Η Αννα και η κυρία Μπράουν
Πέμπτη 24 Γενάρη 2002

Σκηνή από την ταινία «Η Αννα των χιλίων ημερών» του Τσαρλς Τζάροτ
Οι ιστορικές ταινίες είναι αυτές που κυριαρχούν απόψε στα προγράμματα των τηλεοπτικών σταθμών. Από τη μια η Αννα των χιλίων ημερών με τη Ζενεβιέβ Μπιζόλντ και από την άλλη η μεγαλειότατη κυρία Μπράουν με τη μοναδική Τζούντι Ντεντς.

«Η Αννα των χιλίων ημερών», σε σκηνοθεσία Τσαρλς Τζάροτ. Στα 1563, η καταδικασμένη σε θάνατο Αννα, σύζυγος του βασιλιά Ερρίκου του 8ου και ο ίδιος ο βασιλιάς ανακαλούν στη μνήμη τους γεγονότα της τελευταίας δεκαετίας που οδήγησαν στη θανατική ποινή της βασίλισσας... Η Αννα, η νεότερη αδελφή της τότε ερωμένης του βασιλιά, γίνεται αντικείμενο της ερωτικής επιθυμίας του. Η κοπέλα στην αρχή τον απορρίπτει, καταλήγει όμως να τον ερωτευτεί παράφορα. Ιντριγκες και πολιτικά ζητήματα που συνδέονται με την Εκκλησία της Ρώμης διαδραματίζονται παράλληλα προς την πορεία της Αννας, η οποία θα κατηγορηθεί άδικα για μοιχεία και θα εκτελεστεί. Πρωταγωνιστούν: Ρίτσαρντ Μπάρντον, Ζενεβιέβ Μπιζόλντ, Ειρήνη Παππά, Αντονι Κουέιλ, Τζόζεφ Ο' Κόνορ (ΕΤ-1, 23.30).

«Η μεγαλειότατη κυρία Μπράουν», σε σκηνοθεσία Τζον Μάντεν. Το 1864 η βασίλισσα Βικτόρια εξακολουθεί να πενθεί τον αγαπημένο της σύζυγο πρίγκιπα Αλβέρτο, ο οποίος πέθανε πριν από δύο χρόνια. Οι κρατικές υποθέσεις έχουν πάψει να την απασχολούν. Ως υπεύθυνος των βασιλικών στάβλων προσλαμβάνεται ο Τζον Μπράουν, ένας Σκοτσέζος που περιφρονεί το πρωτόκολλο και προσεγγίζει τη Βικτόρια με μια απίστευτη αμεσότητα, αποδεικνύοντας ότι η καλύτερη γιατρειά είναι η φιλία. Χάρη στην ηθική του υποστήριξη, η Βικτόρια συνέρχεται σύντομα. Η αντιπολίτευση αποκαλεί τη Βικτόρια «κυρία Μπράουν» και ο πρωθυπουργός Ντισραέλι σπεύδει να διαπιστώσει αν οι φήμες ευσταθούν. Πρωταγωνιστούν: Τζούντι Ντεντς, Μπίλι Κόνολι, Τζέφρι Πάλμερ, Αντονι Σερ, Τζέραλντ Μπάτλερ (STAR, 03.45).