ΤΕΙ
Λουκέτο στα ιδρύματα και... διάλογος
Τετάρτη 23 Γενάρη 2002

Από τις μεγάλες κινητοποιήσεις πέρσι ενάντια στο νόμο - απάτη για την «ανωτατοποίηση» των ΤΕΙ
Κλειστά παραμένουν, μεσούσης της εξεταστικής περιόδου, αρκετά ΤΕΙ της χώρας, με αποφάσεις των συλλόγων Εκπαιδευτικού Προσωπικού τους (ΕΠ), που διαμαρτύρεται γιατί δεν προχωράει η ουσιαστική αναβάθμιση των ιδρυμάτων. Οι καθηγητές των ΤΕΙ, χαρακτηρίζουν «ψευδεπίγραφη» και «μετέωρη» την ανωτατοποίηση, παρά το ότι υπήρξαν από τους βασικούς υποστηρικτές του νόμου - απάτη της λεγόμενης «ανωτατοποίησης» (Ν. 2916/01).

Το γεγονός της υποβάθμισης των ΤΕΙ πάντως παραμένει, κι εκφράζοντας την αντίδρασή τους οι καθηγητές κρατούν κλειστό από τη Δευτέρα το ΤΕΙ Θεσσαλονίκης. Στο ΤΕΙ Πειραιά οι καθηγητές βάζουν «λουκέτο» από αύριο μέχρι και την Τρίτη 29/1, ενώ την Τετάρτη 30/1 θα πραγματοποιήσουν νέα γενική συνέλευση. Από την ερχόμενη Δευτέρα 28/1 μέχρι και την Πέμπτη 31/1, κλείνει και το ΤΕΙ Πάτρας και την Παρασκευή 1/2 το ΕΠ του ΤΕΙ Πάτρας θα κάνει νέα γενική συνέλευση. Σήμερα, πραγματοποιεί γενική συνέλευση το ΤΕΙ Αθήνας, επίσης με θέμα τη διακοπή της λειτουργίας του ιδρύματος.

Τα αιτήματα των εκπαιδευτικών των ΤΕΙ, για διεξαγωγή έρευνας στα ιδρύματα, χορήγηση μεταπτυχιακών και αναπαραγωγή του εκπαιδευτικού προσωπικού, παρουσίασαν στην ηγεσία του υπουργείου Παιδείας προχτές οι εκπρόσωποι των προέδρων των ΤΕΙ και χτες το ΔΣ της Ομοσπονδίας των καθηγητών ΤΕΙ (ΟΣΕΠ). Ο υπουργός από τη μεριά του θέλησε να «ξεκαθαρίσει» ότι δεν υπαναχωρεί στις διατάξεις του νόμου σχετικά με το εκπαιδευτικό προσωπικό και τα μεταπτυχιακά, ενώ τους παρέπεμψε σε διάλογο με τον ειδικό γραμματέα του υπουργείου για τα θέματα των ΤΕΙ, Κ. Δελίδη. Ωστόσο, στη βάση των εκπαιδευτικών των ΤΕΙ έχει δημιουργηθεί έντονος προβληματισμός σχετικά με τις κινήσεις της ηγεσίας της Ομοσπονδίας τους και πολλοί υποστηρίζουν ότι δεν τους εκφράζει πλέον αυτό το όργανο.