ΚΡΗΤΗ
Καθολική αντίθεση στην αρπαγή της γης με εργαλείο τους δασικούς χάρτες

Χιλιάδες αγροτοκτηνοτρόφοι διαδήλωσαν χτες σε Χανιά, Ηράκλειο, Ρέθυμνο και Αγ. Νικόλαο

Τρίτη 6 Απρίλη 2021

Παρά τις προσπάθειες της κυβέρνησης να κατευνάσει τις αντιδράσεις των αγροτοκτηνοτρόφων, που βλέπουν ότι με εργαλείο τους δασικούς χάρτες προωθείται το σχέδιο αρπαγής της γης τους προς όφελος των επιχειρηματικών ομίλων, χιλιάδες αγροτοκτηνοτρόφοι της Κρήτης συμμετείχαν, χτες, με τα γεωργικά μηχανήματα και τα αυτοκίνητά τους, στις κινητοποιήσεις που έγιναν μετά από κάλεσμα του Παγκρήτιου Συντονιστικού Αγροτικών - Κτηνοτροφικών Συλλόγων και Επιτροπών Αγώνα. Στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων πραγματοποιήθηκαν μεγάλες μηχανοκίνητες πορείες και συμβολικές καταλήψεις των Δασαρχείων της Κρήτης και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, στο λιμάνι του Ηρακλείου.

Πιο συγκεκριμένα, στα Χανιά, μετά από κάλεσμα του Κτηνοτροφικού Συλλόγου και αγροτικών συλλόγων της περιοχής, οι αγροτοκτηνοτρόφοι πραγματοποίησαν προσυγκέντρωση στον κόμβο Μουρνιών και από εκεί κατευθύνθηκαν στο Δασαρχείο και στην Αντιπεριφέρεια Χανίων. Στην ομιλία του, ο πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Χανίων, Μανούσος Σταυριανουδάκης, μεταξύ άλλων τόνισε: «Κανένας δεν μπορεί να μας πάρει τη γη που καλλιεργούμε και βοσκάμε τόσα χρόνια. Κανείς δεν μπορεί να μας σταματήσει. Είμαστε ενωμένοι και δυνατοί. Μαζικά και οργανωμένα μέσα από τους αγροτικούς και κτηνοτροφικούς μας συλλόγους παλεύουμε ενάντια στην πολιτική που μας ξεκληρίζει».

«Ζητούν να αποδείξουμε ότι είμαστε ιδιοκτήτες γης που καλλιεργούμε και βόσκουμε από τους παππούδες μας! Να πληρώσουμε παράβολα, τοπογραφικά! Θα μας γυρέψουν και επιδοτήσεις! Πρέπει να παλέψουμε, συνεχίζουμε τον αγώνα μας», διεμήνυσαν αγροτοκτηνοτρόφοι στο Ηράκλειο, πραγματοποιώντας παρέμβαση στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση.

Στο Ρέθυμνο, παρέμειναν κλειστές οι υπηρεσίες της Περιφέρειας, του δήμου και της εφορίας, ενώ οι αγροτοκτηνοτρόφοι συγκεντρώθηκαν με αυτοκίνητα, αγροτικά μηχανήματα, ακόμα και με ...άλογα, έξω από την Αντιπεριφέρεια.

Στον Αγιο Νικόλαο, οι κτηνοτρόφοι με κομβόι αγροτικών αυτοκινήτων πραγματοποίησαν συμβολικό αποκλεισμό του κέντρου της πόλης ενώ στη συνέχεια επέδωσαν ψήφισμα στον διευθυντή της Δασικής Υπηρεσίας και στα γραφεία της Αντιπεριφέρειας.

