ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΚΑΙ ΦΟΡΕΙΣ ΣΕ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Προγραμματισμός δράσης για ζητήματα που «καίνε» τη λαϊκή οικογένεια

Ενάντια στην καύση απορριμμάτων στην «ΤΙΤΑΝ», στην εγκατάσταση ιδιωτικών μονάδων αποτέφρωσης επικίνδυνων υλικών στη Σίνδο, και στη δυσοσμία από τα ΕΛΠΕ

Τρίτη 13 Απρίλη 2021

Από τη σύσκεψη στο στρατόπεδο «Καρατάσιος»...
Τον προγραμματισμό των δράσεων για το επόμενο διάστημα, με ορίζοντα τη Μέρα Περιβάλλοντος στις 5 Ιούνη, αποφάσισε η Πρωτοβουλία Σωματείων και Φορέων κατά της καύσης απορριμμάτων στην «ΤΙΤΑΝ», μέσα από μια μαζική ανοιχτή συνέλευση που πραγματοποίησε το απόγευμα του Σαββάτου στο πρώην στρατόπεδο Καρατάσιου, στον δήμο Παύλου Μελά.

Μεταξύ άλλων προγραμματίζονται αυτοκινητοπομπή στις 25 Απρίλη με προορισμό το εργοστάσιο της «ΤΙΤΑΝ», συμμετοχή στις αγωνιστικές δράσεις για την 1η Μάη και μεγάλο συλλαλητήριο στις 5 Ιούνη. Επίσης, αποφασίστηκε συμμετοχή στην κινητοποίηση που οργανώνει η Ομοσπονδία Γονέων Κ. Μακεδονίας, την Τετάρτη 14 Απρίλη, στις 7 μ.μ. στην πλατεία Ελευθερίας στη Σταυρούπολη, για το ασφαλές άνοιγμα των σχολείων.

Τόσο εισηγητικά όσο και μέσα από τις παρεμβάσεις αναδείχθηκε η απόφαση των φορέων να συνεχίσουν και να δυναμώσουν τον αγώνα για να ακυρωθεί η νέα αδειοδότηση καύσης RDF/SRF από τον όμιλο «ΤΙΤΑΝ», να σταματήσει τώρα η καρκινογόνα καύση σκουπιδιών και να απαλειφθεί από τον σχεδιασμό της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας η δυνατότητα δημιουργίας μονάδων παραγωγής RDF/SRF.

Εισηγητικά ο Θ. Τασιούδης, μέλος του ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων του Νοσοκομείου «Παπαγεωργίου», αναφέρθηκε στον συνολικότερο σχεδιασμό που βρίσκεται σε εξέλιξη στην περιοχή, πέρα από την αδειοδότηση καύσης στην «ΤΙΤΑΝ», και ο οποίος αφορά:

...και στη Σίνδο
Επίσης, θύμισε ότι τα συμπεράσματα της μελέτης του Πανελλήνιου Κέντρου Οικολογικών Ερευνών (ΠΑΚΟΕ) επιβεβαιώνουν τις δίκαιες ανησυχίες του λαού της περιοχής για την καρκινογόνα καύση απορριμμάτων από την τσιμεντοβιομηχανία.

Πλούσια συζήτηση

Στη συζήτηση που ακολούθησε πήραν τον λόγο πολλοί εκπρόσωποι φορέων. Ανάμεσά τους ο Χ. Καραχρήστος, γγ της ΕΝΙΘ, ο οποίος ανέδειξε την ανάγκη ενίσχυσης του δημόσιου συστήματος Υγείας και αναφέρθηκε στον σημαντικό ρόλο που θα μπορούσε να παίξει η Πρωτοβάθμια Φροντίδα (ΠΦΥ) στη δημόσια υγεία, και ιδιαίτερα σε περιοχές περιβαλλοντικά επιβαρυμένες.

Ο Σ. Φουρλάκης, πρόεδρος του Περιβαλλοντικού Συλλόγου «Φίλοι του Δάσους», αναφέρθηκε στη δυναμική της «Πρωτοβουλίας», θυμίζοντας ότι ξεκίνησε με τον αρχικό συντονισμό 30 φορέων και σωματείων και έφτασε σήμερα στους 130, παρά την προσπάθεια υπονόμευσης που εξελίχθηκε με τη χειραγωγούμενη αποχώρηση ορισμένων, πολύ λίγων.

Επίσης αναφέρθηκε στη στάση της διοίκησης του δήμου, που «παίζει καθυστέρηση», καθώς αρνείται να δώσει τα ολοκληρωμένα στοιχεία της μελέτης του ΠΑΚΟΕ και τα χρησιμοποιεί κατά το δοκούν σε δικαστικές οδούς και χρονοβόρες προσφυγές ΣτΕ.

Ο Θ. Κοκονάς, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Γονέων Κεντρικής Μακεδονίας, σημείωσε ότι γονείς και μαθητές παράλληλα με τον αγώνα για την προστασία της υγείας και του περιβάλλοντος θα συνεχίσουν να δίνουν τη μάχη για την ασφαλή επαναλειτουργία των σχολείων.

Ο Θ. Κουτσουράς, πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Θεσσαλονίκης, ανέδειξε ότι αυτό που φοβούνται περισσότερο είναι ο μαζικός, οργανωμένος αγώνας που βλέπει καθαρά τις αιτίες του προβλήματος και αποκαλύπτει τους ευρύτερους σχεδιασμούς που εξελίσσονται με κριτήριο τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα και τα κέρδη των λίγων.

