ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΙ
Ο λαός όμηρος των ανταγωνισμών και του αθωράκιστου συστήματος Υγείας
Τετάρτη 17 Μάρτη 2021

INTIME NEWS

Οσο περνάει ο καιρός, νέα προβλήματα παρουσιάζονται στη διαδικασία του εμβολιασμού του πληθυσμού, αντί αυτή να εξομαλύνεται, γεγονός που, από τη μια, επιβεβαιώνει τις δίκαιες διεκδικήσεις των υγειονομικών για την αναγκαία ενίσχυση όλων των βαθμίδων του συστήματος Υγείας και, από την άλλη, τσαλακώνει κάθε προσπάθεια της κυβέρνησης να δείξει το «φως στην άκρη του τούνελ» μέσω των εμβολιασμών.

Οι εξελίξεις με το εμβόλιο της «AstraZeneca» (βλ. διπλανή σελίδα) δείχνουν πόσο επιζήμια είναι η επιλογή της κυβέρνησης να μην εντάσσει στον εμβολιαστικό σχεδιασμό όλα τα διαθέσιμα εμβόλια, την ίδια στιγμή που οι σφοδροί ανταγωνισμοί ανάμεσα σε φαρμακευτικούς κολοσσούς, κράτη και ιμπεριαλιστικές συμμαχίες φέρνουν όλο και μεγαλύτερες καθυστερήσεις στην εμβολιαστική κάλυψη.

Χτες η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών (ΕΕΕ) αποφάσισε τη συνέχιση του εμβολιασμού με το σκεύασμα της «AstraZeneca», αφού εξέτασε εκ νέου τις αναφορές για μεμονωμένα περιστατικά θρομβοεμβολικών επεισοδίων σε άτομα που είχαν εμβολιαστεί με το συγκεκριμένο εμβόλιο, μετά και την προληπτική προσωρινή αναστολή των εμβολιασμών από επιπλέον χώρες.

Οπως αναφέρει η Επιτροπή, «ομόφωνα κρίνει πως δεν συντρέχει λόγος τροποποίησης της εισήγησής της», ενώ επισημαίνει τις αντίστοιχες αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ) και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (WHO). Σημειώνεται βέβαια ότι ο ΕΜΑ ανακοίνωσε χτες πως θα πραγματοποιήσει «έκτακτη σύνοδο» αύριο, Πέμπτη, της επιτροπής ασφαλείας του, όπου αναμένεται να εξετάσει τις περιπτώσεις των θρόμβων που έχουν παρουσιαστεί σε ανθρώπους που έλαβαν το εμβόλιο.

Οπως ενημέρωσε χτες η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού, Μαρία Θεοδωρίδου, σε μαζικούς εμβολιασμούς ενδεχομένως να παρουσιαστούν σπάνιες ανεπιθύμητες παρενέργειες, ωστόσο ο ΕΜΑ έχει αποσυνδέσει την αιτιολογική συσχέτιση με τα θρομβοεμβολικά επεισόδια, των οποίων η εμφάνιση μπορεί να είναι χρονική σύμπτωση.

Σχετικά με την προτεραιοποίηση του εμβολιασμού, όπως αυτή ορίζεται από την περιορισμένη διαθεσιμότητα των εμβολίων, επίκειται η έναρξη του εμβολιασμού στην ομάδα Α με νοσήματα υψηλού κινδύνου. Ενώ ένα ακόμη από τα αποτελέσματα της απουσίας ενός κεντρικά σχεδιασμένου, σύγχρονου, δημόσιου συστήματος Υγείας, από την πρωτοβάθμια μέχρι την τριτοβάθμια δομή, είναι «η δυσκολία για τον εντοπισμό των ατόμων που ανήκουν στις ομάδες αυτές», όπως ειπώθηκε στη χτεσινή ενημέρωση, προαναγγέλλοντας ουσιαστικά ένα ακόμα «θρίλερ» στη διαδικασία εμβολιασμού γι' αυτό το ευάλωτο τμήμα του πληθυσμού.

Στις 19 Μάρτη θα ανοίξει η πλατφόρμα για τον εμβολιασμό της συγκεκριμένης ομάδας (υπολογίζεται σε 250.000 ανθρώπους). Ο εμβολιασμός των αιμοκαθαιρόμενων και των μεταμοσχευμένων θα ξεκινήσει από τη Δευτέρα 22 Μάρτη στις κλινικές όπου γίνεται η θεραπεία τους. Στις 26 Μάρτη θα ακολουθήσει το άνοιγμα της πλατφόρμας ραντεβού εμβολιασμών για τα άτομα ηλικίας 70 - 74 ετών και στις αρχές Απρίλη θα ανοίξει η πλατφόρμα για τα άτομα 65 - 69 ετών.

