ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Εξαιρετικά τεταμένα τα πνεύματα
Πέμπτη 24 Γενάρη 2002

Associated Press

Τραυματισμένος Παλαιστίνιος από ισραηλινά πυρά
ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΡΑΜΑΛΑ - ΣΤΡΑΣΒΟΥΡΓΟ.-

Εκρηκτική παραμένει η ατμόσφαιρα, ένα εικοσιτετράωρο μετά την επίθεση ενόπλου στο κέντρο της Δυτικής Ιερουσαλήμ και την επιδρομή του ισραηλινού στρατού στη Νάμπλους. Δύο από τους τραυματίες του ενόπλου υπέκυψαν, χθες, ενώ άλλοι 2 χαροπαλεύουν. Την ίδια στιγμή, χιλιάδες Παλαιστίνιοι συμμετείχαν στη νεκρώσιμη ακολουθία για τα 4 μέλη της «Χαμάς», που σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια της ισραηλινής επιδρομής. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ κάλεσε τον Γιάσερ Αραφάτ να «σταματήσει τους τρομοκράτες». Ανάλογη ανακοίνωση εξέδωσε και το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, καλώντας, παράλληλα, το Ισραήλ να «τερματίσει την απομόνωση του Γιάσερ Αραφάτ». Την ίδια στιγμή, σειρά συναντήσεων με Ισραηλινούς και Παλαιστινίους αξιωματούχους έχει η ΕΕ.

Με συνθήματα υπέρ της επανέναρξης των επιθέσεων αυτοκτονίας, συνόδευσαν τα 4 μέλη της «Χαμάς», που σκοτώθηκαν κατά την ισραηλινή εισβολή στη Νάμπλους, την Τρίτη τα ξημερώματα, χιλιάδες Παλαιστίνιοι. Οσοι πήραν το λόγο, ζήτησαν «ολοκληρωτικό πόλεμο κατά του Ισραήλ», ενώ ο τοπικός επικεφαλής της οργάνωσης εκτιμούσε ότι «σύντομα θα ξαναρχίσουν οι επιθέσεις αυτοκτονίας» και δήλωνε ότι «ο Παλαιστίνιος ηγέτης οφείλει να κατανοήσει την αιτία εγκατάλειψης της εκεχειρίας». Παράλληλα, κυριάρχησαν οι εκκλήσεις για εθνική ενότητα, με αφορμή τα σφοδρά επεισόδια που ξέσπασαν μετά την ισραηλινή εισβολή, ανάμεσα σε μέλη της οργάνωσης και σε Παλαιστινίους αστυνομικούς έξω από το τμήμα της πόλης, κατά τη διάρκεια των οποίων έπεσαν πυρά και προκλήθηκαν πολλοί τραυματισμοί.

Associated Press

Παρατηρώντας τους Παλαιστίνιους διαδηλωτές
Ενώ τα παλαιστινιακά εδάφη «βράζουν» από οργή, ανάλογο φαίνεται να είναι το κλίμα και στην ισραηλινή πλευρά, ιδιαίτερα μετά την είδηση ότι υπέκυψαν δύο από τα θύματα της επίθεσης, την Τρίτη το μεσημέρι, στον εμπορικό δρόμο Τζάφα, στη δυτική Ιερουσαλήμ. Η ισραηλινή ηγεσία επέρριψε την ευθύνη στην Παλαιστινιακή Αρχή και τόνισε ότι «θα απαντήσει κατάλληλα».

Στην Παλαιστινιακή Αρχή, ουσιαστικά, επέρριψε το βάρος της ευθύνης και ο Ρίτσαρντ Μπούτσερ, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, τονίζοντας ότι «δεν υπάρχει δικαιολογία για τέτοιες επιθέσεις εναντίον αθώων πολιτών. Το θέμα δεν είναι αν οι τρομοκράτες θα κάνουν ή δε θα κάνουν επίθεση, αλλά το αν θα μπορούν. Ο Γιάσερ Αραφάτ οφείλει να καταστείλει πλήρως τη δράση τους». Ο Μπούτσερ δεν αναφέρθηκε καν στους νεκρούς της Νάμπλους ή της Τουλκαρέμ, από την εισβολή της Δευτέρας, και αρκέστηκε λακωνικά να επαναλάβει ότι η Ουάσιγκτον «διαφωνεί με την τακτική των στρατιωτικών εισβολών στα παλαιστινιακά εδάφη».

