ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΣΤΟ ΕΜΠΟΡΙΟ
Μέρα κινητοποιήσεων και στάση εργασίας στις 22 Απρίλη

Συνέντευξη Τύπου χτες από εκπροσώπους σωματείων της Αττικής, που μετέφεραν ζωντανές εικόνες από τους χώρους δουλειάς

Παρασκευή 9 Απρίλη 2021

Από παλιότερη κινητοποίηση
Σε κινητοποίηση, με παρεμβάσεις στους χώρους δουλειάς, στο υπουργείο Εργασίας και σε εργοδοτικούς φορείς, προχωρούν στις 22 Απρίλη τα κλαδικά σωματεία στο Εμπόριο που δραστηριοποιούνται στην Αττική, ενώ ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας έχει προκηρύξει στάση εργασίας για τη συγκεκριμένη μέρα.

Τις αγωνιστικές τους πρωτοβουλίες παρουσίασαν χτες σε κοινή συνέντευξη Τύπου ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, ο Σύνδεσμος Υπαλλήλων Εμπορικών Καταστημάτων και Ιδιωτικών Επιχειρήσεων Πειραιά, το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Δυτικής Αττικής και το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Λαυρεωτικής. Εκπρόσωποι των σωματείων, εργαζόμενοι σε σούπερ μάρκετ και άλλους μεγάλους χώρους δουλειάς πήραν τον λόγο, μίλησαν για την κατάσταση που αντιμετωπίζουν και απηύθυναν κάλεσμα αγώνα.

Λέμε «ως εδώ»!

«Τα κλαδικά σωματεία Εμπορίου της Αττικής λένε "ως εδώ"! Ο εμποροϋπάλληλος στα σούπερ μάρκετ, στα πολυκαταστήματα και τα εμπορικά κέντρα, στις μεγάλες αλυσίδες αλλά και του μικρού λιανικού εμπορίου δεν αντέχει άλλο!», τόνισε ο Δημήτρης Τόλος, μέλος της διοίκησης του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, εργαζόμενος σε εταιρεία του ομίλου «MM publications».

Κάλεσε τα κλαδικά και επιχειρησιακά σωματεία στο Εμπόριο σε συντονισμό, προκειμένου να σταλεί μήνυμα στην κυβέρνηση και την εργοδοσία «με περιοδείες, εξορμήσεις, συσκέψεις, με παρεμβάσεις έξω από τα καταστήματα, με παραστάσεις διαμαρτυρίας» αλλά και προετοιμασία της απεργιακής τους απάντησης μπροστά στο νέο νομοσχέδιο για τα Εργασιακά.

«Οργανωμένα, ταξικά, αγωνιστικά είναι ανάγκη και καθήκον μας να απαντήσουμε σε ό,τι μας γυρνάει σε μαύρες εποχές για τα εργατικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα, στην προσπάθεια της κυβέρνησης να χτυπήσει κάθε φωνή που αγωνίζεται για τις σύγχρονες ανάγκες, που διεκδικεί ζωή και δουλειά με δικαιώματα», σημείωσε.

«Οσοι δεν νοσήσουμε από την πανδημία, σίγουρα θα πέσουμε θύματα της υπερκόπωσης, των επαγγελματικών ασθενειών και των εργατικών ατυχημάτων», τόνισε ο Μιλτιάδης Κρητικός, αντιπρόεδρος του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, εργαζόμενος στην επιχείρηση «Σκλαβενίτης», αναφερόμενος στο «κύμα» ατυχημάτων και ασθενειών που εκδηλώνεται στο προσωπικό των σούπερ μάρκετ, στο έδαφος της κούρασης, της εξάντλησης και της πολύμηνης καταπόνησης.

Η ηλεκτροπληξία εργαζόμενης, ο σοβαρός τραυματισμός εργαζόμενου σε χώρο φορτοεκφόρτωσης, τα πολλαπλά κατάγματα υπαλλήλου σε εργολαβική εταιρεία φύλαξης καταστήματος, ο νεκρός από ανακοπή καρδιάς σε κατάστημα είναι μερικές από τις περιπτώσεις που περιλαμβάνονται στη μεγάλη λίστα των καταγγελιών που έχουν φτάσει στα σωματεία. «Σκοπός μας δεν είναι να βγάζουμε "πολεμικό ανακοινωθέν" για τις παράπλευρες απώλειες στον πόλεμο των κερδών μεταξύ επιχειρηματικών ομίλων», υπογράμμισε και κάλεσε τους εργαζόμενους να παλέψουν για την υγεία και τα δικαιώματά τους.

