Σε αντιδραστικότερη κατεύθυνση η λειτουργία των κομμάτων

Εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στη Λάρισα για το νομοσχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση σχετικά με τα οικονομικά των κομμάτων και τις αλλαγές στο πολιτικό σύστημα

Τρίτη 22 Γενάρη 2002

Η αφισοκόλληση απαγορεύεται με το νέο νομοσχέδιο με αποτέλεσμα να αποκλείεται ουσιαστικά ένας βασικός τρόπος διακίνησης των απόψεων για τα μικρά κόμματα
Οι αντιδραστικές διατάξεις που προωθούνται με το νομοσχέδιο για τα οικονομικά των κομμάτων, αλλά και οι γενικότερες αλλαγές στο πολιτικό σύστημα της χώρας τέθηκαν στο επίκεντρο της εκδήλωσης που διοργάνωσε η ΝΕ Λάρισας του ΚΚΕ, την περασμένη Κυριακή με θέμα «Το νομοσχέδιο για τα οικονομικά των Κομμάτων και οι αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση στο πολιτικό σύστημα».

Την εκδήλωση, που έγινε στο «Χατζηγιάννειο Πνευματικό Κέντρο», άνοιξε ο Τ. Τσιαπλές, γραμματέας της ΝΕ Λάρισας του ΚΚΕ. Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Αντ. Σκυλλάκος, μέλος της ΚΕ και βουλευτής του ΚΚΕ, ο οποίος στην αρχή της ομιλίας του έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις που συντελούνται σε όλο τον κόσμο, προκειμένου να εξυπηρετηθούν τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου. Και πρόσθεσε πως οι δύο βασικοί παράγοντες που παράγουν και αναπαράγουν το υπάρχον πολιτικό σύστημα είναι η στήριξη του δικομματισμού και η λήψη μέτρων αστυνομικού και νομικού χαρακτήρα, καθώς και η χρησιμοποίηση άλλων μηχανισμών για τη θωράκισή του.

Οπως τόνισε ο Αντ. Σκυλλάκος οι αντιδραστικές διατάξεις του νομοσχεδίου για τα οικονομικά των κομμάτων έρχονται σε μια περίοδο όπου ακολουθείται μια γενικότερη πορεία αντιδραστικοποίησης με στόχο το δραστικό περιορισμό των δημοκρατικών και ατομικών δικαιωμάτων και ελευθερίων. Κατήγγειλε, δε, με τις αλλαγές που προβλέπονται, τη «μερίδα του λέοντος» από την κρατική επιχορήγηση θα την έχουν και πάλι τα δύο μεγαλύτερα κόμματα, καθώς το 80% των χρημάτων μοιράζεται με βάση την περιβόητη αναλογική ισότητα, δηλαδή, τη δύναμη των κομμάτων. Και στη συνέχεια ανέλυσε το χαρακτήρα όλων των διατάξεων του νομοσχεδίου, που κινούνται στην κατεύθυνση στήριξης και ενίσχυσης του δικομματισμού, επισημαίνοντας τους κινδύνους που ενέχουν σε βάρος του ΚΚΕ, αλλά και άλλων μικρότερων κομμάτων. Οπως οι διατάξεις που αφορούν στη δημιουργία λιστών ονομάτων συνδρομητών των κομμάτων που μπορούν να δημιουργήσουν, κάτω από προϋποθέσεις, καθεστώς πιέσεων, απειλών, εξαγορών και ρουσφετιών και αυτές που προβλέπουν την πλήρη απαγόρευση της αφίσας και των αεροπανό.

Σχετικά με τις αντιδραστικές αλλαγές που προωθούνται στο πολιτικό σύστημα ο Αντ. Σκυλλάκος αναφέρθηκε σ' αυτές που αφορούν στο Διεθνές Δίκαιο, στις αποφάσεις του Λάακεν, στον «Ευρωτρομονόμο», στο νόμο για την απαγόρευση των διαδηλώσεων. Επίσης, στις αλλαγές που προωθούνται στο εκλογικό σύστημα, στη διοικητική διαίρεση της χώρας, στην αξιολόγηση των εκπαιδευτικών και εργαζομένων άλλων κλάδων κ.ά.

Καταλήγοντας ο Αντ. Σκυλλάκος επισήμανε ότι το ΚΚΕ αντιπαλεύει όλες αυτές τις αλλαγές και τόνισε την ανάγκη ανάπτυξης αγώνων με προοπτική τη λαϊκή εξουσία, όπου οι αποφάσεις θα παίρνονται από το λαό. Ολόκληρη η ομιλία του Αντώνη Σκυλλάκου θα δημοσιευτεί σε επόμενο φύλλο.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο Γ. Χώτος, γραμματέας της Επιτροπής Θεσσαλίας του ΚΚΕ, ο Τ. Τσιόγκας, βουλευτής Λάρισας του ΚΚΕ, εκπρόσωποι της Κομμουνιστικής Ανανέωσης, του Εργατικού Κέντρου Λάρισας, της ΝΑΣ, της Δημοτικής Συνεργασίας, ο Α. Παπαστεργίου, μέλος της Γραμματείας της «Δημοκρατικής Συσπείρωσης» κ.ά.