«ΕΘΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΚΑΜΨΗΣ ΚΑΙ ΑΝΘΕΚΤΙΚΟΤΗΤΑΣ»
Κομμένο στα μέτρα της κερδοφορίας του κεφαλαίου με το λαό να πληρώνει βαρύ τίμημα
Τετάρτη 7 Απρίλη 2021

Eurokinissi

Συνοπτική παρουσίαση, προπαγανδιστικού κυρίως χαρακτήρα, του σχεδίου της κυβέρνησης με τον τίτλο «Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας», που θα καταθέσει στην ΕΕ για έγκριση, προκειμένου να ξεκλειδώσουν οι πόροι του «Ταμείου Ανάκαμψης» και να αρχίσουν να ρέουν τα δισεκατομμύρια στους εγχώριους επιχειρηματικούς ομίλους, με επιπλέον «μπόνους» για το κεφάλαιο την προώθηση των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων, έγινε χτες από τον υπουργό Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρα, και τον υφυπουργό, Θ. Σκυλακάκη, στις αρμόδιες Επιτροπές της Βουλής.

Από την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, με διάφορες προπαγανδιστικές κορόνες, επιχειρήθηκε να ενισχυθεί το κυβερνητικό παραμύθι ότι από τον πακτωλό δισεκατομμυρίων θα «ωφεληθούν όλοι», ωστόσο μία απλή αποκωδικοποίηση των όρων που χρησιμοποίησαν έδειξε καθαρά ότι το σχέδιο φέρει ατόφια τη σφραγίδα του κεφαλαίου για την ανάκαμψη της καπιταλιστικής κερδοφορίας και την κερδοφόρα διέξοδο συσσωρευμένων κεφαλαίων, με το λαό να είναι αυτός που και αυτήν τη φορά «θα πληρώσει τη νύφη» και μάλιστα πολύ ακριβά.

Ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι το κυβερνητικό σχέδιο «επιδιώκει να κινητοποιήσει συνολικούς επενδυτικούς πόρους 57 δισ. ευρώ» και ότι «συνιστά το εφαλτήριο, σε συνδυασμό με άλλες εθνικές πολιτικές και χρηματοδοτικά εργαλεία, για αλλαγή του οικονομικού υποδείγματος της χώρας, προς ένα πιο εξωστρεφές, ανταγωνιστικό, καινοτόμο, δίκαιο, έξυπνο και πράσινο παραγωγικό μοντέλο με την κοινωνική συνοχή και δικαιοσύνη».

Πρόσθεσε πως εργαλεία γι' αυτό είναι η «παροχή κινήτρων» για την «ενίσχυση των ιδιωτικών επενδύσεων» και «μια σειρά μεταρρυθμίσεων που στοχεύουν στη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, στη μείωση της γραφειοκρατίας και του διοικητικού κόστους, και στην αύξηση του μεγέθους των ελληνικών επιχειρήσεων».

Ο Θ. Σκυλακάκης, αντιστρέφοντας την πραγματικότητα και θέλοντας να ταυτίσει τα συμφέροντα των εργαζομένων με αυτά του κεφαλαίου, ανέφερε ότι «η κάλυψη του επενδυτικού κενού» και η διαμόρφωση του κατάλληλου περιβάλλοντος για την «προσέλκυση επενδύσεων» αφορούν «τους πολλούς» γιατί «επενδυτικό κενό και έλλειμμα επενδύσεων σημαίνει έλλειψη ανταγωνιστικότητας και παραγωγικότητας, λιγότερες θέσεις εργασίας, υψηλή ανεργία, χαμηλούς μισθούς, ασθενικές επιχειρήσεις, παρωχημένες τεχνολογίες» και ότι «ισχυρές επενδύσεις» σημαίνει τάχα «ισχυροποίηση της θέσης των εργαζομένων» οι οποίοι αφού θα υπάρχουν χιλιάδες θέσεις εργασίας θα μπορούν να διαπραγματευτούν αλλιώς τη θέση τους! «Χωρίς επενδύσεις δεν υπάρχει ανάπτυξη, μόνο φτωχοποίηση», τόνισε χαρακτηριστικά ο υφυπουργός, αντιστρέφοντας την πραγματικότητα.

