ΚΚΕ
Παρέμβαση - καταγγελία για την αντιαγροτική πολιτική

Επερώτηση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κόμματος στη Βουλή

Πέμπτη 24 Γενάρη 2002

Δημόσια μομφή και καταγγελία για την αντιαγροτική πολιτική κυβέρνησης και Ευρωπαϊκής Ενωσης που πλήττει ανεπανόρθωτα τη μικρομεσαία αγροτιά, ασκεί το ΚΚΕ, με σχετική Επερώτηση που κατατέθηκε χτες στη Βουλή. Σύσσωμη η Κοινοβουλευτική Ομάδα του Κόμματος τεκμηριώνει με στοιχεία το γεγονός ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έχει οδηγήσει στη φτώχεια και την εγκατάλειψη τα εργαζόμενα αγροτικά νοικοκυριά. Το πλήρες κείμενο της Επερώτησης, που απευθύνεται στον αρμόδιο υπουργό Γεωργίας, έχει ως εξής:

«Στη φτώχεια και στην εγκατάλειψη έχει οδηγήσει τους μικρομεσαίους αγρότες και την ύπαιθρο γενικότερα η αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ενώ οι βιβλικές καταστροφές της πρόσφατης κακοκαιρίας απειλούν με χρεοκοπία και αφανισμό χιλιάδες μικρομεσαίους αγρότες.

Οι νέοι κανονισμοί που ψηφίζονται στα πλαίσια της "Ατζέντας 2000" με τη συγκατάθεση της ελληνικής κυβέρνησης είναι χειρότεροι από τους προηγούμενους, οι οποίοι δε διασφάλιζαν βιώσιμο εισόδημα στους μικρομεσαίους αγρότες. Και αυτό γιατί με τους νέους κανονισμούς καταργούνται οι όποιοι μηχανισμοί διασφάλισης ενός ελάχιστου αγροτικού εισοδήματος, όπως οι μηχανισμοί της παρέμβασης, των ελάχιστων τιμών και των ελλειμματικών πληρωμών. Ενισχύεται η ασυδοσία των εμποροβιομηχάνων σε βάρος των συνεταιρισμών και των μικρομεσαίων αγροτών. Αυξάνονται τα πρόστιμα συνυπευθυνότητας που εξανεμίζουν τις τιμές και επιδοτήσεις. Και επιβάλλονται δραστικοί περιορισμοί και κατάργηση των επιδοτήσεων σε βασικές καλλιέργειες όπως βαμβάκι, καπνά κ.ά. με περιβαλλοντικά προσχήματα.

Στο βαμβάκι ο νέος κανονισμός έχει σαν αποτέλεσμα την κατακόρυφη αύξηση του προστίμου συνυπευθυνότητας και τη μείωση των τιμών σε πρωτοφανή επίπεδα. Αυτό το αρνητικό αποτέλεσμα προσπαθεί - με διάφορες μηχανορραφίες που εκτός των άλλων ταλαιπωρούν τους βαμβακοπαραγωγούς - να συγκαλύψει η κυβέρνηση, πιστεύοντας ότι έτσι θα παραπλανήσει τους βαμβακοπαραγωγούς και θα εκτονώσει την αγανάκτησή τους. Ο διαχωρισμός της παραγωγής σε επιλέξιμη και μη επιλέξιμη αποτελεί πρωτοφανή κυβερνητική αυθαιρεσία, που μπορεί να εμφανίσει μεγαλύτερη την τιμή της επιλέξιμης ποσότητας, δεν μπορεί όμως να συγκαλύψει τη δραστική μείωση του συνολικού εισοδήματος, επειδή η εμπορική τιμή της μη επιλέξιμης ποσότητας είναι μηδαμινή.

Στο λάδι οι τιμές παραμένουν σε εξευτελιστικά επίπεδα, ενώ ο νέος κανονισμός, που ψηφίστηκε με πρόσχημα τη βελτίωση της ποιότητας, νομιμοποιεί τη νοθεία του λαδιού με σπορέλαια και ενισχύει τη θέση των εμπορομεσαζόντων, επειδή απαγορεύει τη διακίνηση και εμπορία του λαδιού σε συσκευασία μεγαλύτερη των πέντε λίτρων που χρησιμοποιούν συνήθως οι ελαιοπαραγωγοί. Η προκρούστεια τακτική της κυβέρνησης να προσαρμόσει την ελαιοπαραγωγή στη χαμηλή ποσόστωση του κανονισμού είχε σαν αποτέλεσμα τη νομιμοποίηση σε σημαντικό βαθμό των ψεύτικων δηλώσεων και τον εκβιασμό των ειλικρινών ελαιοπαραγωγών να αποδεχτούν τις αυθαίρετες εκτιμήσεις της κυβέρνησης για να πάρουν έγκαιρα την προκαταβολή της επιδότησης.

