ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗΝ «ΚΟΙΝΩΦΕΛΗ ΕΡΓΑΣΙΑ»
Απαιτούν δουλειά και ζωή με αξιοπρέπεια

Στάση εργασίας χτες από το Συνδικάτο ΟΤΑ και συγκέντρωση στο υπουργείο Εργασίας

Παρασκευή 9 Απρίλη 2021

Συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Εργασίας πραγματοποίησαν χτες το μεσημέρι εργαζόμενοι στα προγράμματα «κοινωφελούς εργασίας» - από δήμους της Αθήνας και την Περιφέρεια Αττικής - στο πλαίσιο στάσης εργασίας που είχε κηρύξει το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής. Ζητήματα αιχμής είναι τα αιτήματα παράτασης του προγράμματος τουλάχιστον μέχρι το τέλος του έτους και οι εργαζόμενοι στο πρόγραμμα να αμείβονται με το μισθολόγιο του Δημοσίου.

Τα προγράμματα λήγουν μέχρι τον Μάη και οι εργαζόμενοι σε αυτά αμείβονται - ανεξάρτητα από αντικείμενο εργασίας - με 558 ευρώ. Δύο μέρες μετά την γνωστοποίηση της κινητοποίησης η κυβέρνηση ανακοίνωσε την παράταση του προγράμματος, αλλά μόνο για δύο μήνες.

Ο Μ. Τσελέντης, αντιπρόεδρος του Συνδικάτου, επεσήμανε ότι η δίμηνη παράταση δεν λύνει κανένα ζήτημα, ούτε καν καλύπτει τους όρους για το επίδομα ανεργίας. Ανέδειξε τις ευθύνες των πλειοψηφιών στις διοικήσεις της ΠΟΕ ΟΤΑ και σωματείων που «αρνούνται έστω να εγγράψουν ως μέλη τους εργαζόμενους στην "κοινωφελή εργασία"». Κατήγγειλε Περιφέρειες και ΚΕΔΕ που «βολεύονται με αυτήν την κατάσταση», αφού μέσω των προγραμμάτων έχουν τζάμπα εργατικό δυναμικό.

Η Ελενα Δαβουτάκη, εργαζόμενη στα προγράμματα στον δήμο Καλλιθέας, τόνισε πως «δίνουμε το μήνυμα στην κυβέρνηση ότι δεν θα αρκεστούμε στη δίμηνη παράταση (...) θα δώσουμε τη μάχη για την ικανοποίηση των αιτημάτων μας, για δουλειά και ζωή με δικαιώματα, δεν θα ανεχτούμε καμία απόλυση συναδέλφου».

Ο Βαγγέλης Καζάκος, γραμματέας του Συλλόγου Εργαζομένων στην Περιφέρεια Αττικής, επεσήμανε ότι όλες οι κυβερνήσεις απαγορεύουν εδώ και χρόνια τις προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, προωθώντας τις ελαστικές μορφές εργασίας, και αναφέρθηκε στο αυτονόητο δικαίωμα των εργαζομένων στα προγράμματα για μόνιμη και σταθερή δουλειά, όπως και να έχουν τα ίδια συγκροτημένα δικαιώματα με τους μόνιμους υπαλλήλους.

Ο Γιώργος Τσιώνης, εργαζόμενος στην Περιφέρεια Αττικής, τόνισε πως δεν εκλιπαρούν αλλά διεκδικούν το δικαίωμα στη δουλειά, και ο Κώστας Χαλκιόπουλος, εργαζόμενος στον δήμο Καισαριανής, είπε ότι «είμαστε εργαζόμενοι και όχι "ωφελούμενοι", διεκδικούμε μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλο τον κόσμο, όχι μόνο για εμάς». Ακολούθησε συνάντηση με εκπρόσωπο της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου, με τον τελευταίο να εμμένει στη δίμηνη παράταση.