ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΠΑΝΔΗΜΙΑ
Παζάρια με τους κλινικάρχες αντί για επίταξη, ενώ τα νοσοκομεία γονατίζουν!

Σήμα κινδύνου από τους υγειονομικούς της Αττικής, όπου η πληρότητα στις ΜΕΘ αγγίζει πλέον το 100%

Τρίτη 9 Μάρτη 2021

Εφιαλτικές στιγμές εκτυλίσσονται σε όλα τα δημόσια νοσοκομεία της Αττικής, με το ΕΚΑΒ να κάνει εκατοντάδες εισαγωγές, τα κρεβάτια να γεμίζουν με το που αδειάζουν, ράντζα να απλώνονται παντού, τα non Covid νοσοκομεία να φρακάρουν με το «καλημέρα», τους εργαζόμενους - που είναι στα όρια της εξουθένωσης - να δίνουν αγώνα δρόμου για διακομιδές από το ένα νοσοκομείο στο άλλο και τους χρόνιους ασθενείς να φτάνουν στα επείγοντα παραμελημένοι και επιβαρυμένοι.

Και ενώ οι μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και η επίταξη του ιδιωτικού τομέα Υγείας είναι η μόνη λύση για να σωθούν ζωές σ' αυτές τις εκρηκτικές συνθήκες, η κυβέρνηση «κωφεύει» απέναντι στα αιτήματα υγειονομικών και σωματείων και ανεβάζει το «έργο» της Θεσσαλονίκης: Με παρακάλια και «εκκλήσεις» καλεί τους κλινικάρχες να δηλώσουν «τον αριθμό κλινών που μπορούν να διαθέσουν».

Οπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Ιδιωτικών Κλινικών, Γρηγόρης Σαραφιανός, «μας ρώτησαν πόσες απλές κλίνες αλλά και κλίνες ΜΕΘ είμαστε διατεθειμένοι να δώσουμε για non Covid περιστατικά, σε περίπτωση που χρειαστεί να αδειάσει κάποιο δημόσιο νοσοκομείο ώστε να μετατραπεί αποκλειστικά σε νοσοκομείο Covid περιστατικών. Ωστόσο δεν πρόκειται για επίταξη. Θα πληρωνόμαστε κανονικότατα. Το κράτος μέσω του ΕΟΠΥΥ πρόκειται να μας δίνει το ποσό των 34 ευρώ ημερησίως για κάθε ασθενή που θα μεταφερθεί σε εμάς».

«Υπάρχει συνεργασία και συνεννόηση με τον ιδιωτικό τομέα», συμπλήρωσε στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Β. Κοντοζαμάνης, εννοώντας προφανώς τις ρυθμίσεις που ψήφισε η κυβέρνηση και προβλέπουν διπλάσια αποζημίωση για καθεμιά από «τις 217 διαθέσιμες κλίνες στα ιδιωτικά για non Covid».

«Ασφυξία» στην Αττική

Στην Αττική, η πληρότητα κλινών ΜΕΘ/ΜΑΦ για κρούσματα Covid-19 ανέρχεται σε 93%. Στις 3 Μάρτη 2021, όταν τα ημερήσια κρούσματα στην επικράτεια ανήλθαν σε 2.702 (ο υψηλότερος αριθμός από τις 19 Νοέμβρη 2020), στην Αττική καταγράφηκαν 1.269 κρούσματα, ο υψηλότερος αριθμός από την αρχή της πανδημίας. Ως αποτέλεσμα:

Διακομιδές στη Χαλκίδα!

Μέχρι και την Κυριακή, σε απλές κλίνες νοσηλεύονταν 1.555 ασθενείς. Και αντί να επιταχθούν και να μπουν στη μάχη οι ιδιωτικές κλινικές που βρίσκονται εντός του λεκανοπεδίου, η κυβέρνηση πετάει την μπάλα στη... Χαλκίδα, όπου ζητείται η ένταξη του νοσοκομείου στην αντιμετώπιση περιστατικών από την Αττική, ενώ οι κλίνες του δεν επαρκούν για να καλύψουν ούτε τις ανάγκες της Εύβοιας.

Συγκεκριμένα, το υπουργείο ζητάει την επέκταση της κλινικής Covid κατά 30 κλίνες (από 64 σε 94), που σημαίνει ότι θα αδειάσουν χειρουργικές κλινικές και να μεταφερθούν ασθενείς σε ιδιωτικές κλινικές της Αθήνας, ώστε να μεταφερθούν ασθενείς με κορονοϊό από την Αττική.

Με ανακοίνωσή της η Ενωση Νοσοκομειακών Ιατρών Ευβοίας καταγγέλλει αυτήν την επικίνδυνη απόφαση και σημειώνει ότι το νοσοκομείο «δεν μπορεί να αντεπεξέλθει από πλευράς προσωπικού». Οπως αναφέρει, «ζητήθηκε από τους ιατρούς των χειρουργικών κλινικών να αδειάσουν μέσα σε 24 ώρες τις κλινικές τους, τα χειρουργημένα περιστατικά με τις παροχετεύσεις να σταλούν σε ιδιωτικά νοσοκομεία των Αθηνών, χωρίς να ερωτηθούν φυσικά ούτε οι ίδιοι οι ασθενείς (...) Επίσης δόθηκε εντολή προφορικά στους ιατρούς των ΤΕΠ να διώχνουν κάθε έκτακτο περιστατικό μη Covid που έρχεται στο νοσοκομείο μας και να το κατευθύνουν σε ιδιωτικά νοσοκομεία των Αθηνών».

«Το προσωπικό του νοσοκομείου έχει ξεπεράσει όρια και αντοχές», καταγγέλλει και το Σωματείο Εργαζομένων Νοσοκομείου Χαλκίδας. Στο πλευρό των υγειονομικών και του λαού της περιοχής στέκεται το ΚΚΕ. Ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του Κόμματος και βουλευτής Εύβοιας, κατέθεσε ως Αναφορά στη Βουλή τις ανακοινώσεις των γιατρών και των εργαζομένων του νοσοκομείου και σε δήλωσή του αναφέρει μεταξύ άλλων:

«Απαιτούμε από την κυβέρνηση και το υπουργείο Υγείας να πάρουν πίσω αυτήν την επικίνδυνη απόφαση, και να προχωρήσουν άμεσα στην πρόσληψη μόνιμου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού στο Νοσοκομείο Χαλκίδας και στα Κέντρα Υγείας της περιοχής, στη στελέχωση του δημόσιου συστήματος Υγείας και στην άμεση επίταξη του ιδιωτικού τομέα».