Στον καπνό ο πρωθυπουργός στο Γκέτεμποργκ αποδέχτηκε κατ' αρχήν την κατάργηση των επιδοτήσεων και η τριετής αναβολή που αποφάσισε το Συμβούλιο Υπουργών δεν ακυρώνει, αλλά μεταθέτει αυτή την απόφαση, με αποτέλεσμα πολύ σύντομα οι καπνοπαραγωγοί να εξαναγκαστούν να εγκαταλείψουν την καπνοκαλλιέργεια με οδυνηρές συνέπειες για τους ίδιους και τους καπνεργάτες και σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις στην εθνική οικονομία, επειδή ο καπνός είναι κατ' αρχήν συναλλαγματοφόρο προϊόν.

Στα οπωροκηπευτικά και στο αιγοπρόβειο κρέας καταργήθηκαν με τους νέους κανονισμούς οι ελάχιστες τιμές που διασφάλιζαν ένα ελάχιστο, αλλά όχι ικανοποιητικό εισόδημα και ενίσχυσαν την ασυδοσία των εμποροβιομηχάνων. Επιπλέον καθορίστηκαν χαμηλές ποσοστώσεις, με αποτέλεσμα να αποδεκατίζονται οι επιδοτήσεις των οπωροκηπευτικών και να μην επιδοτούνται όλα τα αιγοπρόβατα της χώρας μας έστω και με αυτές τις μικρές επιδοτήσεις.

Στη σταφίδα οι υποχρεωτικές ημερομηνίες που επιβλήθηκαν για την υπογραφή των συμβολαίων ενισχύουν την ασυδοσία των σταφιδεμπόρων και εξαναγκάζουν τους σταφιδοπαραγωγούς να πωλήσουν "κοψοχρονιά" την παραγωγή τους γιατί διαφορετικά δε θα πάρουν τις επιδοτήσεις. Χειροπιαστό αποτέλεσμα αυτών των εκβιασμών είναι το κατρακύλισμα των τιμών της σταφίδας.

Παρ' όλες τις διαβεβαιώσεις που δίνει η κυβέρνηση οι επιδοτήσεις καθυστερούν υπερβολικά και σ' αυτό συμβάλλουν και τα εμπόδια που βάζει η ΑΤΕ με το να ζητάει εξουσιοδότηση από τους αγρότες για να πληρώνει αυτή τα χρέη τους με τις επιδοτήσεις.

Τα μέτρα που εξάγγειλε η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση των ζημιών της πρόσφατης κακοκαιρίας δεν μπορούν σε καμιά περίπτωση να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα και απειλούν με χρεοκοπία τον ΕΛΓΑ. Και αυτό γιατί ο ΕΛΓΑ δε θα αποζημιώσει το 100% αλλά το 75% της αγροτικής παραγωγής και δεν μπορεί να καλύψει αυτές τις αποζημιώσεις από τα έσοδά του, με αποτέλεσμα ένας τρίτος δανεισμός να τον οδηγήσει στη χρεοκοπία. Σκόπιμα η κυβέρνηση δεν εξάγγειλε το ποσοστό αποζημίωσης στο αγροτικό κεφάλαιο και στα αποθηκευμένα προϊόντα και εφόδια, γιατί σκοπεύει να δώσει ψίχουλα όπως και σε προηγούμενες περιπτώσεις. Συνειδητά επίσης η κυβέρνηση δεν εξάγγειλε μέτρα προνομιακής δανειοδότησης των πληγέντων αγροτοκτηνοτρόφων, παρά κάποιες επουσιώδεις ρυθμίσεις των ληξιπρόθεσμων δανείων τους.

Ο νέος νόμος για τις γεωργικές ασφαλίσεις είναι πολύ χειρότερος από τον προηγούμενο, επειδή μειώνει τα ποσοστά αποζημίωσης στην αγροτική παραγωγή. Δεν καλύπτει το αγροτικό κεφάλαιο. Δεν προβλέπει κρατική επιχορήγηση στον ΕΛΓΑ και ανοίγει το δρόμο και μάλιστα με κρατικές επιδοτήσεις για να ιδιωτικοποιηθούν οι γεωργικές ασφαλίσεις. Αυτό το στόχο υπηρετεί και η χρεοκοπία του ΕΛΓΑ μέσα από αλλεπάλληλους δανεισμούς και η άρνηση των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ να τον επιχορηγήσουν από τον κρατικό προϋπολογισμό όπως άλλωστε προέβλεπε ο ιδρυτικός νόμος.

