ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Δεν γίνεται να συνυπάρχουν δημόσιος και ιδιωτικός τομέας Υγείας
Τρίτη 9 Μάρτη 2021

Στις παρεμβάσεις του ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη συνύπαρξη του δημόσιου με τον ιδιωτικό τομέα Υγείας, τονίζοντας επ' αυτού:

«Ολες αυτές οι θεωρίες, η άποψη ότι μπορεί να συνυπάρξει ο δημόσιος με τον ιδιωτικό τομέα Υγείας, ότι ο ένας μπορεί να βοηθάει τον άλλο αρκεί να είναι πυλώνας ο δημόσιος ή να δίνεται περισσότερη χρηματοδότηση στον δημόσιο, δεν ισχύουν, δημιουργούν αυταπάτες, ψεύτικες ελπίδες. Η ίδια η ζωή έχει αποδείξει ότι σε αυτήν την επιλογή η κατάσταση γέρνει προς τον ιδιωτικό τομέα. Γιατί εκεί είναι η κερδοφορία του κεφαλαίου, εκεί είναι και οι άλλες εταιρείες, οι όμιλοι, οι επιχειρηματίες που ενδιαφέρονται πρωτίστως για το τι θα βάλουν στην τσέπη τους, για την κερδοφορία τους και πώς θα επενδύσουν. Εκεί είναι η διαπλοκή, η σύνδεση με άλλους ισχυρούς μονοπωλιακούς ομίλους διεθνώς, σ' αυτήν την καπιταλιστική παγκοσμιοποιημένη αγορά όπως τη λένε, και πάει λέγοντας, και βεβαίως το δημόσιο σύστημα όλο και αποδυναμώνεται. Με μαθηματική ακρίβεια θα φτάναμε εδώ που φτάσαμε.

Σήμερα, στον 21ο αιώνα, η επιστήμη, η τεχνολογία, η ιατρική έχουν φτάσει σε απίθανες δυνατότητες και φάνηκε και με τα εμβόλια που βγήκαν. Ομως όλα υποτάσσονται στον ανταγωνισμό, στο κέρδος, στον μονοπωλιακό ανταγωνισμό κ.λπ., και βεβαίως την πληρώνουν οι λαοί και με την ίδια τη ζωή τους σε περιόδους πανδημίας. Γιατί δεν είναι κεραυνός εν αιθρία, υπήρχε η πρόβλεψη, οι ασθένειες, οι πανδημίες δεν τελειώσανε επειδή φτάσαμε στον 21ο αιώνα και επειδή έχει αναπτυχθεί η επιστήμη και η τεχνολογία.


Θα εμφανίζονται συνεχώς νέοι ιοί, με μεταλλάξεις, και λόγω των συνθηκών που επικρατούν στο περιβάλλον, στη ζωή. Οι ίδιες οι τεχνολογίες δημιουργούν και καινούργια ζητήματα και άρα πρέπει να είμαστε έτοιμοι, αλλά η ετοιμότητα σημαίνει ότι έχεις δημόσιο σύστημα Υγείας, αποκλειστικά δημόσιο. Φυσικά ξέρετε την άποψη του ΚΚΕ, αυτά δεν γίνονται ούτε με ημίμετρα ούτε με οτιδήποτε άλλο, γι' αυτό πρέπει να επιλέξουμε σαν λαός, σαν εργαζόμενοι, ριζική ανατροπή αυτής της κατάστασης, να πάμε σε άλλη εξουσία, σε άλλη κοινωνία.

Για φανταστείτε αυτό το ζήτημα που ονομάζουμε εμείς κοινωνικοποίηση, αν δεν είχες τον ιδιωτικό τομέα Υγείας και είχες πραγματικά δημόσιο τομέα Υγείας, με όλες αυτές τις δυνατότητες και σε γιατρούς, σε νοσηλευτές, σε υποδομές κ.λπ. Ειδικά η Υγεία και η Παιδεία δεν μπορεί να είναι και στον ιδιωτικό τομέα και στον δημόσιο.

Ο ηρωισμός σας έχει γίνει "καραμέλα", συγχωρέστε με για την έκφραση, γιατί εμείς θεωρούμε ότι πραγματικά αν κρατιέται κάτι, κρατιέται όντως απ' την αυτοθυσία των γιατρών, των νοσηλευτών, των εργαζομένων, καταντάνε όμως κούφια λόγια όταν λέγονται απ' αυτούς που δεν λύνουν το πρόβλημα.

Δηλαδή όταν λες ότι στο ΚΑΤ χρειάζονται άμεσα τουλάχιστον 160 ειδικευμένοι γιατροί, 300 νοσηλευτές, 20 βοηθοί ακτινοδιαγνώστες και άλλοι, και απ' αυτούς ή ελάχιστοι ή καθόλου δεν έρχονται, όταν τα νοσοκομεία γίνονται μιας νόσου, και το ΚΑΤ, γιατί έχουμε ενημερωθεί ότι έκλεισαν κλινικές Γενικής Χειρουργικής.


Κάθε μέρα ακούμε τα στοιχεία, πόσοι νοσούν, πόσοι νεκροί! Οι υπόλοιποι νεκροί που αυτήν τη χρονιά ή τα επόμενα χρόνια υπάρξουν για διάφορους λόγους, γιατί δεν έγινε έγκαιρα η επέμβαση, η παρέμβαση, η πρόληψη, η εξέταση, η διάγνωση, το χειρουργείο κ.λπ., αυτοί δεν θα μετρώνται. Δεν γίνεται λοιπόν το ΚΑΤ, που είναι συνέχεια σε εφημερία, να αποδυναμώνεται. Το ίδιο και τα άλλα νοσοκομεία.

