ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΘΡΙΑΣΙΟ ΠΕΔΙΟ
Στον αγώνα για την προστασία της Υγείας

Αποσπάσματα από την κεντρική ομιλία στην πρόσφατη απεργιακή συγκέντρωση ενάντια στη μετατροπή του «Θριάσιου» Νοσοκομείου αποκλειστικά σε «covid νοσοκομείο»

Πέμπτη 15 Απρίλη 2021

Με απεργία σε όλο το Θριάσιο Πεδίο και μια μεγάλη συγκέντρωση που πραγματοποίησαν σωματεία την περασμένη Δευτέρα, απαίτησε ο λαός της Δυτικής Αττικής να μη γίνει το μοναδικό του νοσοκομείο, το «Θριάσιο», αποκλειστικά για περιστατικά covid, υποβαθμίζοντας ακόμα περισσότερο τις υπηρεσίες Υγείας σε μια πολλαπλά επιβαρυμένη περιοχή.

Η μαζική και δυναμική συγκέντρωση και το συλλαλητήριο που ακολούθησε στην Ελευσίνα, αποτελούν παρακαταθήκη για την κλιμάκωση της πάλης, για ενίσχυση του Νοσοκομείου και των ΚΥ της περιοχής, για επίταξη του ιδιωτικού τομέα Υγείας και μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς.

Ο «Ριζοσπάστης» δημοσιεύει σήμερα το μεγαλύτερο μέρος της κεντρικής ομιλίας στη συγκέντρωση, που έκανε ο Μανώλης Βαρδαβάκης, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο «Θριάσιο» Νοσοκομείο.

* * *
Μέρος της υποβάθμισης η μετατροπή του νοσοκομείου σε «Covid»

Μάταια οι τοπικοί κυβερνητικοί βουλευτές προσπαθούν να μας καθησυχάσουν ότι η μετατροπή είναι για μικρό διάστημα και ότι εντάσσεται στο πλαίσιο του ευρύτερου κυβερνητικού σχεδιασμού. Τους ρωτάμε και απαιτούμε να μας απαντήσουν: Τι περιλαμβάνει αυτός ο κυβερνητικός σχεδιασμός για το «Θριάσιο» Νοσοκομείο; Αληθεύει ότι το «Θριάσιο» θα παραμείνει μόνο για Covid όλο το καλοκαίρι για να νοσηλεύει τα περιστατικά από τα νησιά του Αιγαίου, που αναμένεται να εκτοξευθούν με την απελευθέρωση του τουρισμού, χωρίς τη λήψη των αναγκαίων μέτρων, όπως έγινε και πέρυσι; Αληθεύει ότι η μετατροπή θα αξιοποιηθεί για να προχωρήσει η υποβάθμιση του νοσοκομείου, με τη μετακίνηση ή κλείσιμο κλινικών και τμημάτων ή για λειτουργία του νοσοκομείου με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια;

Σε κάθε περίπτωση, όποιος και να είναι ο κυβερνητικός σχεδιασμός, εμείς δεσμευόμαστε να συνεχίσουμε με όλες μας τις δυνάμεις τον αγώνα μας. Το χρωστάμε στον Μιχαήλο και τον Σημαντηράκη, στους εκατοντάδες εργαζόμενους που αγωνίστηκαν και πρόσφεραν το μεροκάματό τους για τη δημιουργία του νοσοκομείου. Το χρωστάμε στους δεκάδες χιλιάδες κατοίκους που η υγεία μας επιβαρύνεται από τη συνεχιζόμενη παραμονή του ΧΥΤΑ Φυλής και την υπερσυγκέντρωση ρυπογόνων βιομηχανικών δραστηριοτήτων. (...) Το χρωστάμε στους χιλιάδες εργαζόμενους στη βιομηχανική περιοχή του Θριάσιου Πεδίου, όπου τα εργατικά «ατυχήματα» είναι σχεδόν καθημερινά και τα μέτρα για την προστασία της υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων από ανεπαρκή έως ανύπαρκτα. Το χρωστάμε στους δεκάδες ασθενείς με σοβαρότατες παθήσεις (π.χ. κακοήθειες, σκλήρυνση κατά πλάκας κ.λπ.) που κάνουν θεραπείες σε κλινικές και τμήματα του νοσοκομείου, καθώς και στους περισσότερους από 1.000 ασθενείς που περιμένουν στη λίστα αναμονής για χειρουργική επέμβαση.

