ΠΑΤΡΑ
Δύο νεκροί εργάτες σε ισάριθμα «ατυχήματα»

«Δεν φταίει η κακιά στιγμή», σημειώνει το Εργατικό Κέντρο, που καλεί σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας σήμερα

Τετάρτη 3 Μάρτη 2021

Φωτ. αρχείου
Το τελευταίο μεροκάματο ήταν το χτεσινό για άλλους δύο εργάτες, που προστίθενται στον μακρύ κατάλογο των αδικοχαμένων θυμάτων στους χώρους δουλειάς, αυτήν τη φορά στην Πάτρα. Συγκεκριμένα, ένας 66χρονος σκοτώθηκε ακαριαία μετά από πτώση κατά τη διάρκεια εργασιών επέκτασης της φαρμακοβιομηχανίας CBL. Την ίδια περίπου ώρα, ένας 58χρονος εργαζόμενος σε μαρμαράδικο της πόλης καταπλακωνόταν από μάρμαρα σε άλλη επιχείρηση και διακομίστηκε πολύ σοβαρά τραυματισμένος στο νοσοκομείο, όπου τελικά εξέπνευσε.

«Για άλλη μια φορά δύο εργαζόμενοι πλήρωσαν με τη ζωή τους τις τραγικές ελλείψεις μέτρων υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς, το ανελέητο κυνήγι του κέρδους από τους εργοδότες», σημειώνει σε ανακοίνωσή του το Εργατικό Κέντρο Πάτρας, που καλεί σήμερα Τετάρτη σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας, στις 5 μ.μ., στα γραφεία του.

Τα εργατικά «ατυχήματα» είναι εργοδοτικά εγκλήματα!

Το Εργατικό Κέντρο εκφράζει τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των εργαζομένων και τονίζει: «Φτάνει πια αυτή η κατάσταση! Ούτε η κακιά στιγμή έφταιξε, ούτε η κακιά η ώρα όπως θέλουν να λένε κυβέρνηση και εργοδοσία. Τα εργατικά ατυχήματα είναι εργοδοτικά εγκλήματα και έχουν ενόχους, την κυβέρνηση και την εργοδοσία που συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν την υγιεινή και ασφάλεια ως κόστος που δεν είναι διατεθειμένοι να αναλάβουν, καθώς στόχος τους είναι να εξοικονομούν πόρους για να ενισχύουν τη κερδοφορία των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων. Κυβέρνηση και εργοδοσία συνεχίζουν να παίζουν με τις ζωές μας!».

Επισημαίνει δε ότι η κυβέρνηση έχει αφήσει «γυμνό» όλο τον αρμόδιο ελεγκτικό μηχανισμό. «Στο ΣΕΠΕ Δυτικής Ελλάδας έχουν να γίνουν προσλήψεις εδώ και 20 χρόνια, οι λιγοστοί υπάλληλοι και επιθεωρητές Εργασίας δεν αρκούν για τον αποτελεσματικό έλεγχο στους χώρους δουλειάς, ειδικά σε αυτές τις συνθήκες, όπου η πανδημία κάνει ακόμα πιο δύσκολο το έργο τους. Πολλές φορές οι ίδιοι οι επιθεωρητές Εργασίας καταγγέλλουν τις ελλείψεις στις υπηρεσίες τους, αλλά και το νομοθετικό πλαίσιο που δεν επιτρέπει ουσιαστικούς ελέγχους», τονίζει.

Το Εργατικό Κέντρο απαιτεί:

-- Να γίνει άμεση διερεύνηση, από τις αρμόδιες υπηρεσίες, των αιτιών που οδήγησαν στο θάνατο τους δύο εργαζόμενους, και να αποδοθούν ευθύνες.

-- Να παρθούν τώρα μέτρα υγείας και ασφάλειας σε όλους τους χώρους δουλειάς, με ευθύνη της εργοδοσίας και του κράτους.

-- Να ενταθούν οι έλεγχοι στους χώρους δουλειάς, με αυστηροποίηση των προστίμων και των κυρώσεων σε βάρος των εργοδοτών.

-- Να ενισχυθούν άμεσα με προσωπικό και υποδομές όλοι οι αρμόδιοι ελεγκτικοί μηχανισμοί στην Πάτρα.