ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΧΑΛΚΙΔΑΣ
Κραυγή αγωνίας, φωνή διεκδίκησης για την υγεία του λαού

Ο «Ριζοσπάστης» συζήτησε με εκπροσώπους του Σωματείου και της Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείων Εύβοιας

Τετάρτη 3 Μάρτη 2021

Από πρόσφατη συνάντηση του Γ. Μαρίνου με τους εργαζόμενους στο Νοσοκομείο Χαλκίδας
Μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό, ασθενείς να περιμένουν ώρες για να εξεταστούν, ΜΕΘ και κλινική Covid ασφυκτικά γεμάτες, εργαζόμενοι που έχουν φτάσει στα όρια της αντοχής τους, είναι όσα επικρατούν στο Νοσοκομείο Χαλκίδας, όπου γιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό δίνουν καθημερινά μάχη με την πανδημία.

Σε μια περιοχή με εκατοντάδες βιομηχανίες και επιχειρήσεις, που λόγω της έλλειψης μέτρων πρόληψης και προστασίας έχουν μετατραπεί σε εστίες υπερμετάδοσης του κορονοϊού, το Νοσοκομείο Χαλκίδας παραμένει υποστελεχωμένο και αθωράκιστο, επιβεβαιώνοντας τα αδιέξοδα της πολιτικής που βάζει την υγεία του λαού στο ζύγι του «κόστους - οφέλους» για το κεφάλαιο.

Ο «Ριζοσπάστης» συνομίλησε με μέλη της διοίκησης του Σωματείου Εργαζομένων Νοσοκομείου Χαλκίδας και της Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείων Εύβοιας, οι οποίοι περιγράφουν την κατάσταση και προβάλλουν τα δίκαια αιτήματα των υγειονομικών.

Μετεγκατάσταση χωρίς ενίσχυση σε προσωπικό

«Οι εργαζόμενοι στο Νοσοκομείο Χαλκίδας, όπως συνολικότερα στο δημόσιο σύστημα Υγείας, έχουμε φτάσει στα όριά μας. Ενα χρόνο τώρα δίνουμε άνιση μάχη με την πανδημία, χωρίς ουσιαστική στήριξη από την κυβέρνηση. Ταυτόχρονα, στο Νοσοκομείο Χαλκίδας αντιμετωπίζουμε ένα επιπλέον πρόβλημα. Τον Ιούλη του 2020 έγινε μετεγκατάσταση σε νέο κτίριο, με αυξημένες απαιτήσεις και λειτουργικές ανάγκες σε σχέση με το παλιό.

Σωματεία της περιοχής διαδηλώνουν έξω από το νοσοκομείο στο πλευρό των υγειονομικών
Η μετάβαση αυτή όμως δεν συνοδεύτηκε με νέο οργανόγραμμα και αύξηση των οργανικών θέσεων του προσωπικού. Οι προσλήψεις επικουρικού προσωπικού που έγιναν για την αντιμετώπιση της πανδημίας, αρκούν να καλύψουν τις ανάγκες και τα κενά που είχαμε όταν ήμασταν στο παλιό κτίριο, όχι όμως στο νέο, που είναι τριπλάσιο σε χώρους και Τμήματα.

Μάλιστα, τον Ιούλη του 2020 έγινε μερική τροποποίηση του Οργανισμού, όπου αυξήθηκαν οι κλίνες, προστέθηκε η ΜΕΘ, δόθηκε η δυνατότητα ανάπτυξης νέων Τμημάτων, χωρίς παράλληλη αύξηση προσωπικού», τονίζει η Ιωάννα Ιωάννου, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Νοσοκομείου Χαλκίδας.

«Γυμνές» η ΜΕΘ και η κλινική Covid

«Στη ΜΕΘ, όπου υπάρχουν πλέον 12 κλίνες αποκλειστικά για ασθενείς με κορονοϊό και όχι άλλες παθήσεις, το προσωπικό εργάζεται σε συνεχόμενες βάρδιες με ένα ρεπό ή και χωρίς ρεπό τη βδομάδα, χωρίς και πάλι να καλύπτονται οι ανάγκες. Στις καλύτερες περιπτώσεις αντιστοιχεί ένας νοσηλευτής για 4 ασθενείς και στη χειρότερη ένας νοσηλευτής για 6 ασθενείς. Αναλογία που είναι εγκληματική για τη λειτουργία ΜΕΘ», σημειώνει η πρόεδρος του Σωματείου.