Χρωστάμε τη συνέχιση, πρώτα από όλους, όμως, στα παιδιά μας, να τους παραδώσουμε ένα νοσοκομείο αναβαθμισμένο, που να καλύπτει τις ανάγκες όλων των λαϊκών οικογενειών. Γιατί δεν ξεχνάμε ότι πριν την πρόσφατη απαράδεκτη κυβερνητική απόφαση, το «Θριάσιο» Νοσοκομείο, λόγω της χρόνιας υποστελέχωσης και υποχρηματοδότησης από όλες τις κυβερνήσεις, δεν μπορούσε να καλύψει τις ανάγκες των χιλιάδων κατοίκων και εργαζομένων της ευρύτερης περιοχής, με αποτελέσματα να ταλαιπωρούνται, να κινδυνεύει η υγεία τους ή να αναγκάζονται να ακριβοπληρώνουν στον ιδιωτικό τομέα για υπηρεσίες Υγείας, που έχουν ανάγκη και δικαιούνται.

Το χρωστάμε όμως και στους δεκάδες συνανθρώπους - ασθενείς με Covid, που νοσηλεύονται σε επικίνδυνες συνθήκες στις κλινικές και ΜΕΘ του «Θριάσιου» Νοσοκομείου, όπου παραβιάζονται τα υγειονομικά πρωτόκολλα και υπάρχουν μεγάλες ελλείψεις προσωπικού. Συνθήκες για τις οποίες το Σωματείο μας και η Ομοσπονδία Νοσοκομειακών Γιατρών έχουμε ήδη καταθέσει σχετικές αναφορές στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και αναμένουμε να ξεκινήσει η εισαγγελική έρευνα. Συνθήκες που είναι σίγουρο ότι θα χειροτερέψουν αφού, αν και παραμένουν κενές 250 οργανικές θέσεις προσωπικού όλων των ειδικοτήτων, η ανακοίνωση για αύξηση του αριθμού των νοσηλευόμενων ασθενών από 129 που είναι σήμερα, σε 213 δεν συνοδεύεται ούτε καν από υπόσχεση για αντίστοιχη ενίσχυση με προσωπικό.

Και η ...«ασυλία» στον ιδιωτικό τομέα συνεχίζεται

Ξαναρωτάμε, γιατί απάντηση δεν τολμούν να μας δώσουν: Θα δεχόταν ο υπουργός Υγείας ή ο πρωθυπουργός αν δικός τους άνθρωπος νοσούσε με Covid να είχε την ευθύνη του ένας ειδικευόμενος Ψυχιατρικής, μία ειδικευόμενη Γυναικολογίας ή ένας ειδικευόμενος Ορθοπεδικής, γιατί αυτό συμβαίνει στην Πνευμονολογική και τις Παθολογικές κλινικές του νοσοκομείου μας; Θα δεχόταν να νοσηλευθεί σε μια κλινική όπου 2 ή 3 νοσηλευτές ανά βάρδια έχουν την ευθύνη για περισσότερους από 30 ασθενείς και είναι στα πρόθυρα σωματικής και ψυχικής εξάντλησης; `Η που στις κλινικές και ΜΕΘ Covid αναγκάζονται να παραμένουν για ώρες ντυμένοι με τις ολόσωμες προστατευτικές στολές, μούσκεμα στον ίδρωτα και χωρίς να μπορούν να πιούν ούτε νερό ή να πάνε τουαλέτα...

Παρόμοιες είναι οι ελλείψεις στις υπόλοιπες υπηρεσίες και τμήματα του νοσοκομείου καθώς και στα Κέντρα Υγείας της περιοχής. Στη Μάνδρα λειτουργεί μόνο περιφερειακό ιατρείο για δύο πρωινά τη βδομάδα. Στο Κέντρο Υγείας Ασπρόπυργου δεν υπάρχει ούτε ορθοπεδικός ούτε χειρουργός ούτε παιδίατρος. Στο Κέντρο Υγείας Ελευσίνας παραμένουν κενές περισσότερες από 46 θέσεις προσωπικού και γιατρών βασικών ειδικοτήτων. Στο Κέντρο Υγείας Μεγάρων, αντί για 11 γενικούς γιατρούς υπάρχουν μόνο 2 μόνιμοι και 1 συμβασιούχος και κινδυνεύει με διακοπή λειτουργίας.

Μας ρωτάνε ορισμένοι: Θα μπορούσε να γίνει κάτι άλλο για να «σωθεί» το «Θριάσιο» ή η μετατροπή σε νοσοκομείο Covid είναι αναπόφευκτη; Η απάντηση είναι απλή και επιβεβαιώνεται ακόμα και από τα επίσημα στοιχεία του ίδιου του υπουργείου Υγείας. Τη μέρα που ανακοινώθηκε η μετατροπή του «Θριάσιου», από τις 156 κλίνες ιδιωτικών κλινικών που έχουν ενοικιαστεί για νοσηλεία ασθενών με Covid στην Αττική, είναι καλυμμένες μόνο οι 62, αν και οι κλινικάρχες αποζημιώνονται πλουσιοπάροχα και για τις 156! Και φυσικά υπάρχουν και εκατοντάδες άλλες που παραμένουν αναξιοποίητες, την ίδια στιγμή που συνάνθρωποί μας τις έχουν ανάγκη για να σωθεί η ζωή τους.

