ΓΑΛΛΙΑ
Κορυφώνονται οι κινητοποιήσεις στον τομέα της Υγείας
Πέμπτη 24 Γενάρη 2002

Associated Press

Απεργοί από το προσωπικό ενός νοσοκομείου παρακολουθούν κάποια ομιλία
ΠΑΡΙΣΙ.--

Χιλιάδες γενικοί γιατροί πραγματοποίησαν, χτες, εικοσιτετράωρη προειδοποιητική απεργία, συμμετέχοντας έτσι στην κορύφωση των απεργιακών κινητοποιήσεων που έχουν ξεκινήσει, εδώ και βδομάδες, οι επαγγελματίες διαφόρων κλάδων που σχετίζονται με την υγεία.

Στη χτεσινή απεργία συμμετείχαν οι οικογενειακοί γιατροί, γιατροί αρκετών άλλων ειδικοτήτων, οι χειρουργοί, οι γιατροί των επειγόντων περιστατικών και οι οδοντίατροι, ενώ απείχαν, προκειμένου να κρατηθούν σε κάποια λειτουργία τα νοσοκομεία, οι γενικοί νοσοκομειακοί γιατροί. Την Τρίτη, τους δρόμους του Παρισιού κατέκλυσαν δεκάδες χιλιάδες νοσηλευτές και νοσοκόμοι, ενώ τον κύκλο των απεργιών, αυτής της εβδομάδας, άνοιξαν τη Δευτέρα οι διοικητικοί υπάλληλοι των νοσοκομείων.

Οι γιατροί ζητούν αύξηση των αμοιβών που λαμβάνουν από τα ασφαλιστικά ταμεία είτε για τις επισκέψεις κατ' οίκον είτε για τους ασθενείς που δέχονται στα ιατρεία τους. Ανάλογα μισθολογικά αιτήματα έχουν και οι νοσηλευτές, ενώ κοινό αίτημα όλων των κλάδων της Υγείας είναι η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες που έχουν δημιουργηθεί από την υιοθέτηση του 35ωρου.

Η υπουργός Απασχόλησης, Ελιζαμπέτ Γκιγκού, κάλεσε το κοινό να μην προσέρχεται στα νοσοκομεία «αν δεν υπάρχει σοβαρός λόγος» και δήλωσε ότι συμμερίζεται το αίτημα των εργαζομένων στον τομέα της Υγείας για «επανεκτίμηση των αποδοχών τους» και για «βελτίωση των συνθηκών εργασίας τους που ομολογουμένως είναι εξαιρετικά άσχημες». Παρ' όλα αυτά, ζήτησε να επικρατήσει «ένα κλίμα διαλόγου και όχι πολεμική».

Τις δηλώσεις απέφυγε ο υπουργός Υγείας, Μπερνάρ Κουσνέρ, ο οποίος, τις προηγούμενες ημέρες, είχε επίσης εκφράσει τη συμπάθειά του και είχε καταθέσει και μια πρώτη πρόταση, που συμπεριλάμβανε ένα μικρό ποσοστό αυξήσεων και την απόφαση για δημιουργία 45.000 θέσεων εργασίας στο σύνολο των κλάδων. Εντούτοις, η πρόταση απορρίφθηκε από τους απεργούς, που ζητούν «σοβαρή αναπροσαρμογή των ποσοστών που λαμβάνουν ως αποδοχές από τα ασφαλιστικά ταμεία και παραμένουν αμετάβλητα εδώ και 14 χρόνια και πρόσληψη, τουλάχιστον, 80.000 εργαζομένων».

Το κύμα των κινητοποιήσεων στον τομέα της Υγείας, πάντως, δε φαίνεται να αποκλιμακώνεται, καθώς οι διάφοροι κλάδοι προσανατολίζονται σε επαναλαμβανόμενες απεργιακές κινητοποιήσεις, ενώ εξετάζουν το ενδεχόμενο και της απεργίας διαρκείας. Το θέμα φέρεται να προκαλεί «σοβαρότατο πονοκέφαλο», όπως υποστήριζαν αναλυτές, στην κυβέρνηση του Λιονέλ Ζοσπέν, και στον ίδιο, αφού είναι γνωστό ότι οι απεργίες των εργαζομένων στον τομέα της Υγείας έχουν εξασφαλίσει την υποστήριξη της γαλλικής κοινής γνώμης, γεγονός εξαιρετικά δυσάρεστο για τη γαλλική ηγεσία, ενόψει τον προεδρικών εκλογών, της άνοιξης, όπου θα είναι υποψήφιος ο Ζοσπέν.