού. Το αποτέλεσμα είναι εκατοντάδες εργαζόμενοι στους παραπάνω κλάδους να πασχίζουν να τα φέρουν ταυτόχρονα πέρα με τη δουλειά από το σπίτι, τη φροντίδα βρεφών και μικρών παιδιών, αλλά και την τηλεκπαίδευση των μαθητών. Την ίδια στιγμή, η τηλεργασία αυξάνει την εντατικοποίηση και επεκτείνει το ωράριο, αξιοποιείται για να συνεχίζουν οι εργαζόμενοι να δουλεύουν κατά τη διάρκεια αργιών, αλλά και σε μέρες κανονικής ή ακόμα και αναρρωτικής άδειας.

Στο αντεργατικό νομοσχέδιο οι ρυθμίσεις και για την παγίωση της τηλεργασίας

Στη συνάντηση με αντιπροσωπεία των σωματείων, εκπρόσωποι του υπουργείου επιφυλάχθηκαν σχετικά με την επαναφορά της άδειας ειδικού σκοπού για τους τηλεργαζόμενους. Επιβεβαίωσαν ωστόσο ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι να μονιμοποιήσει την τηλεργασία, με ρυθμίσεις που θα περιλαμβάνει το αντεργατικό νομοσχέδιο που ετοιμάζει. Ετσι, δίπλα στα νέα χτυπήματα στο 8ωρο, στην κυριακάτικη αργία, στα συνδικαλιστικά δικαιώματα, η κυβέρνηση ετοιμάζεται να ενισχύσει μία ακόμα κομβική μορφή «ευέλικτης» δουλειάς στο οπλοστάσιο της εργοδοσίας.

«Για τους εργαζόμενους εκσυγχρονισμός και πρόοδος δεν είναι η δουλειά χωρίς ωράριο, η διαθεσιμότητα στην εργοδοσία 24 ώρες το 24ωρο, η πλήρης ανατροπή της οικογενειακής και κοινωνικής ζωής. Πρόοδος είναι η μείωση του εργάσιμου χρόνου, η σταθερή δουλειά με δικαιώματα για όλους, η κατάργηση κάθε μορφής "ευελιξίας", οι μισθοί και τα δικαιώματα με βάση τις ανάγκες», ξεκαθάρισαν τα σωματεία και κάλεσαν τους εργαζόμενους να απαντήσουν στα σχέδια παγίωσης της τηλεργασίας.