Επίσης, απαντώντας εμμέσως και στο παλαιστινιακό αίτημα για επανάληψη της διαμεσολάβησης του Αμερικανού απεσταλμένου, ο Μπούτσερ απάντησε ότι «θα επιστρέψει, αν και όποτε κριθεί απαραίτητο και χρήσιμο». Ανάλογη ανακοίνωση εκδόθηκε και από τη Μόσχα, η οποία ζήτησε τον τερματισμό της «απομόνωσης του Γιάσερ Αραφάτ» και αποστέλλει διαμεσολαβητή της στην περιοχή.

Κινητικότητα στην Ευρώπη

Associated Press

Στρατιώτες παίρνουν θέση πίσω από το τανκ, που βρίσκεται λίγα μέτρα από το σπίτι του Γ. Αραφάτ
«Αν δεν υπάρξει άμεσα έξωθεν υπεύθυνη διαμεσολάβηση, ολόκληρη η περιοχή θα βιώσει την καταστροφή», υπογράμμισε ο πρόεδρος του παλαιστινιακού Κοινοβουλίου, Αχμέντ Κορέι, μιλώντας στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του γαλλικού Κοινοβουλίου. Στην ίδια Επιτροπή, απευθύνθηκε και ο πρόεδρος του ισραηλινού Κοινοβουλίου, Αβραάμ Μπουργκ, ο οποίος συμμερίστηκε τους φόβους του ομολόγου του. Ο Μπουργκ, επίσης, εξέφρασε την απόφασή του να μεταβεί στη Ραμάλα, προκειμένου να μιλήσει ενώπιον του παλαιστινιακού Κοινοβουλίου μετά από πρόσκληση του Κορέι, παρά τις απειλές που έχει δεχτεί από ακροδεξιούς βουλευτές ότι θα ζητήσουν και θα πετύχουν την καθαίρεσή του από την προεδρία της Κνεσέτ.

Ανάλογη πρόσκληση είχε δεχτεί, πριν από μερικές εβδομάδες και ο Ισραηλινός Πρόεδρος Μοσέ Κατσάβ, που ανήκει στο δεξιό «Λικούντ», και αρχικά είχε εκφράσει την πρόθεσή του να ανταποκριθεί. Εντούτοις, λίγες μέρες αργότερα, ανακοίνωσε ότι δε θα μεταβεί στη Ραμάλα μετά από τις αντιρρήσεις του πρωθυπουργού Αριέλ Σαρόν. Οι Κορέι και Μπουργκ επρόκειτο να συναντηθούν, επίσης, με τον Γάλλο υπουργό Εξωτερικών, Ιμπέρ Βεντρίν, με τον πρωθυπουργό Λιονέλ Ζοσπέν και με τον Πρόεδρο Ζακ Σιράκ.

«Η ειρηνευτική διαδικασία βρίσκεται σε αδιέξοδο» και «πιθανώς χρειάζεται η επιβολή μιας λύσης από κάποια διαμεσολάβηση», δήλωνε, ολοκληρώνοντας την περιοδεία του στην περιοχή, ο Ισπανός υπουργός Εξωτερικών, Ζοζέ Πικέ. Ο Ισπανός διπλωμάτης τόνισε ότι «δεν υπάρχει περιθώριο για ευφημισμούς» και ότι «θα θέσει το θέμα ξεκάθαρα στους Ευρωπαίους ομολόγους του». «Το Ισραήλ ασχολείται μόνο με την ασφάλειά του και ο Παλαιστίνιος ηγέτης μοιάζει να έχει χάσει τον έλεγχο εγκλωβισμένος από τα ισραηλινά τανκς, ενώ φαίνεται απηυδισμένος», υπογράμμιζε ο Πικέ, επιβεβαιώνοντας ότι επικράτησε ένταση στη συνάντησή του με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, επειδή ως εκπρόσωπος της ΕΕ «καταδίκασε τις τελευταίες ισραηλινές επιδρομές».

Τέλος, στο Στρασβούργο έφθασε, χθες, για να συμμετάσχει στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης, ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών. Ο Σιμόν Πέρες επρόκειτο να έχει κατ' ιδίαν συνάντηση με τον Χαβιέ Σολάνα, υπεύθυνο για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Ασφάλειας της ΕΕ. Στη Συνέλευση έχει προσκληθεί και ο Παλαιστίνιος διαπραγματευτής Σάεμπ Ερακάτ. Εντούτοις, δεν έχει ξεκαθαριστεί, αν τελικά θα καταφέρει να μεταβεί στο Στρασβούργο, εξαιτίας των ισραηλινών απαγορεύσεων και αποκλεισμών.