ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ - ΘΡΑΚΗ
Σε κομβικά σημεία των εθνικών δρόμων
Τρίτη 22 Γενάρη 2002

Σε κομβικά σημεία των εθνικών οδών θα βγουν την επόμενη βδομάδα οι αγρότες της Μακεδονίας και της Θράκης, ενώ δύο μέρες νωρίτερα θα παρατάξουν τα τρακτέρ τους στις πλατείες των χωριών. Την απόφαση αυτή πήραν μέσα σ' ένα έντονα αγωνιστικό κλίμα οι εκπρόσωποι των αγροτών που συγκεντρώθηκαν χτες το μεσημέρι στη Γέφυρα Θεσσαλονίκης μετά από απόφαση της συντονιστικής επιτροπής αγροτών Μακεδονίας Θράκης. Η μεγάλη πλειοψηφία των συμμετασχόντων στη σύσκεψη έδειξε ότι έχει τη διάθεση να κινηθεί σε αγωνιστική κατεύθυνση, προκειμένου να ανατραπεί η αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης, να ενοποιηθεί ο αγώνας όλων των καλλιεργητών μαζί και των κτηνοτρόφων, όπως να είναι ενιαία και η κινητοποίηση στο σύνολο της χώρας.

Σημειώνεται ότι η προσπάθεια που έγινε από τους συνδικαλιστές που πρόσκεινται στο ΠΑΣΟΚ, χρησιμοποιώντας τις ομοσπονδίες - φαντάσματα, να ματαιώσουν την κάθοδο των αγροτών στις 28 του μήνα, δεν καρποφόρησε. Οι αγροτοσυνδικαλιστές αυτοί που εκπροσωπούσαν δυνάμεις της ΓΕΣΑΣΕ και της ΣΥΔΑΣΕ πρότειναν στη διάρκεια της διαδικασίας να μην παρθεί απόφαση για ημερομηνία κινητοποιήσεων προβάλλοντας ως κύριο αίτημα μια πιθανή συνάντηση με τον υπουργό Γεωργίας.

Με απόφασή τους, επίσης, οι αγρότες απαιτούν από τον υπουργό Γεωργίας να συναντηθεί με τη Συντονιστική τους Επιτροπή, που ανασυγκροτήθηκε χτες, στο υπουργείο Μακεδονίας- Θράκης μέχρι την Παρασκευή και να δώσει συγκεκριμένες απαντήσεις στα αιτήματά τους.

Οπως τόνισε ο πρόεδρος της Ενωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Θεσσαλονίκης «Ομοσπονδία» Γιάννης Τσακίρης κοινή διαπίστωση όλων όσοι τοποθετήθηκαν είναι ότι υπάρχει απόλυτη ομοφωνία στα προβλήματα όχι μόνο στα θέματα του βαμβακιού, των επιδοτήσεων, της Αγροτικής Τράπεζας, αλλά και σε μια σειρά άλλα θέματα όπως τα κτηνοτροφικά, είτε ροδάκινα.

«Σήμερα οι εκπρόσωποι των αγροτών που συγκεντρώθηκαν στη Γέφυρα της Θεσσαλονίκης είπαν σχεδόν με ένα στόμα ότι ο εχθρός είναι ένας: η αντιαγροτική πολιτική. Σ' αυτή την κατεύθυνση υπάρχει συντριπτική πλειοψηφία των εκπροσώπων αλλά και της ίδιας της μικρομεσαίας αγροτιάς. Πιστεύουμε και εκτιμάμε ότι το συλλαλητήριο στις 28 Γενάρη θα πάρει πραγματικά μεγαλειώδεις διαστάσεις με μαζική κάθοδο των αγροτών και των κτηνοτρόφων», δήλωσε ο Σωκράτης Γραβαλάς, μέλος της γραμματείας της ΠΑΣΥ και μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής Μακεδονίας - Θράκης.

«Οπως αποκαλύφθηκε από τη σύσκεψη αυτή των εκπροσώπων των αγροτικών συλλόγων από τη Μακεδονία και τη Θράκη οι αγρότες είναι ξεσηκωμένοι και εκείνο που ζητάνε είναι να ξεκινήσει πλέον ένας μαζικός, ανυποχώρητος αγώνας», δήλωσε ο Αγγελος Τζέκης, βουλευτής του ΚΚΕ, που παρακολούθησε τη σύσκεψη. Σχολιάζοντας τη στάση κάποιων κυβερνητικών συνδικαλιστών της ΓΕΣΑΣΕ και ΣΥΔΑΣΕ για να μη ληφθεί απόφαση για κινητοποιήσεις, ο Αγγ. Τζέκης τόνισε ότι «αυτές οι δυνάμεις δεν κάνουν τίποτα άλλο παρά να υλοποιούν την εκάστοτε απόφαση της κυβέρνησης πάνω στην αντιαγροτική της πολιτική. «Το μαχαίρι έχει φτάσει στο κόκαλο, αυτό εκτίμησα εγώ από το όλο κλίμα της σύσκεψης και πιστεύω ότι ο αγροτικός κόσμος θα διεκδικήσει μέσα από τις Συντονιστικές Επιτροπές και τους αγροτικούς συλλόγους σε αγωνιστική κατεύθυνση την επίλυση των προβλημάτων του. Αγώνες, βέβαια, που θα πρέπει να είναι μακροπρόθεσμοι και προς την κυβέρνηση και προς την ΕΕ, η οποία επιβάλλει και την κύρια πολιτική κατεύθυνση στην κυβέρνηση», πρόσθεσε ο βουλευτής του ΚΚΕ.

Στο μεταξύ, τα προβλήματα της αγροτιάς έχουν ξεχειλίσει και ήδη οι παραγωγοί βγαίνουν στους δρόμους. Χτες το πρωί αγρότες της Επανωμής παρέταξαν δεκάδες τρακτέρ κατά μήκος του δρόμου Θεσσαλονίκης - Μηχανιώνας στο ύψος του κόμβου για το Νέο Ρύσιο, διαμαρτυρόμενοι για την καθυστέρηση των επιδοτήσεων, τις χαμηλές τιμές του βαμβακιού και των άλλων γεωργικών προϊόντων. Επίσης, οι αγρότες της Χαλκιδικής παρέταξαν χτες το μεσημέρι τα τρακτέρ τους στις Φώκειες και Κασανδρεία, στα οποία παρέμεναν μέχρι αργά το βράδυ.