ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
Συνέχεια του παζαριού... μέσω Βεγγάζης
Τρίτη 13 Απρίλη 2021

akriviadis.gr

Στη Βεγγάζη της Ανατολικής Λιβύης βρέθηκε χτες ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Δένδιας, στο ΝΑΤΟικής κοπής παζάρι για τις θαλάσσιες ζώνες στην Ανατ. Μεσόγειο.

Συναντήθηκε διαδοχικά με τον αναπληρωτή πρωθυπουργό, Hussein Atiya Abdul Hafeez Al Qatrani, τον δήμαρχο της Βεγγάζης, Saqr Bujwari, και τον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, Aguila Saleh Issa, με τις συνομιλίες να επικεντρώνονται στις διμερείς σχέσεις και τις περιφερειακές εξελίξεις, ενώ εξετάστηκαν και ζητήματα που αφορούν την προσεχή έναρξη λειτουργίας του γενικού προξενείου Βεγγάζης.

Μετά τη συνάντησή του με τον αναπληρωτή πρωθυπουργό της Λιβύης, ο Δένδιας, σε δηλώσεις του, τόνισε την «πλήρη στήριξη» της ελληνικής κυβέρνησης στη μεταβατική κυβέρνηση της Λιβύης και στην εκλογική διαδικασία που θα λάβει χώρα το Δεκέμβρη. Ευχαρίστησε δε τον αναπληρωτή πρωθυπουργό για την «ευθεία τοποθέτησή» τους για το παράνομο τουρκο-λιβυκό «μνημόνιο» που υπογράφτηκε το Νοέμβρη 2019 για τις θαλάσσιες ζώνες. Ο Al Qatrani θύμισε την απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων της Λιβύης (με έδρα τη Βεγγάζη) να μην κυρώσει αυτό το παράνομο «μνημόνιο».

Ο Δένδιας επανέλαβε ότι «η Ελλάδα είναι στη διάθεση της Λιβύης για να συμφωνήσουμε στις θαλάσσιες ζώνες μας. Είχαμε φτάσει, άλλωστε, όπως πολύ σωστά μου είπατε, εξαιρετικά κοντά το 2010. Δεν απέμεναν παρά ελάχιστα πράγματα για να ολοκληρωθεί τότε αυτή η συμφωνία», θύμισε. «Και βέβαια, είμαστε εδώ για να ενεργοποιήσουμε όλο το πλαίσιο των συμφωνιών με τη Λιβύη και να συνάψουμε και καινούριες συμφωνίες για να βοηθήσουμε με όποιο τρόπο μπορούμε στην ανοικοδόμηση της χώρας», πρόσθεσε, παραπέμποντας σχετικά και «στην παρουσία των ελληνικών επιχειρήσεων που και έχουν μείνει εδώ και λειτουργούν εδώ στη Λιβύη και τη Βεγγάζη, και είναι έτοιμες, επίσης, να βοηθήσουν με γνώση της περιοχής στην ανοικοδόμηση της φίλης χώρας, της Λιβύης».

Αργότερα στη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, Aguila Saleh, την οποία χαρακτήρισε «εγκάρδια», ο Δένδιας μετέφερε ξανά «τη σταθερή στήριξη της Ελλάδας στην ανοικοδόμηση της χώρας με την πλήρη αποχώρηση των ξένων δυνάμεων». Κατά διπλωματικές πηγές, ο Saleh συμφώνησε ότι το τουρκο-λιβυκό «μνημόνιο» είναι παράνομο, ο δε Δένδιας ζήτησε η λιβυκή Βουλή να συνεχίσει σε αυτήν την κατεύθυνση και να μην κυρώσει το κείμενο, να μη δώσει άδεια στην τουρκική εταιρεία υδρογονανθράκων ΤPΑΟ για έρευνες στην περιοχή που ορίζει το εν λόγω μνημόνιο και επικαλύπτει ελληνικές θαλάσσιες ζώνες νότια της Κρήτης.

Σε συνέχεια των παραπάνω, σήμερα το βράδυ αναμένεται στην Αθήνα ο νέος επικεφαλής του Προεδρικού Συμβουλίου της Λιβύης, Μοχάμεντ αλ - Μενφί. Παλιός γνώριμος, ο πρ. πρέσβης της βορειοαφρικανικής χώρας στην Ελλάδα (είχε απελαθεί μετά από την υπογραφή του τουρκο-λιβυκού μνημονίου το Νοέμβρη 2019), θα συναντηθεί αύριο Τετάρτη διαδοχικά με τον Κυρ. Μητσοτάκη και την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Οι Μενφί και Μητσοτάκης είχαν συνάντηση και κατά την επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Τρίπολη την προηγούμενη Τρίτη.

Αύριο στην Τουρκία

Στο μεταξύ, αύριο, Τετάρτη, ο Δένδιας αναμένεται να μεταβεί στην Τουρκία για επαφές με τον Τούρκο ομόλογό του, Μ. Τσαβούσογλου.

Η συνάντηση έρχεται και στον απόηχο ανάρτησης του επικεφαλής της Διεύθυνσης Επικοινωνιών της Προεδρίας της Τουρκίας, Φ. Αλτούν, ο οποίος είπε ότι «η Ελλάδα υποθάλπει τρομοκρατικές οργανώσεις, συμπεριλαμβανομένου του ΡΚΚ» και ότι «πραγματικοί πρόσφυγες εγκαταλείπονται να πεθάνουν στο Αιγαίο» και έκανε λόγο για «ώρα να σταματήσουμε την ατιμωρησία της Ελλάδας!».

Απαντώντας, σε ανακοίνωσή του το ελληνικό ΥΠΕΞ ανέφερε: «Απορρίπτουμε κατηγορηματικά κάθε προσπάθεια σπίλωσης της εικόνας της Ελλάδας μέσω της προβολής απαράδεκτων μυθευμάτων. Ερώτημα δημιουργεί η επιλογή του χρόνου εμφάνισης τέτοιων ανυπόστατων και φαιδρών ισχυρισμών».

Η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη, σχολίασε χτες ως «απαράδεκτα μυθεύματα, αβάσιμες και ψευδείς κατηγορίες εναντίον της χώρας μας» όσα ειπώθηκαν από πλευράς της Αγκυρας. Πρόσθεσε ότι ο Ν. Δένδιας «θα μεταφέρει από "πρώτο χέρι" τις απόψεις της ελληνικής πλευράς στην τουρκική πλευρά και ότι η Ελλάδα δεν θα είναι αυτή που θα δώσει οποιοδήποτε άλλοθι στην άλλη πλευρά», για να διακοπούν οι συνομιλίες.

Στο μεταξύ, επαναφέροντας τις διεκδικήσεις της τουρκικής αστικής τάξης επί του πεδίου, η τουρκική Πολεμική Αεροπορία προχώρησε χτες σε 29 παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου στο Βορειοανατολικό, Κεντρικό και Νοτιοανατολικό Αιγαίο, ενώ σημειώθηκαν και 2 εμπλοκές με ελληνικά μαχητικά που σηκώθηκαν για αναγνώριση και αναχαίτιση. Ολα αυτά την ίδια μέρα που ξεκίνησε η άσκηση της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας «Ηνίοχος 21», με συμμετοχή και αμερικανοΝΑΤΟικών δυνάμεων, καταρρίπτοντας για άλλη μια φορά στην πράξη τα μυθεύματα περί τάχα προστασίας των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων από την κινητοποίηση του ευρωατλαντικού άξονα στην περιοχή.