«Αντίστοιχη κατάσταση επικρατεί στην κλινική και στα ΤΕΠ Covid», αναφέρει η Χρυσούλα Μεριάνου, γραμματέας του Σωματείου, και τονίζει: «Ο αυξημένος αριθμός κρουσμάτων τις τελευταίες βδομάδες στην ευρύτερη περιοχή έχει οδηγήσει σε αύξηση των ασθενών που νοσηλεύονται στην κλινική Covid. Στις αρχές Φλεβάρη λειτουργούσε με 18 κλίνες και πλέον υπάρχουν μέρες που φιλοξενεί έως 40 ασθενείς! Κι όλα αυτά χωρίς ουσιαστική ενίσχυση από προσωπικό και με μετακινήσεις από άλλες κλινικές.

Πριν από λίγες μέρες, η διοίκηση έδωσε εντολή για τη σύμπτυξη της Μαιευτικής/Γυναικολογικής και της Παιδιατρικής κλινικής, προκειμένου να δοθούν άλλες 32 κλίνες για τις ανάγκες της Covid. Σε όλα αυτά θα πρέπει να προσθέσουμε και την επιπλέον επιβάρυνση από τη λειτουργία εμβολιαστικού κέντρου, ενώ ο εμβολιασμός θα έπρεπε να γίνεται στις δομές ΠΦΥ, ώστε και το νοσοκομείο να μην επιβαρύνεται αλλά και οι συμπολίτες μας να μην ταλαιπωρούνται».

Ωρες αναμονής στα ΤΕΠ κορονοϊού

«Υπάρχουν συμπολίτες μας, ανάμεσά τους και ηλικιωμένοι, με πυρετό και άλλα συμπτώματα, που έρχονται στο νοσοκομείο και στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών ως ύποπτα περιστατικά COVID-19 ή ακόμη και θετικοί στον ιό, που ενώ βρίσκονται σε κατ' οίκον νοσηλεία, εμφανίζουν επιδείνωση. Ολοι αυτοί αναγκάζονται να περιμένουν ώρες μέχρι να εξεταστούν, εξαιτίας της έλλειψης ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού.

Πριν από λίγες μέρες ηλικιωμένος περίμενε ώρες μέσα στο κρύο και τελικά διακομίστηκε στο Ιπποκράτειο, ως βαρύ περιστατικό. Σε άλλες περιπτώσεις ασθενείς αναγκάζονται να φύγουν μετά από ώρες αναμονής χωρίς να εξεταστούν και ενδεχομένως να νοσηλευτούν, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την εξέλιξη της υγείας τους», αναφέρει η Χρυσούλα Μεριάνου.

Και συνεχίζει: «Στο ΤΕΠ κορονοϊού υπάρχει μια νοσηλεύτρια στη βάρδια, η οποία εργάζεται 4 ώρες κάτω από συνθήκες υψηλής πίεσης και τις υπόλοιπες 4 της βάρδιάς της εργάζεται στο κανονικό ΤΕΠ. Το ΤΕΠ και η κλινική Covid είναι στο υπόγειο του νοσοκομείου, με αποτέλεσμα αν χρειαστεί κάτι να μην μπορείς να ζητήσεις ούτε βοήθεια.

Η κατάσταση αυτή, εκτός από εξαντλητική για τους εργαζόμενους, με τις συνεχείς βάρδιες χωρίς τα προβλεπόμενα ρεπό και με ιδιαίτερα υψηλό αριθμό ασθενών, είναι απαράδεκτη και δημιουργεί κινδύνους για τη διασπορά του ιού, καθώς μεταφερόμαστε από πόστο σε πόστο μέσα στην ίδια βάρδια, χωρίς κανείς να ξέρει αν και οι ίδιοι είμαστε θετικοί. Εκτός αυτού, δεν γίνονται τακτικά και επαναλαμβανόμενα τεστ σε όλους τους εργαζόμενους του νοσοκομείου, ώστε να προλαμβάνεται μια ενδεχόμενη διασπορά».

