ΨΗΦΟΣ ΑΠΟΔΗΜΩΝ
Απροκάλυπτα και στημένα πολιτικά παιχνίδια από ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ
Τρίτη 13 Απρίλη 2021

INTIME NEWS

Πριν ακόμα εφαρμοστεί ο νόμος για την ψήφο των αποδήμων, ο οποίος ψηφίστηκε το 2019 με μεγάλη πλειοψηφία στην Ολομέλεια της Βουλής, από χτες, ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, σε μια τακτική που παραπέμπει σε συμπαιγνία, άνοιξαν από το «πουθενά» εκ νέου θέμα για την ψήφο των αποδήμων, επαναφέροντας ο καθένας τις δικές του αντιδραστικές προτάσεις, οι οποίες οδηγούν σε αλλοίωση του εκλογικού σώματος.

Από την κυβέρνηση ανακοινώθηκε χτες αιφνιδιαστικά και κατατέθηκε, επίσης χτες το βράδυ, νομοσχέδιο που αίρει τους περιορισμούς που προβλέπει ο ίδιος ο νόμος. Σύμφωνα με τις προβλέψεις του νομοσχεδίου, που αποτελείται από ένα μόνο άρθρο, δεν χρειάζεται απολύτως καμία προϋπόθεση για να ψηφίσει ένας Ελληνας του εξωτερικού παρά μόνο με δική του ευθύνη να εγγραφεί στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους. Και πως «αποδοχή ή η απόρριψη της αίτησης γίνονται με απόφαση της Διεύθυνσης Εκλογών του υπουργείου Εσωτερικών».

Την «πάσα» είχε φροντίσει να δώσει η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Θ. Τζάκρη, τομεάρχης απόδημου ελληνισμού του κόμματός της, η οποία σε ρόλο «λαγού», με πρόσφατη συνέντευξή της στην εφημερίδα «Εθνικός Κήρυκας», που εκδίδουν οι απόδημοι στη Νέα Υόρκη, χαρακτηρίζοντας «άδικους και υποτιμητικούς» τους περιορισμούς στην ψήφο των αποδήμων, ενώ δήλωσε ότι «εμείς είμαστε αυτοί που ζητήσαμε να ψηφίσουν όλοι οι Ελληνες της Διασποράς».

Χτες, ο υπουργός Εσωτερικών, Μ. Βορίδης, με συνέντευξή του σε ΜΜΕ αλλά και με δηλώσεις του στη Βουλή, ανακοίνωσε ότι «θα καταθέσουμε σήμερα (σ.σ. χτες) σχετικό νόμο, με τον οποίο θα καταργούμε όλους τους περιορισμούς που υπάρχουν στον ήδη ψηφισθέντα νόμο για τους απόδημους Ελληνες, για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα στον τόπο κατοικίας τους». Πρόσθεσε δε ότι αυτή η νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης έρχεται «μετά την τοποθέτηση που έκανε η κυρία Τζάκρη, με την οποία εμείς διαβλέπουμε μια σημαντική αλλαγή στη θέση του ΣΥΡΙΖΑ, την οποία και χαιρετίζουμε».

Προς επιβεβαίωση ότι το σκηνικό παραπέμπει σε «στημένο», ο ΣΥΡΙΖΑ, αντί άλλης απάντησης προς την κυβέρνηση, έσπευσε να ανακοινώσει στη Βουλή κατάθεση τροπολογίας, με την οποία επαναφέρει την αρχική του πρόταση, που, σημειωτέον, δεν αποκλείει το δικαίωμα ψήφου με βάση το απεριόριστο «δίκαιο του αίματος» - έστω για έναν περιορισμένο αριθμό βουλευτών και χωρίς προσμέτρηση στον εκλογικό συσχετισμό - ανοίγοντας όμως μια επικίνδυνη «κερκόπορτα».

Απροκάλυπτα πολιτικά παιχνίδια

Με αφορμή το όλο σκηνικό που έστησαν ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ και τη συζήτηση που άνοιξε στην Επιτροπή της Βουλής, ο βουλευτής του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης παρεμβαίνοντας ανέδειξε ότι πρόκειται για πολιτικά παιχνίδια που πρέπει να σταματήσουν.

Υπενθύμισε ότι όταν ψηφίστηκε το σχετικό νομοσχέδιο, το ΚΚΕ, με βάση τη διεθνή εμπειρία, είχε θέσει τρεις προϋποθέσεις που είχαν τύχει ευρείας αποδοχής από το λαό και τα άλλα κόμματα.

Οι τρεις άξονες ήταν: Η ύπαρξη πραγματικών κοινωνικών και οικονομικών δεσμών των αποδήμων με τη χώρα, όπως οι φορολογικές υποχρεώσεις, η ύπαρξη ελάχιστου χρόνου διαμονής στη χώρα και η αυτοπρόσωπη παρουσία των ψηφοφόρων σε εκλογικά τμήματα του εξωτερικού.

Αυτά, συνέχισε ο Μ. Συντυχάκης, ήταν τα αναγκαία κριτήρια ώστε να αποτραπεί ενδεχόμενη αλλοίωση του εκλογικού σώματος και τώρα η κυβέρνηση έρχεται να αλλάξει αυτά τα κριτήρια και να κάνει αλλαγές που θα οδηγήσουν τελικά στην αλλοίωση και τη χειραγώγηση του εκλογικού σώματος. «Είναι απαράδεκτο να έρχονται αλλαγές σε ένα νόμο που ψηφίστηκε με ευρεία αποδοχή πριν ενάμιση χρόνο, και μάλιστα με παρότρυνση του ΣΥΡΙΖΑ», τόνισε.