Ρωτάμε: Αν ένα κυβερνητικό στέλεχος ή πολύ περισσότερο αν ένας μεγαλομέτοχος πολυεθνικής ήταν διασωληνωμένος εκτός ΜΕΘ, με ακατάλληλο αναπνευστήρα χωρίς την αναγκαία συνεχή ιατρική και νοσηλευτική παρακολούθηση, θα «γύρναγαν τον κόσμο ανάποδα» για να του βρουν κρεβάτι σε ιδιωτική ΜΕΘ ή όχι: Και γιατί τώρα δεν κάνουν το ίδιο για τους δεκάδες διασωληνωμένους, εκτός ΜΕΘ, συνανθρώπους μας πανελλαδικά; Μήπως γιατί αυτοί δεν είναι μεγαλομέτοχοι επιχειρηματικών ομίλων αλλά συνταξιούχοι, εργαζόμενοι ή και άνεργοι; Η απάντηση είναι ότι αντί για την επίταξη μεγάλων ιδιωτικών κλινικών με όλες τις υποδομές τους για να εξασφαλιστεί η ασφαλής νοσηλεία των δεκάδων διασωληνωμένων ασθενών και η αποσυμφόρηση των δημόσιων νοσοκομείων από τους εκατοντάδες ασθενείς με Covid, που, όπως περιγράψαμε, νοσηλεύονται σε επικίνδυνες συνθήκες, η κυβέρνηση της ΝΔ μετέτρεψε το μοναδικό νοσοκομείο της Δυτικής Αττικής σε νοσοκομείο αποκλειστικά για Covid, αφήνοντας δεκάδες χιλιάδες κατοίκους και εργαζόμενους της περιοχής χωρίς ούτε μια διαθέσιμη κλίνη για τη νοσηλεία ασθενών με άλλες παθήσεις.

Αξιοποιούν την επιδημία για να ενισχύσουν την κερδοφορία των ιδιωτικών κλινικών, εξασφαλίζοντάς τους σίγουρη πελατεία με τη μετατροπή δημόσιων νοσοκομείων σε νοσοκομεία μιας νόσου. Οπως ήδη έγινε με τη μεταφορά δεκάδων ασθενών με άλλες παθήσεις που νοσηλεύονται στο «Θριάσιο» νοσοκομείο και μεταφέρθηκαν σε ιδιωτικές κλινικές.

Δίνουμε όλες μας τις δυνάμεις στον αγώνα για την υγεία του λαού

Απέναντι σε αυτήν την απαράδεκτη κατάσταση, δεσμευόμαστε ότι θα συνεχίσουμε με όλες μας τις δυνάμεις τον αγώνα για να ανακληθεί, όσο γίνεται πιο γρήγορα, η απαράδεκτη απόφαση για μετατροπή σε νοσοκομείο Covid, να επανέλθει σε κανονική λειτουργία. Να ενισχυθούν με επείγουσες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού το νοσοκομείο και τα Κέντρα Υγείας της περιοχής και να μονιμοποιηθούν όλοι οι εργαζόμενοι με ελαστικές εργασιακές σχέσεις. Να δημιουργηθεί Κέντρο Υγείας στη Μάνδρα και να παρθούν τα αναγκαία μέτρα για την προστασία της υγείας σε χώρους δουλειάς, Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και σχολεία.

Ξέρουμε ότι ο αγώνας θα είναι σκληρός και δύσκολος. Επαναλαμβάνουμε ότι για να μπορέσουμε να έχουμε αποτελέσματα, χρειάζεται η συμμετοχή όσων περισσότερων κατοίκων και εργαζομένων της ευρύτερης περιοχής. Αξιοποιώντας όλες τις μορφές πάλης. Με πολύμορφες κινητοποιήσεις, από την πιο απλή που μπορεί να είναι η συλλογή υπογραφών μέχρι τις πιο προχωρημένες και δυναμικές μορφές. Και είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε σε τέτοιες μορφές.