«Το άπαν είναι επιχειρησιακά να γίνει εφικτή η πραγματοποίηση των εμβολιασμών», σημείωσε η πρόεδρος της Επιτροπής. Ωστόσο, απαντώντας για το ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού μέχρι τον Ιούνη, ο γγ της ΠΦΥ, Μ. Θεμιστοκλέους, επιβεβαιώνοντας ότι ο λαός είναι όμηρος των ανταγωνισμών ανέφερε ότι αυτό «εξαρτάται από τις παραδόσεις. Περιμένουμε 500.000 δόσεις της "AstraZeneca" τον Μάρτιο και 400.000 τον Απρίλιο», ενώ μέχρι στιγμής έχουν εμβολιαστεί μόνο 1.300.000, η πλειοψηφία τους (890.000) μόνο με την πρώτη δόση.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, μέχρι το τέλος του μήνα θα ενωθούν τα δύο συστήματα εμβολιασμών και «όλοι θα είναι δικαιούχοι για όλα τα εμβόλια, ο πολίτης θα αποφασίζει τι θέλει να κάνει», εννοώντας, σύμφωνα με σχετική «διευκρίνιση», ότι αυτό δεν αφορά την επιλογή εμβολίου αλλά το αν θα εμβολιαστεί ή όχι. Σχετικά με την επιλογή της δεύτερης δόσης από διαφορετικό εμβόλιο άλλης εταιρείας, η πρόεδρος της ΕΕΕ σημείωσε ότι δεν υπάρχουν επαρκή δεδομένα για τέτοια σύσταση και παρέπεμψε για πιο συγκεκριμένες απαντήσεις «σε λίγο καιρό».

Στο μεταξύ, η κυβέρνηση συνεχίζει να πετάει την μπάλα στην «εξέδρα» της ατομικής ευθύνης για τη συνεχή εξάπλωση της πανδημίας, με την κυβερνητική εκπρόσωπο, Αριστοτελία Πελώνη, να δηλώνει χτες ότι η διασπορά έχει αιτία τη «χαλάρωση των πολιτών». Οπως είπε, αποσιωπώντας τα χάλια του δημόσιου συστήματος Υγείας, «τα μέτρα αποδίδουν στο βαθμό που τηρούνται. Αν δεν είχαμε τα μέτρα σε ισχύ θα είχαμε πολλά περισσότερα κρούσματα αυτή τη στιγμή και πολύ περισσότερους θανάτους».

Και ενώ το πρόγραμμα των εμβολιασμών συνεχίζει να σέρνεται, η εκπρόσωπος επανέλαβε τον στόχο της κυβέρνησης να έχουν εμβολιαστεί «μέχρι το τέλος Απριλίου, με τουλάχιστον μια δόση, όλοι οι 60 και άνω και οι ευπαθείς ομάδες».

Χωρίς εμβολιασμό οι 90 από τους 225 ασθενείς με ψυχικές διαταραχές στο ΓΝ - ΚΘ Λέρου

Στις μονάδες ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης του Γενικού Νοσοκομείου - Κρατικού Θεραπευτηρίου Λέρου φιλοξενούνται 225 ασθενείς με μείζονες ψυχικές διαταραχές, εγκεφαλοπάθειες κ.λπ., πολλοί από τους οποίους έχουν και άλλα σοβαρά υποκείμενα νοσήματα. Πρόκειται για εξαιρετικά ευπαθείς ομάδες που διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο νόσησης από Covid-19 λόγω των συνθηκών διαβίωσης, σε συνθήκες συγχρωτισμού, αλλά και λόγω της φύσης της ασθένειας, η οποία πρακτικά καθιστά αδύνατη την τήρηση των μέτρων ατομικής προστασίας παρά τις άοκνες προσπάθειες του προσωπικού.

Οι 90 από τους 225 φιλοξενούμενους είτε δεν έχουν δικαιοπρακτική ικανότητα είτε δεν έχουν νόμιμη εκπροσώπηση είτε δεν έχουν οικογενειακό περιβάλλον, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να προχωρήσει η διαδικασία του αναγκαίου εμβολιασμού.

Το γεγονός αναδεικνύει με καταγγελία της η ΟΕΝΓΕ απαιτώντας να δοθεί άμεσα λύση και να προβεί η κυβέρνηση σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες ώστε να αρθούν τα νομικά κωλύματα για τον εμβολιασμό των ασθενών.