Το ξεπούλημα της ΑΤΕ και των εταιριών της στο ιδιωτικό κεφάλαιο θα περιορίσει και θα καταργήσει τη χρηματοδότηση των μικρομεσαίων αγροτών και των συνεταιρισμών. Θα επιταχύνει τους πλειστηριασμούς και τις κατασχέσεις των περιουσιακών στοιχείων των χρεωμένων αγροτών και συνεταιρισμών και θα ενισχύσει τη θέση των εμποροβιομηχάνων που θα αγοράσουν αυτές τις εταιρίες. Το επιχείρημα ότι τις μετοχές της ΑΤΕ και των εταιριών της μπορούν να τις αγοράσουν οι συνεταιρισμοί αποτελεί στάχτη στα μάτια των αγροτών για να συγκαλυφτεί το ξεπούλημα. Και αυτό γιατί οι συνεταιρισμοί όχι μόνο δε διαθέτουν δικά τους κεφάλαια, αλλά οι περισσότεροι είναι χρεωμένοι και απειλούνται με εκκαθάριση από την ΑΤΕ. Αλλωστε ο νέος νόμος για τους συνεταιρισμούς προβλέπει το ξεπούλημά τους στο ιδιωτικό κεφάλαιο και θυμίζει άλλες αυταρχικές εποχές με τα αντιδημοκρατικά εκλογικά συστήματα και την κατάργηση της τυπικής ισοτιμίας των μελών.

Το Γ` ΚΠΣ που προβάλλεται από την κυβέρνηση σαν πανάκεια έχει στόχο την επιτάχυνση των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων στην αγροτική οικονομία, δηλαδή τη συγκέντρωση της γης και της παραγωγής σε λίγους μεγαλοαγρότες και τον αποπροσανατολισμό για ν' αποφευχθούν εντάσεις που προκαλούν οι αναδιαρθρώσεις αυτές. Οι εκτιμήσεις αυτές επιβεβαιώνονται από την πείρα των δύο προηγούμενων ΚΠΣ. Επιβεβαιώνονται και από την κατανομή των κονδυλίων του Γ` ΚΠΣ όπου το 54% θα δοθεί για πρόωρες συντάξεις και εξισωτικές αποζημιώσεις και μόνο το 5% δηλαδή 85 δισ. δραχμές για 7 χρόνια θα δοθούν για εγγειοβελτιωτικά έργα, όταν το πρόβλημα της λειψυδρίας θεωρείται από τα βασικότερα προβλήματα της ελληνικής γεωργίας.

Οι αυξήσεις που εξαγγέλλει κατ' επανάληψη η κυβέρνηση στις αγροτικές συντάξεις δείχνουν την κοινωνική της αναλγησία και το θράσος της ταυτόχρονα να ψηφοθηρήσει με συντάξεις που κινούνται στα επίπεδα των επιδομάτων ελεημοσύνης. Ο ισχυρισμός της κυβέρνησης για ισχυρή Ελλάδα προκαλεί βάναυσα τη νοημοσύνη των συνταξιούχων αγροτών που καλούνται σε μια ισχυρή οικονομικά χώρα να ζήσουν με αξιοπρέπεια το 2002 με σύνταξη 51.500 δρχ./μήνα.

Οι ιδιωτικοποιήσεις που προωθεί η κυβέρνηση στην υγεία και στην παιδεία θα έχουν οδυνηρές συνέπειες για τους μικρομεσαίους αγρότες, επειδή σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία αποτελούν την πιο φτωχή κοινωνική ομάδα.

Τα αδιέξοδα που δημιουργεί η αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης και η ΕΕ με την "Ατζέντα 2000" αναγκάζουν τους μικρομεσαίους αγρότες να βγαίνουν στους δρόμους και να ζητούν το αυτονόητο. Να ζήσουν με αξιοπρέπεια στα χωριά τους, δουλεύοντας στα χωράφια τους. Τις αγωνιστικές διαθέσεις των αγροτών κάνει λάθος η κυβέρνηση αν νομίζει ότι μπορεί να τις υπονομεύσει με την ταχτική του καρότου και του μαστιγίου, που εκφράζεται με την κατανόηση τάχα των προβλημάτων, αλλά και την καταστολή των κινητοποιήσεων με διάφορα κάθε φορά προσχήματα.

Ομως οι μικρομεσαίοι αγρότες από υποσχέσεις και κατανόηση είναι χορτασμένοι τόσο από την κυβέρνηση όσο και από την αξιωματική αντιπολίτευση. Γι' αυτό με τους ενωτικούς τους αγώνες θα προσπαθήσουν να επιβάλουν λύσεις στα προβλήματά τους, με στόχο να παραμείνουν στα χωριά τους και στα χωράφια τους».

Το κείμενο της Επερώτησης, με το οποίο καταγγέλλεται η αντιαγροτική πολιτική κυβέρνησης και ΕΕ, υπογράφουν οι βουλευτές του ΚΚΕ: Αλέκα Παπαρήγα, Σπύρος Στριφτάρης, Νίκος Γκατζής, Λιάνα Κανέλλη, Ορέστης Κολοζώφ, Παναγιώτης Κοσιώνης, Σταύρος Σκοπελίτης, Αντώνης Σκυλλάκος, Αγγελος Τζέκης, Τάκης Τσιόγκας και Γιώργος Χουρμουζιάδης.