Ανησυχητική διασπορά του κορονοϊού σε στρατόπεδα

Παρεμβάσεις του ΚΚΕ για καταγγελίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες μέρες

Παρασκευή 9 Απρίλη 2021

Από παλιότερη εξόρμηση της ΚΝΕ σε στρατόπεδο νεοσυλλέκτων
Πάνω από 80 κρούσματα κορονοϊού φέρεται να έχουν καταγραφεί τις τελευταίες μέρες στο Κέντρο Εκπαίδευσης Υλικού Πολέμου Λαμίας, σε νεοσύλλεκτους που παρουσιάστηκαν στα μέσα Μάρτη. Αντίστοιχη κατάσταση, με μικρότερο ωστόσο αριθμό κρουσμάτων, φαίνεται ότι επικρατεί και σε άλλα Σημεία Υποδοχής Οπλιτών.

Μπροστά στην εξέλιξη αυτή, οι βουλευτές του ΚΚΕ Νίκος Παπαναστάσης και Θανάσης Παφίλης κατέθεσαν Ερώτηση στη Βουλή, σημειώνοντας ότι εκτός από το Κέντρο Εκπαίδευσης Υλικού Πολέμου στη Λαμία, κρούσματα ανάμεσα σε νεοσύλλεκτους έχουν σημειωθεί το προηγούμενο διάστημα και σε άλλα στρατόπεδα. Επισημαίνουν ότι την ευθύνη φέρει αποκλειστικά η κυβέρνηση, η οποία όφειλε να έχει πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την πρόληψη εκδήλωσης κρουσμάτων στις στρατιωτικές μονάδες.

Επιπλέον, με δεύτερη Ερώτησή τους οι βουλευτές του ΚΚΕ αναφέρονται σε δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία νεοσύλλεκτοι στο Κέντρο Εκπαίδευσης Πυροβολικού Θήβας διαμαρτύρονται για τις απαράδεκτες συνθήκες που επικρατούν, όπως προβλήματα συνωστισμού, ελλιπής καθαρισμός κοινόχρηστων χώρων, χορήγηση ποσοτήτων προσωπικής υγιεινής που δεν επαρκούν, έλλειψη ζεστού νερού, καθώς και για ελλείψεις στο ιατρείο της μονάδας και μη διεξαγωγή τεστ κορονοϊού.

Στο πλαίσιο αυτό, οι δύο βουλευτές ρωτούν τον αρμόδιο υπουργό τι μέτρα προτίθεται να πάρει ώστε να αντιμετωπιστούν τα κρούσματα κορονοϊού στο ΚΕΥΠ Λαμίας και να αποφευχθεί η διασπορά του ιού στις μονάδες όπου θα μετατεθούν οι νεοσύλλεκτοι, καθώς και για τα μέτρα που προτίθεται να πάρει ώστε να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα και οι ελλείψεις στο στρατόπεδο της Θήβας.

Τέλος, ο Θ. Παφίλης επικοινώνησε τηλεφωνικά και με τον υπουργό Εθνικής Αμυνας Ν. Παναγιωτόπουλο για το σοβαρό ζήτημα που έχει προκύψει σε στρατόπεδο της Κω, όπου σημειώνονται πολλά κρούσματα Covid και προκύπτουν πολλά ερωτήματα για την τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων. Ζήτησε από τον υπουργό να παρθούν άμεσα και επείγοντα μέτρα. Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας από τη μεριά του διαβεβαίωσε ότι το θέμα θα διερευνηθεί άμεσα.