Ο Μ. Παλάντζας από το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών Μακεδονίας, με αφορμή και σχετικά ερωτήματα που τέθηκαν, μίλησε για τον συνολικότερο ενεργειακό σχεδιασμό που προχωρά επιθετικά το τελευταίο διάστημα, στο όνομα της επέλασης της «πράσινης ανάπτυξης». Απάντησε επίσης σε όσους καλλιεργούν ψευτοδιλήμματα όπως «ορυκτά καύσιμα ή σκουπίδια», «καύση ή ΧΥΤΑ», για να δικαιολογήσουν την επιλογή της καύσης απορριμμάτων και απορριμματογενών καυσίμων όπως το RDF/SRF.

Πλατιά σύσκεψη στη Σίνδο

Η ανάγκη οργάνωσης του αγώνα και συντονισμού της δράσης ενάντια στα σχέδια δημιουργίας μονάδων καύσης επικίνδυνων υγειονομικών αποβλήτων στη ΒΙΠΕ της Σίνδου, αλλά και η διεκδίκηση μέτρων προστασίας στους χώρους δουλειάς και η ουσιαστική ενίσχυση σε προσωπικό και εξοπλισμό των μονάδων ΠΦΥ της περιοχής, αναδείχθηκαν μέσα από πλατιά σύσκεψη σωματείων και φορέων του δήμου Δέλτα, που πραγματοποιήθηκε το πρωί της Κυριακής στο Συνεδριακό Κέντρο Σίνδου.

Αποφασίστηκαν δράσεις και η πραγματοποίηση νέας ανοιχτής συνέλευσης των φορέων, στη Σίνδο στις αρχές Μάη. Ειδικότερα:

-- Καλούν το Δημοτικό Συμβούλιο Δέλτα να συνεδριάσει διά ζώσης και να πάρει θέση για το δίκαιο αίτημα της δημιουργίας Κέντρου Υγείας στη Σίνδο. Τη μέρα της συνεδρίασης θα πραγματοποιηθεί παράσταση διαμαρτυρίας των φορέων και κατάθεση των αιτημάτων τους.

-- Μέρα δράσης των εργατικών σωματείων στη ΒΙΠΕ για τη διεκδίκηση μέτρων ασφάλειας και προστασίας της υγείας στους χώρους δουλειάς την Πέμπτη 15/4, και συνέντευξη Τύπου στα ΜΜΕ.

-- Κινητοποίηση των φορέων την Τρίτη 27/4, στις 6 μ.μ. στην πλατεία Σίνδου, ενάντια στην καύση υγειονομικών αποβλήτων στην περιοχή.

-- Συμμετοχή στις κινητοποιήσεις των εργατικών σωματείων για τον εορτασμό της Εργατικής Πρωτομαγιάς.

-- Συμμετοχή στη συγκέντρωση όλων των φορέων της Δυτικής Θεσσαλονίκης στο δημαρχείο Παύλου Μελά, το Σάββατο 5 Ιούνη, στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Μέρας Περιβάλλοντος.

Η σύσκεψη οργανώθηκε με πρωτοβουλία των Σωματείων Εργαζομένων στις Επιχειρήσεις Παραγωγής Επισιτιστικών Προϊόντων, Μετάλλου και Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας, Χημικής Βιομηχανίας, Φαρμάκου - Καλλυντικού, Γραφικών Τεχνών - Τύπου - Χάρτου, Ιματισμού - Δέρματος - Κλωστοϋφαντουργίας, Συνταξιούχων ΟΑΕΕ. Επίσης, της Α' ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης, της Ομάδας Γυναικών Δήμου Δέλτα (ΟΓΕ), της Ομοσπονδίας Γονέων Κεντρικής Μακεδονίας, του Συλλόγου Γονέων 2ου και 3ου Δημοτικών Σχολείων Διαβατών και του Πυγμαχικού Συλλόγου Βαθύλακου «Η Πυγμή».

Σε Εύοσμο και Κορδελιό

Σε κινητοποίηση στις γειτονιές του Κορδελιού και του Ευόσμου την Κυριακή 18 Απρίλη, που θα ξεκινήσει στις 6.30 μ.μ. από την πλατεία Ευόσμου, καλεί η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων και Φορέων ενάντια στη δυσοσμία - ρύπανση από τα ΕΛΠΕ.

Καταγγέλλει ότι τόσους μήνες μετά την πανηγυρική επιβεβαίωση ότι τα ΕΛΠΕ ευθύνονται για τη δυσοσμία και τη ρύπανση της περιοχής με διοξίνες και φουράνια, που έχουν σημαντικές επιπτώσεις στην υγεία του λαού, ακόμα η εταιρεία δεν έχει λάβει τα προβλεπόμενα μέτρα για τον περιορισμό της ρύπανσης.

Σημειώνει ότι «η ρύπανση και η δυσοσμία από τα ΕΛΠΕ είναι η κορυφή του παγόβουνου για τους κατοίκους της περιοχής» και παράλληλα καταγγέλλει ότι «η διοίκηση του δήμου μαζί με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας παίζουν παιχνίδια στις πλάτες μας. Μας γεμίζουν ψεύτικες ελπίδες ότι θα βελτιωθεί η κατάσταση, ότι πρέπει να κάνουμε υπομονή και να συμβιβαστούμε με τη δυσοσμία και τη ρύπανση του αέρα που αναπνέουμε».