ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΜΟΥΣΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ
Καταγγέλλει καταπάτηση εργασιακών δικαιωμάτων στη Λυρική Σκηνή
Παρασκευή 9 Απρίλη 2021

«Η Εθνική Λυρική Σκηνή πρωταγωνιστής στην αφαίρεση κάθε συγγενικού και πνευματικού δικαιώματος και στην καταπάτηση κάθε εργασιακού δικαιώματος», καταγγέλλει σε ανακοίνωσή του ο Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος, με αφορμή την προσπάθεια, όπως αναφέρει, της διοίκησης της Λυρικής Σκηνής να μεταφέρει το κόστος της κρίσης στις πλάτες των εργαζομένων στις παραγωγές της με πρόσχημα την πανδημία.

Οπως καταγγέλλει ο ΠΜΣ, η διοίκηση της Εθνικής Λυρικής Σκηνής «αυθαίρετα έχει μετατρέψει όλες τις Συμβάσεις Εργασίας που συνάπτει σε Συμβάσεις Εργου, παρόλο που από τους όρους που περιγράφουν οι Συμβάσεις αυτές φαίνεται καθαρά η εξαρτημένη εργασία, αφού ορίζεται σαφώς ο χώρος, ο χρόνος και ο τρόπος εκτέλεσης της εργασίας. Στόχος τους η αφαίρεση κάθε δικαιώματος που έχει απομείνει, όπως η ασθένεια, ενώ συγχρόνως σπρώχνει τους εργαζόμενους να εργαστούν με ΔΠΥ, που λόγω της βαριάς φορολόγησής του έχει γίνει απαγορευτικό για την πλειονότητα. Συγχρόνως προχωρά σε εκτεταμένη χρήση εργολαβικών εταιρειών για να αποφύγουν κάθε εργοδοτική ευθύνη και κάθε εργασιακό δικαίωμα».

Ακόμα, καταγγέλλει εκβιασμούς σε εργαζόμενους για να υπογράψουν Συμβάσεις που παραχωρούν το συγγενικό τους δικαίωμα χωρίς καμία αμοιβή, αλλά και τη βιντεοσκόπηση της παράστασης, χωρίς απαίτηση αμοιβής.

«Ζήσαμε την πιο δύσκολη χρονιά της επαγγελματικής μας ζωής, που έφερε στα όρια της επιβίωσης τη μεγαλύτερη πλειονότητα των συναδέλφων. Είναι πρόκληση η Λυρική να αντιμετωπίζει την εργασία μας σαν κόστος. Δεν θα πληρώσουμε εμείς τα δημοσιονομικά κενά», τονίζει ο ΠΜΣ, καλώντας τους εργαζόμενους: «Μπροστά σε αυτή την επίθεση που δεχόμαστε, πρέπει να δώσουμε οργανωμένη απάντηση. Συσπειρωνόμαστε στο Σωματείο μας, προετοιμαζόμαστε για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων μας».