Και για τις ΜΕΘ, επίσης, χρειάζεται ειδίκευση. Είχαμε καταγγελίες και από το ΚΑΤ και από άλλα νοσοκομεία ότι οι γιατροί ή οι νοσηλευτές που πάνε στις ΜΕΘ δεν είναι όλοι ειδικευμένοι, δεν έχουν περάσει από εκπαίδευση αρκετή ή αυτή που χρειάζεται, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται προβλήματα.

Εμείς θα πιέσουμε να επιλυθούν όσα μπορούν να επιλυθούν, ξαναλέω όμως, είναι ζήτημα πολιτικών επιλογών της κυβέρνησης.

Είναι επείγον ζήτημα οι προσλήψεις όλων των ειδικοτήτων, είναι επείγον ζήτημα η εξειδίκευση, η εκπαίδευση στις ΜΕΘ, είναι στα επείγοντα τα τεστ κορονοϊού που πρέπει να κάνουν όλοι οι εργαζόμενοι».

Επίταξη του ιδιωτικού τομέα χωρίς αποζημίωση

Για την πρόταση του ΚΚΕ για επίταξη του ιδιωτικού τομέα ο Δ. Κουτσούμπας σημείωσε: «Εμείς μιλάμε για επίταξη του ιδιωτικού τομέα Υγείας ως έκτακτο μέτρο. Η αντίληψή μας φυσικά είναι ότι σε άλλη κοινωνική οργάνωση, σε άλλη εξουσία, στον σοσιαλισμό που λέμε, όπου θα είναι η εργατική τάξη στην εξουσία, θα έχει κεντρικό επιστημονικό σχέδιο στην οικονομία, στις υπηρεσίες, θα είναι πραγματικά δημόσια η Υγεία. Αλλά και σήμερα ανοίγει αυτό το ζήτημα, και φυσικά όταν λέμε επίταξη εμείς δεν εννοούμε αυτό που απαντάει πολλές φορές ο πρωθυπουργός ή κάποια άλλα κόμματα, να τα επιτάξουμε και να πληρώνουμε.

Γιατί αυτό γίνεται και πάλι σε συνθήκες πανδημίας, να έχουν οι κλινικάρχες τρελά κέρδη και να πληρώνει ο ελληνικός λαός. Εμείς λέμε, χωρίς καμία αποζημίωση, επίταξη του ιδιωτικού τομέα, και πολλοί μας κατηγορούν, μάλιστα με ειρωνικά σχόλια. Γιατί αυτοί οι άνθρωποι είναι της λογικής: Επίταξη του ιδιωτικού τομέα, αλλά με το αζημίωτο, μη χάσει και κέρδη ο επιχειρηματίας. Υπάρχει λοιπόν μια ποιοτική διαφορά στο τι λέμε.

Πρέπει να ανοίξει αυτή η συζήτηση πρώτα απ' όλα ανάμεσα σε σας, στους γιατρούς, στους νοσηλευτές, στους ανθρώπους που εργάζεστε στα δημόσια νοσοκομεία ή ακόμα και στον ιδιωτικό τομέα Υγείας όπου βρίσκονται άλλοι συνάδελφοί σας, γιατί εσείς είστε που το καταλαβαίνετε, το ζείτε στο πετσί σας και μπορείτε να ανοίξετε το δρόμο να διαμορφωθεί και συνείδηση στον άρρωστο που έρχεται εδώ, που είναι εργάτης, συνταξιούχος, νέος, για το πώς πρέπει να βλέπει αυτό το πράγμα, και γιατί λέμε ότι πρέπει να γίνει κοινωνικοποίηση αυτών των τομέων, όπως και συνολικά της οικονομίας.

Και, φυσικά, σε αυτήν την κατεύθυνση νομίζουμε πρέπει να αναπτυχθεί η πάλη, γιατί ναι μεν χρειάζονται αγώνες, αλλά μας ενδιαφέρει ως ΚΚΕ επίσης - και αυτό προσπαθούμε να μπολιάσουμε μέσω των κομμουνιστών που δουλεύουν στο κίνημα, στο μαζικό κίνημα, στους φορείς, στα σωματεία - το περιεχόμενο του αγώνα, γιατί άμα πας έτσι πάλι θα ωφελούνται κάποιες δυνάμεις που βρίσκονται στην ίδια - δυστυχώς - αντιλαϊκή κατεύθυνση, και στον τομέα της Υγείας και αλλού».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ακόμα χειρότερη η κατάσταση 9 μήνες μετά την προηγούμενη επίσκεψη (2021-04-01 00:00:00.0)
Κρίσιμο ζήτημα το περιεχόμενο και η κατεύθυνση της πάλης (2021-03-13 00:00:00.0)
Τα συνθήματά τους και η πραγματικότητα της «Υγείας - εμπόρευμα» που υπηρετούν (2021-03-13 00:00:00.0)
Ο λαός είδε ότι δημόσιος και ιδιωτικός τομέας δεν μπορεί να συνυπάρξουν (2021-02-25 00:00:00.0)
Αντί για επίταξη η κυβέρνηση επιδοτεί τον παρασιτικό ιδιωτικό τομέα Υγείας (2020-11-07 00:00:00.0)