ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ
Με αποφασιστικότητα συνεχίζουν τη μάχη για να ανοίξουν οι σχολές

Παρασκευή 19 Μάρτη 2021

MotionTeam

Με νέα, μεγάλη κινητοποίηση στους κεντρικούς δρόμους της Θεσσαλονίκης, χτες, Πέμπτη, οι φοιτητικοί σύλλογοι έδωσαν συνέχεια στον αγώνα για τη μη εφαρμογή του απαράδεκτου νόμου Κεραμέως - Χρυσοχοΐδη και για την επαναλειτουργία των πανεπιστημίων με όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας.

Μετά την προσυγκέντρωσή τους στο χώρο του ΑΠΘ, οι φοιτητικοί σύλλογοι του Ιδρύματος κατευθύνθηκαν με πορεία στο Αγαλμα Βενιζέλου, όπου ενώθηκαν με φοιτητές από όλα τα Ιδρύματα της πόλης, ενώ αγωνιστικό «παρών» έδωσαν επίσης εκπαιδευτικοί, όπως και η Πρωτοβουλία Σπουδαστών Δραματικών Σχολών της Θεσσαλονίκης.

Μιλώντας στη συγκέντρωση η Μαρίνα Παντελιά, γραμματέας του Συλλόγου Οικότροφων Φοιτητών Εστιών Θεσσαλονίκης, τόνισε μεταξύ άλλων ότι τα αιτήματα των φοιτητών είναι δίκαια, γι' αυτό η κυβέρνηση απαντά με καταστολή στον αγώνα τους. «Δεν θα τους αφήσουμε! Κάτω τα χέρια από την οργάνωση των φοιτητών! Περιφρουρούμε τις διαδικασίες μας. Ξέρουμε καλά ότι είναι η πολιτική δεκαετιών που υλοποιείται σήμερα στο πανεπιστήμιό μας και η απάντησή μας πρέπει να είναι οργανωμένη και συντονισμένη», πρόσθεσε, αναφερόμενη στο νέο νόμο - πλαίσιο που ετοιμάζει η κυβέρνηση, με τον οποίο στοχεύει στη διάλυση των φοιτητικών συλλόγων μέσω των ενιαίων ψηφοδελτίων και των ηλεκτρονικών διαδικασιών, ενώ παράλληλα σχεδιάζεται η παραπέρα απελευθέρωση της παρέμβασης των επιχειρήσεων για την αξιοποίηση της έρευνας στα πανεπιστήμια.

Στη συνέχεια ακολούθησε μαζική και μαχητική πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, με τους φοιτητές να φωνάζουν συνθήματα όπως «Ενας χρόνος τώρα με κλειστές σχολές, ως εδώ λένε οι φοιτητές» και «Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ μαζί, δίδακτρα μας έφεραν και καταστολή». Η πορεία πέρασε από το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης και στη συνέχεια ολοκληρώθηκε στο ΑΠΘ, με τους φοιτητές να ανανεώνουν το αγωνιστικό τους ραντεβού για τη σημερινή σύσκεψη συντονισμού των φοιτητικών συλλόγων, στις 12 το μεσημέρι, έξω από το Πολυτεχνείο.

Διαδήλωση για να γυρίσουν στις σχολές τους, στα εργαστήρια, στις κλινικές και τις πρακτικές τους, έκαναν χτες το πρωί οι φοιτητές του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, καταδικάζοντας ταυτόχρονα την ένταση της καταστολής.

Πολύμορφες πρωτοβουλίες

Πολύμορφες πρωτοβουλίες, όπως συγκέντρωση υπογραφών για να ανοίξουν οι σχολές, υπαίθρια διά ζώσης μαθήματα, και νέες διαδηλώσεις ξεδιπλώνονται σε όλη τη χώρα.

Μαζική σύσκεψη έκαναν χτες φοιτητικοί σύλλογοι της Αθήνας, που μεταξύ άλλων αποφάσισαν νέο μεγάλο αγωνιστικό ραντεβού με συλλαλητήριο την 1η Απρίλη, στη 1 το μεσημέρι, στα Προπύλαια.