«Εδωσε ρέστα» ο ΣΥΡΙΖΑ για το «κοινό σχέδιο»

Το παραμύθι αυτό, ότι δηλαδή η καπιταλιστική ανάπτυξη μπορεί να συμβαδίσει με τις λαϊκές ανάγκες, επανέλαβαν και όλα τα άλλα κόμματα στη χτεσινή συζήτηση, με πρώτο τον ΣΥΡΙΖΑ, που ανάμεσα στις διάφορες «εποικοδομητικές προτάσεις» για την καλύτερη «αξιοποίηση» του Ταμείου για το κεφάλαιο, «έδωσε τα ρέστα» του για το πώς θα στοιχηθεί ο λαός στα προτάγματα αυτά.

Από αυτή την άποψη ο Ευκλ. Τσακαλώτος, ως βασικός εισηγητής, τόνισε ότι «εμείς θα συνεχίζουμε με μία προγραμματική αντιπολίτευση που εντοπίζει τα προβλήματα και εντοπίζει ακόμα περισσότερο τις λύσεις», εγκάλεσε την κυβέρνηση ότι «δεν κάνετε διαβούλευση», πως η έκθεση δεν λέει τίποτα «για το θέμα των ανισοτήτων που συζητάει όλος ο κόσμος» και για να μη γίνει παρανόηση για το τι εννοεί έφερε ως παράδειγμα την Ενέργεια, ζητώντας «να μοιραστεί η πίτα της Ενέργειας και σε άλλους φορείς για να μπορούν να συμμετέχουν και στο έργο της Ενέργειας και στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής», μια καλύτερη δηλαδή μοιρασιά για τις «πράσινες μπίζνες».

Ο τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Χαρίτσης, δήλωσε καταρχήν «θιγμένος» που πριν ο υφυπουργός Οικονομικών είχε κάνει λόγο για επενδυτικό κενό την περασμένη δεκαετία, απάντησε ότι στη διάρκεια της «διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ υπήρξε 80% αύξηση στις ΑΞΕ το 2018», «ξεχνώντας» βέβαια να πει ότι το «επίτευγμα» είχε ως λίπασμα τα μνημόνια της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και των προηγούμενων.

Κι εκείνος με την έγνοια του πώς θα στοιχηθεί ο λαός έκανε λόγο για «κείμενο παράθεσης έργων που σχεδιάστηκε ερήμην της κοινωνίας» και είπε... συμβουλευτικά προς την κυβέρνηση ότι «το ζήτημα της δημοκρατίας είναι πρωτεύον για την προώθηση εθνικής, αναπτυξιακής στρατηγικής», φέρνοντας ως παράδειγμα τη «διαβούλευση» της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ «με την κοινωνία με τα 16 αναπτυξιακά συνέδρια», εκεί όπου εξειδίκευε τα σχέδια του κεφαλαίου ανά περιφέρεια.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Π. Σκουρλέτης προέτρεψε την κυβέρνηση να «συμπτύξετε συμμαχίες με άλλες χώρες» ώστε να απαιτήσουν και άλλα δις για τους επιχειρηματικούς ομίλους και χαρακτήρισε θετικό ότι «έχουμε να διαχειριστούμε κονδύλια μέσω της επιλογής της ΕΕ που για πρώτη φορά αποφάσισε να δανειστεί από κοινού», ζητώντας αυτό να μην είναι κάτι πρόσκαιρο αλλά να σηματοδοτήσει την αρχή μιας νέας στρατηγικής για την Ευρώπη έτσι ώστε η σύγκλιση των οικονομιών όντως να υπάρξει», «κρύβοντας» βέβαια το... υπόλοιπο μισό, τα μνημόνια διαρκείας σε βάρος των λαών.

Για να βάλει το «κερασάκι» ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Παπαδημούλης ο οποίος κάλεσε την κυβέρνηση να δεχτεί την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ από σήμερα να συγκροτήσουν επιτροπή «που να παρακολουθήσει μαζί με την κυβέρνηση την τελική φάση των συζητήσεων με την κομισιόν και με ευρύτερη συνεννόηση και διαβούλευση να ελεγχθεί και η τελική φάση για την έγκριση του σχεδίου και τα 6 χρόνια της εφαρμογής του».