Εγκληματικές ευθύνες όλων των κυβερνήσεων

«Η κυβέρνηση έχει εγκληματικές πολιτικές ευθύνες, γιατί ένα χρόνο τώρα προσπαθεί με "μπαλώματα" να αντιμετωπίσει την πανδημία. Αντίστοιχες ευθύνες έχουν όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις, που εξυπηρετώντας την εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση της Υγείας υπέβαλαν σε υποχρηματοδότηση το δημόσιο σύστημα Υγείας, οδηγώντας το σε υποστελέχωση και απαξίωση», τονίζει ο Παναγιώτης Τζουβαράς, αντιπρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων.

Σημειώνει ακόμη: «Από την αρχή της πανδημίας το Σωματείο και εργαζόμενοι φωνάζαμε για την ανάγκη προσλήψεων μόνιμου προσωπικού. Για μέτρα πρόληψης, για ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Αντί γι' αυτό είδαμε την υποκρισία της κυβέρνησης. Στην αρχή τα χειροκροτήματα από τα μπαλκόνια και τα κροκοδείλια δάκρυα για τους ήρωες υγειονομικούς και στη συνέχεια τη στοχοποίησή μας, τις απειλές και τις πειθαρχικές διώξεις, την καταστολή των κινητοποιήσεών μας.

Οση προσπάθεια και να κάνει η κυβέρνηση, αλλά και οι τοπικοί παράγοντες που στηρίζουν την πολιτική της, δεν μπορεί να κρύψει ότι βάζει την υγεία του λαού και την προστασία της ζωής στη ζυγαριά του "κόστους - οφέλους". Οτι τα τακτικά χειρουργεία και τα τακτικά ιατρεία έχουν σταματήσει, τμήματα και κλινικές υπολειτουργούν, το Νοσοκομείο Χαλκίδας έχει ουσιαστικά μετατραπεί σε νοσοκομείο μιας νόσου, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη διάγνωση και θεραπεία άλλων ασθενειών. Οτι επένδυσε στην "ατομική ευθύνη", αρνούμενη να αναλάβει τις δικές της ευθύνες για τη θωράκιση του δημόσιου συστήματος Υγείας».

Κατάσταση άκρως ανησυχητική

«Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Νοσοκομείο Χαλκίδας είναι τεράστια, ιδιαίτερα τους τελευταίους μήνες με την έξαρση της πανδημίας. Η κλινική Covid συνεχίζει να παραμένει υποστελεχωμένη από ιατρονοσηλευτικό προσωπικό.

Οι προσπάθειες της διοίκησης να αντιμετωπίσει την υποστελέχωση αυτή με τη μετακίνηση ειδικών ιατρών από άλλες κλινικές και μάλιστα ιατρών με χειρουργική ειδικότητα, όπως ΩΡΛ, είναι εντελώς ατυχείς και ανεφάρμοστες. Απαιτείται ειδικευμένο και έμπειρο προσωπικό που να μπορεί να επιτελέσει σημαντικό ιατρικό έργο και όχι απλώς να παρευρίσκεται και απλά να ανεβάζει τον αριθμό των ιατρών που στελεχώνουν την κλινική. Ειδικά μετά την αιφνίδια - και χωρίς να υπάρχουν δυνατότητες - αύξηση της δυναμικότητας, έχουν δημιουργηθεί επιπλέον πρακτικά προβλήματα», αναφέρει ο Νίκος Δασκαλόπουλος, πρόεδρος της Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείων Εύβοιας.