Παράλληλα, σήμερα, Παρασκευή, στις 12 το μεσημέρι, φοιτητές από Σχολές της Αθήνας θα μεταβούν στο υπουργείο Παιδείας, για να καταθέσουν τις υπογραφές που έχουν συγκεντρώσει πάνω σε κείμενα με αίτημα την επανέναρξη των πρακτικών ασκήσεων και εργαστηρίων. Σχετικά κείμενα υπογραφών έχουν διακινήσει οι Σύλλογοι Ψυχολογίας ΑΠΘ, Ρεθύμνου και φοιτητές Ψυχολογίας του ΕΚΠΑ για την πρακτική άσκηση, η Επιτροπή Φοιτητών στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο για πρακτικές και πτυχιακές, καθώς και φοιτητές της Φαρμακευτικής του ΕΚΠΑ για το άνοιγμα των εργαστηρίων.

Αντίστοιχη πρωτοβουλία διαδικτυακής συλλογής υπογραφών ξεκίνησε και η Επιτροπή Αγώνα Φοιτητών Μυτιλήνης, απαιτώντας «το νομοσχέδιο - έκτρωμα της κυβέρνησης να μείνει στα χαρτιά! Εδώ και τώρα να παρθούν μέτρα για να ανοίξει το Πανεπιστήμιο Αιγαίου!».

Με σύνθημα «Ζωντανεύουμε τη Σχολή μας, διεκδικούμε άμεση επιστροφή στα Πανεπιστήμιά μας με όλα τα μέτρα προστασίας», ο Φοιτητικός Σύλλογος Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ οργάνωσε το μεσημέρι της Τετάρτης συμβολική, διά ζώσης διάλεξη, με θέμα «Ιστορία και Μεθοδολογία: Για μια Ιστορία "από τα κάτω"». Τη διάλεξη έκανε ο Κώστας Τζιάρας, μεταδιδακτορικός ερευνητής του Τμήματος. Εισαγωγή έκανε η Μαρία Καβάλα, επίκουρη καθηγήτρια του Τμήματος, η οποία μεταξύ άλλων τόνισε τη σημασία της διά ζώσης διδασκαλίας στην εκπαιδευτική διαδικασία και χαιρέτισε τις κινητοποιήσεις των φοιτητών για το ασφαλές άνοιγμα των Πανεπιστημίων. Την πρωτοβουλία χαιρέτισε επίσης ο πρόεδρος του Τμήματος, Αρης Στυλιανού.

Μετά την ολοκλήρωση της διάλεξης ακολούθησε αντίστοιχη πρωτοβουλία του Διεπιστημονικού Εργαστηρίου Παρευξείνιων και Μεσογειακών Μελετών του ΑΠΘ με θέμα «Πανεπιστήμιο και δημοκρατικά δικαιώματα», με εισηγητές την Ιφιγένεια Καμτσίδου, αναπληρώτρια καθηγήτρια Νομικής, τον Διονύση Δρόσο, καθηγητή του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών, και τον Αρη Στυλιανού.

Την Τετάρτη, διά ζώσης μάθημα έγινε και στη Φιλοσοφική Αθήνας, με πρωτοβουλία των εκλεγμένων με την «Πανσπουδαστική ΚΣ» στο ΔΣ του Φοιτητικού Συλλόγου. Το μάθημα έκανε ο Διονύσης Γούτσος, καθηγητής στο Τμήμα Φιλολογίας στην Αθήνα. Αντίστοιχες πρωτοβουλίες είχαν παρθεί και την προηγούμενη βδομάδα στους Ηλεκτρολόγους Μηχανικούς του ΕΜΠ και στη Νομική του ΑΠΘ.

«Το κεφάλι ψηλά, ο αγώνας συνεχίζεται», δηλώνουν φοιτητικοί σύλλογοι της Λάρισας, που διεκδικώντας να ανοίξουν οι σχολές διοργανώνουν συλλαλητήριο σήμερα, Παρασκευή, στις 6 μ.μ. στην κεντρική πλατεία.

Επίσης, ποδηλατοδρομία διαμαρτυρίας για τον ένα χρόνο κλειστών πανεπιστημίων οργανώνει αύριο, Σάββατο, στις 11 π.μ., ο Σύλλογος Φοιτητών Κτηνιατρικής Καρδίτσας, με αφετηρία τη Σχολή.

Σε κινητοποίηση καλεί επίσης σήμερα, Παρασκευή, ο Σύλλογος Οικότροφων Φοιτητών Ξάνθης, στη 1 μ.μ., στα ΠΡΟΚΑΤ.