Οι πιέσεις δίνουν και παίρνουν

Η Ελευθερία Καραπάνου, εργαζόμενη στην εταιρεία «ΑΒ Βασιλόπουλος», μέλος της διοίκησης του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, κατήγγειλε τις απολύσεις εργαζομένων στα κεντρικά γραφεία και σε καταστήματα, αλλά και τις πιέσεις που δέχονται συνάδελφοί τους να πάνε για δουλειά σε καταστήματα που υπάρχει συρροή κρουσμάτων, επειδή «δεν βγαίνει η δουλειά». «Σε συνθήκες πανδημίας και ενώ η εργοδοσία έχει σκάσει από τα κέρδη τσακίζει τα δικαιώματά μας, την υγεία μας και δεν διστάζει να μας πετάξει στην ανεργία», ανέφερε και κάλεσε τους εργαζόμενους να γίνουν «πρωταγωνιστές» στον αγώνα.

«Η μόνη ευθύνη που έχουμε υποχρέωση να αναλάβουμε, είναι η οργάνωση του αγώνα μας, μέσα στα σωματεία μας, με κριτήριο τις δικές μας ανάγκες», τόνισε Γιάννης Παπαδάς, εργαζόμενος στις αποθήκες της επιχείρησης «Metro», πρόεδρος του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Δυτικής Αττικής. Στην παρέμβασή του αναφέρθηκε στη συμμετοχή του Σωματείου στην 24ωρη απεργία στο Θριάσιο Πεδίο και στη συγκέντρωση ενάντια στη μετατροπή του μοναδικού νοσοκομείου της περιοχής σε «μιας νόσου».

Απάντηση στα σχέδια της κυβέρνησης «να δέσει χειροπόδαρα τη συνδικαλιστική δράση και να δυσκολέψει τη συμμετοχή και την οργάνωση στα σωματεία», κάλεσε τους εργαζόμενους να δώσουν η Δήμητρα Χασιώτου, εργαζόμενη στα «My Market», πρόεδρος του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Λαυρεωτικής.

Για την εργοδοσία θεωρούνται «δεδομένα» η πίεση να βγει η δουλειά, το κόψιμο των ρεπό και των αδειών, η μετακίνηση από κατάστημα σε κατάστημα, σχολίασε ο Ερμάν Αγαλίου, εργαζόμενος στα «Market In». «Αρα δεδομένη πρέπει να είναι και η δική μας στάση απέναντι σε όλα αυτά. Με το σωματείο μας, όλοι οι εργαζόμενοι να μην δεχτούμε να παίζουν με την υγεία και τα δικαιώματά μας», πρόσθεσε.

«Πόσο χαμογελαστή και ευχαριστημένη μπορεί να είναι μια εργαζόμενη στις αποθήκες της αλυσίδας, που είναι αναγκασμένη να πιάνει τον στόχο των 200 κιβωτίων ανά ώρα ή του εργαζόμενου στα ταμεία που πρέπει στο 1 λεπτό να σκανάρει 30 προϊόντα; Πόσο "covid shield" είναι να μεταφέρεις εργαζόμενους από κατάστημα σε κατάστημα και ανά την Ελλάδα, με αποτέλεσμα να νοσήσουν συνάδελφοι και να υπάρχει διασπορά του ιού;», αναρωτήθηκε ο Νίκος Πάτρας, εργαζόμενος στην επιχείρηση «Lidl», και κάλεσε τους εργαζόμενους να σηκώσουν το ανάστημά τους.

Μεροκάματο χωρίς μέτρα προστασίας

Τις εγκληματικές ευθύνες της κυβέρνησης και της εργοδοσίας για τη διαχείριση της πανδημίας και ιδιαίτερα για την κατάσταση στους χώρους δουλειάς κατήγγειλε ο Μάκης Τσεκούρας, πρόεδρος του επιχειρησιακού Σωματείου στα «Praktiker», αναφερόμενος και στον θάνατο ενός εργαζόμενου στο κατάστημα της επιχείρησης στον Ταύρο.

Τις αναστολές συμβάσεων, το «ψαλίδισμα» ωρών εργασίας και μισθών, τις απολύσεις που συνόδευσαν την επαναλειτουργία του λιανεμπορίου, σχολίασε η Μαρία Νικολουδάκη, εργαζόμενη στο πολυκατάστημα «Attica», επισημαίνοντας πως στις 22 Απρίλη οι εργαζόμενοι θα δώσουν «μια πρώτη απάντηση για όλα αυτά που μας στερούν και για όσα σχεδιάζουν να φορτώσουν στις πλάτες μας».

«Μας θέλουν στην πρίζα, να θυσιάζουμε τα πάντα και να εργαζόμαστε όποτε, όπως και όπου θέλει η εργοδοσία, με τον φόβο μην απολυθούμε», κατήγγειλε η Γιώτα Συριοπούλου, εργαζόμενη στα καταστήματα «Zara» του ομίλου «Inditex». Την ανάγκη για ελέγχους στους χώρους δουλειάς και τη δραματική υποστελέχωση των αρμόδιων κρατικών μηχανισμών ανέδειξε ο Νάσος Γεροπαναγιώτης, εργαζόμενος στα «Leroy Merlin», πρόεδρος του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Πειραιά.