Κρύβουν από το λαό τον βαρύ λογαριασμό

Τα όσα προσπάθησαν να καλύψουν ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα αστικά κόμματα αποκάλυψαν οι βουλευτές του ΚΚΕ που πήραν το λόγο.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος ανέδειξε ότι στο πλαίσιο των σφοδρών ανταγωνισμών ανάμεσα στα ιμπεριαλιστικά κέντρα και με την καπιταλιστική κρίση ενισχυόμενη και από την πανδημία που καλπάζει, το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ δεν είναι τίποτα άλλο από την κρατική ενίσχυση των ευρωενωσιακών επιχειρηματικών ομίλων για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς τους και την σωτηρία των κερδών τους, εξασφαλίζοντας νέα πεδία κερδοφορίας.

Ανέδειξε ότι η κρίση είναι στο DNA του σάπιου καπιταλιστικού συστήματος και πως ό,τι «δημοσιονομικό μοντέλο» και να προκριθεί - είτε περιοριστικό είτε επεκτατικό, «κεινσιανισμός» ή μη - θα ακολουθήσει ο νέος φαύλος κύκλος και νέα ακόμα βαθύτερη καπιταλιστική κρίση, με τους λαούς να πληρώνουν διαρκώς όλο και πιο βαρύ το τίμημα.

Στη βάση αυτών επισήμανε ότι το κυβερνητικό σχέδιο «είναι η συγκεκριμενοποίηση για τη χώρα μας των προτεραιοτήτων της ΕΕ και των σχεδιασμών της εγχώριας άρχουσας τάξης», ενώ δίνοντας απάντηση στην προσπάθεια κυβέρνησης, αλλά και του ΣΥΡΙΖΑ να στοιχίσουν τους εργαζόμενους πίσω από τα συμφέροντα των μονοπωλιακών ομίλων ανέφερε ότι «ο βασικός παράγοντας που διασφαλίζει τα κέρδη στις επιχειρήσεις είναι ο ένας και μοναδικός. Η αύξηση του βαθμού εκμετάλλευσης της εργατικής τάξης. Γι αυτό το λόγο μέχρι τώρα έχουν φροντίσει όλοι οι μνημονιακοί νόμοι της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ να διαμορφώσουν ένα πλαίσιο αναπαραγωγής πολύ φτηνής εργατική δύναμης», γι αυτό δεν είναι τυχαίο ότι η κυβέρνηση τώρα φέρνει και το εκτρωματικό νομοσχέδιο για τα εργασιακά, αφού για την εκταμίευση των δόσεων απαιτείται να πληρούνται συγκεκριμένα προαπαιτούμενα.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης ανέφερε ότι στους όρους εκταμίευσης αυτών των πόρων, περιλαμβάνεται η αδιάλειπτη συνέχεια των «μεταρρυθμίσεων», η κατάργηση εμβληματικών εργατικών κατακτήσεων και όλων των «εμποδίων» για την ανάκαμψη και ανθεκτικότητα της κερδοφορίας του κεφαλαίου. Γι αυτό και πρώτα στη λίστα των προαπαιτούμενων είναι οι παραπέρα ανατροπές σε εμβληματικές πλέον κατακτήσεις των εργαζομένων όπως είναι το 8ωρο και η θέσπιση 10ώρου γυρνώντας τους εργαζόμενους αιώνες πίσω και νέο ισχυρό χτύπημα στα δημοκρατικά συνδικαλιστικά δικαιώματα και ελευθερίες των εργαζομένων, μετά από αυτό της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ που έβαλε επιπλέον εμπόδια στο δικαίωμα στην απεργία. Στόχος αυτών τόνισε είναι οι ταξικές δυνάμεις που δρουν στο κίνημα. «Τα δικαιώματα των εργαζομένων για σας είναι καθήλωση και η κατάργησή τους, που επιδεινώνουν τους όρους ζωής είναι πρόοδος για το κεφάλαιο», ανέφερε καταλήγοντας.