ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΙΣ ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ
Επισημοποιήθηκε η ηλεκτρονική ψηφοφορία
Τετάρτη 10 Μάρτη 2021

Σφοδρές αντιδράσεις στο χώρο του αθλητισμού και ευρύτερα προκαλεί η νέα κυβερνητική παρέμβαση ενόψει των εκλογών στις αθλητικές Ομοσπονδίες. Οι αρχαιρεσίες, σύμφωνα με ανακοίνωση τη Δευτέρα, θα διεξαχθούν μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας «Ζευς» του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Ο υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, κατά τη συζήτηση στη Βουλή της Ερώτησης του βουλευτή του ΚΚΕ Μανώλη Συντυχάκη, με την οποία ζητούσε μέτρα στήριξης των σωματείων και των αθλητών, κατέθεσε το σχετικό έγγραφο για τη διεξαγωγή των εκλογών χωρίς τη φυσική παρουσία των εκλεκτόρων, επικαλούμενος τη σύμφωνη γνώμη του υφυπουργείου Πολιτικής Προστασίας που απαγόρευσε τη μετακίνηση από νομό σε νομό.

Και αυτή η εξέλιξη έρχεται να προστεθεί ως κρίκος σε μια αλυσίδα κυβερνητικών ενεργειών τους τελευταίους μήνες με τις οποίες με διάφορα προσχήματα και άλλοθι υπήρξαν σοβαρές παρεμβάσεις στην εκλογική διαδικασία των Ομοσπονδιών, με απώτερο στόχο τον γενικότερο έλεγχο του αθλητισμού. Είναι ενδεικτικό πως εκτός της συγκεκριμένης διάταξης η κυβέρνηση προχώρησε σε αλλαγή στις εφορευτικές επιτροπές, που θα αποτελούνται μόνο από δικαστικούς αντιπροσώπους.

Οι νέες κινήσεις της κυβέρνησης και ενώ πλησιάζουμε στην περίοδο των εκλογών έχουν προκαλέσει σωρεία αντιδράσεων στους κόλπους των αθλητικών Ομοσπονδιών, που κάνουν λόγο για «ωμή παρέμβαση στις εκλογές», ενώ πλέον εκφράζουν αρκετές επιφυλάξεις για το αδιάβλητο της διαδικασίας.

Αλλωστε, παρά τους αντιθέτους ισχυρισμούς του υφυπουργού, είναι προφανές πως η ψηφοφορία μέσω ηλεκτρονικού υπολογιστή δεν διασφαλίζει την ασφάλεια της ψήφου. Αλλάζει εξολοκλήρου τις εκλογικές διαδικασίες με ό,τι συνεπάγεται αυτό στην ίδια τη διαδικασία (π.χ. αντιπαράθεση ιδεών, συζήτηση για τον προσανατολισμό κ.τ.λ.).

Εξάλλου, η κυβέρνηση και εδώ βλέπει τον αθλητισμό ως πεδίο δοκιμής για μια σειρά από αντιδραστικές αλλαγές που προωθεί και αλλού, όπως π.χ. η προσπάθεια να βάλει εμπόδια στη συνδικαλιστική οργάνωση και δράση με τις ηλεκτρονικές ψηφοφορίες σε σωματεία κ.ά.