Ξεκαθαρίζουμε ότι για να αγωνιστούμε μαζί, δεν ζητάμε ως προαπαιτούμενο από κανέναν εργαζόμενο ή κάτοικο να συμφωνήσει σε όλα μαζί μας, του ζητάμε όμως να μη δεχτεί να θυσιάσει την υγεία του, την υγεία των παιδιών του, την υγεία συνολικά των λαϊκών οικογενειών για να αυξηθούν τα κέρδη των ιδιωτικών κλινικών, διαγνωστικών κέντρων, ασφαλιστικών εταιρειών και συνολικά των επιχειρηματικών ομίλων. Γιατί αυτή είναι η βασική αιτία που το «Θριάσιο» Νοσοκομείο και συνολικά το δημόσιο σύστημα ήταν και παραμένει υποστελεχωμένο και αδυνατούσε να καλύψει τις λαϊκές ανάγκες, τόσο στις λεγόμενες κανονικές περιόδους και πολύ περισσότερο στην περίοδο της επιδημίας.

Γι' αυτό αντί να γίνουν μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, με επείγουσες διαδικασίες, μειώθηκε ο αριθμός των μόνιμων εργαζομένων στην Υγεία κατά 1.680 άτομα μέσα στο 2020 που ήταν χρονιά επιδημίας. Για αυτό μειώθηκε η κρατική χρηματοδότηση για τις δημόσιες μονάδες, μέσα στην επιδημία, κατά 22 εκατ. ευρώ, ενώ αυξήθηκαν οι δικές μας ασφαλιστικές εισφορές για υγειονομική περίθαλψη κατά 219 εκατ. ευρώ. Για να εξοικονομηθούν τα 120 εκατ. ευρώ, που μαζί κυβέρνηση, αξιωματική αντιπολίτευση και τα υπόλοιπα κόμματα της άρχουσας τάξης ψήφισαν να δοθούν στην «Aegean», για να εξοικονομηθούν τα 79 εκατ. που δίνονται στους εφοπλιστές και ο κατάλογος επιδοτήσεων και φοροαπαλλαγών στους επιχειρηματικούς ομίλους δεν έχει τέλος...

Να συγκρουστούμε με τον ορατό εχθρό

Η αλήθεια είναι ότι η απαράδεκτη κατάσταση στις δημόσιες μονάδες Υγείας οφείλεται στην εφαρμογή από όλες τις κυβερνήσεις της στρατηγικής της Ευρωπαϊκής Ενωσης, σύμφωνα με την οποία η υγεία είναι ατομική ευθύνη και η υγειονομική περίθαλψη είναι εμπόρευμα που πρέπει να υπόκειται στους νόμους της αγοράς. Η ίδια πολιτική ευθύνεται για το ότι αφήνουν ανενόχλητους τους εργοδότες να μην παίρνουν τα αναγκαία μέτρα για την προστασία της υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων, παραβιάζοντας τη νομοθεσία για την πρόληψη του επαγγελματικού κινδύνου. Αυτή η πολιτική αποτυπώνεται στο «Σχέδιο Ανάπτυξης της Ελληνικής Οικονομίας» (Εκθεση επιτροπής Πισσαρίδη), που αποτελεί τη βάση για τα νέα «μνημόνια» και στο οποίο περιλαμβάνεται η μετατροπή των νοσοκομείων σε «αυτοτελείς επιχειρηματικές μονάδες», που θα λειτουργούν με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, καθώς και η επέκταση των ιδιωτικοποιήσεων και των κάθε μορφής ΣΔΙΤ (με βάση το νόμο που ψήφισε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.)

Αποδεικνύεται, για άλλη μια φορά, ότι απέναντί μας εκτός από τον αόρατο εχθρό, την επιδημία, έχουμε την πολιτική κυβερνήσεων και Ευρωπαϊκής Ενωσης, που αξιοποιεί ακόμη και την επιδημία για να προωθηθούν αντιλαϊκές μεταρρυθμίσεις που «εκκρεμούσαν». Κυρίως όμως έχουμε τον ορατό εχθρό, τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους που τα συμφέροντά τους υπηρετεί η πολιτική που τσακίζει τα δικαιώματά μας. Με αυτόν τον εχθρό χρειάζεται να συγκρουστούμε και να ανατρέψουμε την εξουσία του, για να προστατέψουμε την υγεία και τα δικαιώματά μας και να διεκδικήσουμε ένα καλύτερο μέλλον για μας και τα παιδιά μας.

Σας καλούμε τώρα όλους να διαδηλώσουμε μαζί, για να ακουστεί σε όλη την Ελευσίνα «Κάτω τα χέρια από το νοσοκομείο. Το νοσοκομείο το πλήρωσε ο λαός και δεν το παζαρεύουμε για χάρη κανενός». Και σύντομα θα γίνουν πράξη οι στίχοι του τραγουδιού: «Μέγαρα και Ελευσίνα κατεβαίνουν στην Αθήνα».