Σημαντική προσφορά έργων του αντιστασιακού ζωγράφου Ηλία Φέρτη στο Αρχείο του ΚΚΕ
Παρασκευή 19 Μάρτη 2021

Μήτρα χαρακτικού με θέμα «Εργάτες». Εργο του κοσμεί έντυπο για το διεθνές αντιαποικιακό κίνημα
Μια σημαντική προσφορά στο Αρχείο του ΚΚΕ έγινε από το αρχείο του ζωγράφου Ηλία Φέρτη. Η κόρη του, Ειρήνη Φέρτη, δώρησε έργα ιδιαίτερης καλλιτεχνικής αξίας, σε συνάντηση που είχε χτες με τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα.

Πρόκειται για έργα ξεχωριστής σημασίας που φιλοτέχνησε στο βουνό την περίοδο της ΕΑΜικής Αντίστασης καθώς και άλλα έργα από τους αγώνες του λαού. Συγκεκριμένα το έργο «Διαδήλωση» στην περίοδο της Κατοχής καθώς και προσχέδιο του καλλιτέχνη για τον πίνακα, μια μήτρα για χαρακτικό με θέμα «Εργάτες» καθώς και έργο του καλλιτέχνη σε έντυπο για το διεθνές αντιαποικιακό κίνημα.

Η Ειρήνη Φέρτη εκφράζοντας και την επιθυμία του πατέρα της πρόσφερε τα έργα στο Αρχείο του ΚΚΕ, υπογραμμίζοντας πως στο Κόμμα θα αξιοποιηθούν με τον καλύτερο τρόπο. Ο Δημήτρης Κουτσούμπας ευχαρίστησε ιδιαίτερα για την προσφορά ως σημαντική συμβολή, που θα αξιοποιηθεί στην πολιτική και πολιτιστική παρέμβαση του Κόμματος, ενώ πρόσφερε στην Ειρήνη Φέρτη το Λεύκωμα του Κόμματος που είναι αφιερωμένο στα 100 χρόνια του.

Να σημειωθεί ότι στο Αρχείο του ΚΚΕ υπάρχουν σκίτσα - πορτρέτα από το αρχείο του Ηλία Φέρτη, που επίσης είχε προσφέρει η κόρη του καλλιτέχνη και μπορεί να βρει κανείς στην ιστοσελίδα του Αρχείου του Κόμματος (http://arxeio.kke.gr/document/350). Πρόκειται για προσωπογραφίες των Νάκου Μπελή, Κώστα Βιδάλη, Βάσου Γεωργίου, Πέτρου Ρούσου, Νίκου Παπασταματιάδη και Γιώργη Σιάντου.

Καταξιωμένος αγωνιστής καλλιτέχνης

Η Ειρήνη Φέρτη παραδίδει το έργο «Διαδήλωση» από την περίοδο της Κατοχής στον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ
Ο Ηλίας Φέρτης γεννήθηκε στη Λαμία το 1907 και πέθανε στην Αθήνα το 1987. Σπούδασε γλυπτική και ζωγραφική στη Σχολή Καλών Τεχνών, πλάι σε μεγάλους δασκάλους (Ν. Λύτρας, Κ. Παρθένης, Γ. Ροϊλός, Γ. Ιακωβίδης, Σ. Βικάτος, Θ. Θωμόπουλος κ.ά.). Ο δάσκαλός του στη «Σχολή Παρθένη», σε ένδειξη εκτίμησης για τις προσπάθειές του και την τεχνική του, έστειλε ιδιόχειρη έγγραφη πρόταση προς το Πανεπιστήμιο για να του απονεμηθεί υποτροφία, ώστε να σπουδάσει και σε άλλα καλλιτεχνικά κέντρα της Ευρώπης. Επίσης και ο τότε διευθυντής της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών κ. Δημητριάδης προέβη σε παρόμοια σύσταση. Την ίδια περίοδο προσελήφθη επιμελητής του εργαστηρίου του δασκάλου του. Το 1928 πήγε στο Παρίσι, όπου σπούδασε στις ακαδημίες Grande Chaumier και Conservatoire National des Arts et Metiers.

Την περίοδο της Κατοχής συνδέθηκε με τον Αρη Βελουχιώτη και άλλους κομμουνιστές και βοήθησε στις συνθήκες της παρανομίας. Με τη δημιουργία του ΕΑΜ, εντάχθηκε σ' αυτό, στρατολογημένος από τον στενό φίλο του, κομμουνιστή δημοσιογράφο του παράνομου «Ριζοσπάστη» Τάκη Φίτσο. Ο Ηλίας Φέρτης βγήκε στο βουνό, όπου και φιλοτέχνησε τα πορτρέτα πολλών αγωνιστών του ΕΛΑΣ. Στη δημιουργία του, κατά την ΕΑΜική περίοδο, περιλαμβάνονται και πολλοί ποικίλης αγωνιστικής θεματολογίας πίνακες, σχέδια, αφίσες και χαρακτικά για έντυπα. Δικά του σχέδια κοσμούσαν για χρόνια τις σελίδες του «Ριζοσπάστη» και εξώφυλλα του περιοδικού της ΕΠΟΝ «Νέα Γενιά». Επιπλέον, μαζί με άλλους καλλιτέχνες φιλοτέχνησε την αίθουσα του σχολείου όπου συνεδρίαζε το Εθνικό Συμβούλιο της ΠΕΕΑ στις Κορυσχάδες. Με συγκλονιστικό τρόπο αποτύπωσε τις συνθήκες της πείνας, της κατοχής και τους αγώνες του λαού.

Ο Ηλίας Φέρτης
Eργάστηκε ως βοηθός επιμελητής στο Εργαστήριο Συντήρησης Εργων Τέχνης της Εθνικής Πινακοθήκης και αργότερα δίδαξε στη Σχολή Αρχιτεκτονικής του ΕΜΠ, θέση από την οποία εκδιώχθηκε την περίοδο της χούντας.

Υπήρξε καταξιωμένος καλλιτέχνης της γενιάς του, βραβευμένος και με διεθνή αναγνώριση. Εχει βραβευτεί στη Διεθνή Εκθεση των Καννών, στη Διεθνή Εκθεση Κεραμευτικής στην Πράγα και στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης. Είναι διεθνώς αναγνωρισμένος και καταξιωμένος για τις προσωπογραφίες του.



Νάκος Μπελής, σκίτσο με μολύβι