Κινήσεις τακτικής από την κυβέρνηση για να «ξεφουσκώσει» τη λαϊκή οργή

Κάτω και από την πίεση που ασκούν οι πολύμορφες και μαζικές κινητοποιήσεις στην Κρήτη αλλά και σε άλλες περιοχές, σε μια προσπάθεια να εκτονωθούν οι αντιδράσεις και να «ξεφουσκώσει» η λαϊκή οργή, χτες το απόγευμα πραγματοποιήθηκε σύσκεψη όπου συμμετείχαν ο πρωθυπουργός, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, o υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και οι υφυπουργοί Περιβάλλοντος και Ενέργειας, προκειμένου να εξετάσουν ζητήματα που έχουν προκύψει από την ανάρτηση των δασικών χαρτών. Εκεί αποφασίστηκε να κατατεθεί τις επόμενες μέρες νομοθετική ρύθμιση και να προχωρήσει οριζόντια παράταση έξι μηνών για την υποβολή αντιρρήσεων από τους πολίτες επί του περιεχομένου των δασικών χαρτών και η μείωση του τέλους άσκησης αντιρρήσεων κατά 50%.

Οι αποφάσεις αυτές εξυπηρετούν την ανάγκη της κυβέρνησης για να κερδίσει χρόνο ώστε να απορροφηθεί η πίεση που ασκεί το οργανωμένο αγροτικό κίνημα με τις αγωνιστικές πρωτοβουλίες που αυτό παίρνει και σε καμιά περίπτωση δεν ικανοποιούν το πλαίσιο αιτημάτων των αγροτικών συλλόγων, των Ομοσπονδιών και των μαζικών φορέων, το οποίο έχει διαμορφωθεί μέσα από συλλογικές διαδικασίες και περιλαμβάνει μεταξύ άλλων:

Συνολικά οι αγροτοκτηνοτρόφοι δεν πρέπει να εφησυχάζουν, δεδομένου ότι η διαδικασία ανάρτησης των δασικών χαρτών αποτελεί «επιτακτική» ανάγκη για τις τράπεζες και τον ΣΕΒ προκειμένου να προχωρήσει ανεμπόδιστα η υλοποίηση των επενδυτικών σχεδίων των επιχειρηματικών ομίλων, ιδιαίτερα στον τομέα των ΑΠΕ και του Τουρισμού.

Δίπλα στους αγροτοκτηνοτρόφους το ΚΚΕ

Στο πλευρό των αγροτοκτηνοτρόφων βρέθηκαν και χτες κλιμάκια της ΚΟ Κρήτης του ΚΚΕ, εκλεγμένοι με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» σε δήμους και στην Περιφέρεια. Με δήλωσή του ο Μανώλης Συντυχάκης, βουλευτής του ΚΚΕ και περιφερειακός σύμβουλος Κρήτης με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», στηρίζει τον αγώνα των αγροτοκτηνοτρόφων τονίζοντας:

«Χαιρετίζουμε τους αγώνες του οργανωμένου αγροτικού συνδικαλιστικού κινήματος, από τα Χανιά μέχρι το Ηράκλειο, ενάντια στους δασικούς χάρτες. Οι βιοπαλαιστές αγροτοκτηνοτρόφοι έχουν κάθε λόγο να κινητοποιούνται ενάντια στις επιδιώξεις της κυβέρνησης, που συνεχίζει τις νομοθετικές παρεμβάσεις των προηγούμενων κυβερνήσεων, για τη συγκέντρωση της γης στα χέρια μεγάλων μονοπωλιακών ομίλων, σε βάρος και των λαϊκών στρωμάτων και του περιβάλλοντος.

ΕΕ, κυβέρνηση και αστικά κόμματα, Τοπική και Περιφερειακή Διοίκηση, παρά τις γκρίνιες για "λάθη" στους δασικούς χάρτες, βιάζονται - και λόγω των μνημονιακών δεσμεύσεων - να προχωρήσει το ξεκαθάρισμα στη γη, ώστε να "τρέξουν" οι επενδύσεις, ιδιαίτερα στον τομέα του Τουρισμού και των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Το ΚΚΕ είναι στο πλευρό της μικρομεσαίας αγροτιάς. Καλεί τους βιοπαλαιστές αγρότες να δυναμώσουν τον οργανωμένο συλλογικό κοινό αγώνα με τους εργάτες και τα υπόλοιπα λαϊκά στρώματα, να βαδίσουν σε κοινό συντονισμό και να βάλουν στο στόχαστρο τον πραγματικό ένοχο, το σύστημα που - για τα κέρδη των λίγων - τους στερεί και τον κλήρο γης τους και το δικαίωμα σε ζωή, υγεία, δουλειά, συνολικά το δικαίωμα κάλυψης των σύγχρονων αναγκών».