Προσθέτει δε: «Επιπλέον το τελευταίο διάστημα, στην εν λόγω κλινική, νοσηλεύονται βαριά περιστατικά, που χρήζουν νοσηλείας σε ΜΑΦ και όχι σε απλή κλινική. Χρειάζεται για καθέναν από αυτούς τους ασθενείς να υπάρχει ειδικός εξοπλισμός, όπως συσκευή συνεχούς παρακολούθησης ζωτικών λειτουργιών, αναπνευστήρας σε αναμονή και φυσικά ειδικευμένος ιατρός με μόνιμη παρουσία στην κλινική για τη στενή παρακολούθηση της πορείας του, την έγκαιρη διάγνωση της επιδείνωσής του και την πιθανή διασωλήνωσή του. Ολα αυτά δεν υπάρχουν σε επάρκεια, κάτι που είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό για τη νοσηλεία των ασθενών αυτών και θα πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα».

Αναφέρει επίσης ότι για τα παραπάνω ζητήματα η Ενωση Νοσοκομειακών Ιατρών έχει ενημερώσει με επιστολές τη διοίκηση του νοσοκομείου και της 5ης ΥΠΕ και έχει ζητήσει την άμεση αντιμετώπισή τους.

Συνεχίζουμε τον αγώνα

«Ως Σωματείο και εργαζόμενοι, πριν ακόμη από την εμφάνιση της πανδημίας, φωνάζαμε για την ανάγκη ενίσχυσης του Νοσοκομείου Χαλκίδας. Συμμετέχουμε στις πανελλαδικές κινητοποιήσεις, ασκούμε πίεση προς τη διοίκηση και το υπουργείο, καταβάλλοντας κάθε προσπάθεια να γίνουν γνωστά η κατάσταση και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε.

Στην κατεύθυνση αυτή θα συνεχίσουμε να κινητοποιούμαστε και να διεκδικούμε, έχοντας στο πλευρό μας και τη συμπαράσταση άλλων εργατικών σωματείων, που επίσης διεκδικούν μέτρα προστασίας της υγείας και της ζωής του λαού. Ο αγώνας των υγειονομικών θα πρέπει να αγκαλιαστεί από όλους. Ιδιαίτερα εδώ στη Χαλκίδα θα πρέπει να αγωνιστούμε για το νοσοκομείο, καθώς η ενίσχυσή του δεν αφορά μόνο την περίοδο της πανδημίας, αλλά συνολικότερα την προστασία της υγείας του λαού της περιοχής», σημειώνει η Ιωάννα Ιωάννου.

Το ΚΚΕ στο πλευρό των υγειονομικών

Στο πλευρό των εργαζομένων του Νοσοκομείου Χαλκίδας, αναδεικνύοντας τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και παλεύοντας μέσα και έξω από τη Βουλή για τα δίκαια αιτήματά τους, στέκεται όλη αυτήν την περίοδο το ΚΚΕ.

Με πλήθος Ερωτήσεων και Αναφορών στη Βουλή, από τον Γιώργο Μαρίνο, μέλος του ΠΓ της ΚΕ και βουλευτή Εύβοιας του Κόμματος, με περιοδείες, στήριξη των κινητοποιήσεων των υγειονομικών, συσκέψεις και θεματικές εκδηλώσεις, το ΚΚΕ μπήκε μπροστά στον αγώνα για την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας και την προστασία των εργαζομένων και του λαού. Ανέδειξε τις πραγματικές και διαχρονικές αιτίες για την υποστελέχωση, την υποχρηματοδότηση και εμπορευματοποίηση της Υγείας.

Στήριξε και ανέδειξε τα αιτήματα των υγειονομικών για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στο Νοσοκομείο Χαλκίδας και στα υπόλοιπα νοσοκομεία και ΚΥ της Εύβοιας, για την ενίσχυσή τους με τον αναγκαίο εξοπλισμό, για ένταξή τους στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα. Ταυτόχρονα, μπήκε μπροστά στον αγώνα για τη λήψη μέτρων προστασίας και πρόληψης στους χώρους δουλειάς και στα σχολεία, για μαζικά και επαναλαμβανόμενα τεστ, για την άμεση και χωρίς ταλαιπωρία πρόσβαση των κατοίκων της Εύβοιας στο πρόγραμμα εμβολιασμού.


Γ. Δ.