ΙΝΔΙΑ - ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Ανεβάζει κι άλλο τους τόνους η Ινδία
Πέμπτη 24 Γενάρη 2002

Associated Press

Εντείνονται κι άλλο τα μέτρα ασφαλείας στην Ινδία, μετά την επίθεση της Τρίτης
ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ - ΚΑΛΚΟΥΤΑ - ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.-

Οι ινδικές αρχές συνδέουν την επίθεση ενόπλων στην Καλκούτα, που άφησε 5 νεκρούς και 21 τραυματίες πίσω της, το πρωί της Τρίτης, με τα τρομοκρατικά πλήγματα της 11ης Σεπτεμβρίου: Οπως ανακοίνωσε το Κεντρικό Γραφείο Ερευνών (το ινδικό αντίστοιχο του FBI), οι επιτιθέμενοι «είχαν σχέσεις με τον αεροπειρατή Μοχάμεντ Ατα».

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας Χιντουστάν Τάιμς, ένα «αφεντικό του εγκλήματος», με βάση το Ντουμπάι, είπε σε αξιωματούχους ασφαλείας της Δυτικής Βεγκάλης ότι η επίθεση αποτελούσε «εκδίκηση για το θάνατο ενός συνεργάτη του». Το Κεντρικό Γραφείο Ερευνών της Ινδίας διαβίβασε στο FBI την πληροφορία ότι χρήματα που στάλθηκαν στο συγκεκριμένο «αφεντικό» ως λύτρα για την απελευθέρωση ενός απαχθέντος Ινδού επιχειρηματία προωθήθηκαν στη συνέχεια στον Ατα ως μέρος της χρηματοδότησης της επίθεσης της 11ης Σεπτεμβρίου.

Η κατηγορία αυτή ακολουθεί τη δήλωση του Ινδού υπουργού Εσωτερικών Λαλ Κρίσνα Αντβάνι ότι η οργάνωση που εκτέλεσε την επίθεση κατά του αμερικανικού προξενείου της Καλκούτας «έχει σχέσεις με τις μυστικές υπηρεσίες του Πακιστάν» (ISI). Η νέα αυτή κατηγορία που διατυπώνει η Ινδία είναι άγνωστο κατά πόσο λαμβάνεται σοβαρά στις ΗΠΑ, πάντως το Πακιστάν απορρίπτει ως «ανυπόστατες» τις ινδικές πληροφορίες.

Η αστυνομία στη Δυτική Βεγκάλη έχει προβεί σε περίπου 60 συλλήψεις υπόπτων, περιλαμβανομένων και τουλάχιστον δύο προσώπων από το Μπαγκλαντές, που φέρονται να είναι μουσουλμάνοι κληρικοί. Την ίδια ώρα, δρακόντεια μέτρα ασφαλείας λαμβάνονται σε ολόκληρη την Ινδία, ενόψει του εορτασμού της Ημέρας της Δημοκρατίας το Σάββατο.

Η επίθεση έγινε, ενώ ο διευθυντής του FBI Μούλερ βρίσκεται στην Ινδία για να συνεξεταστούν «αντιτρομοκρατικά μέτρα». Ο Αμερικανός αξιωματούχος είπε, σύμφωνα με το BBC, ότι δεν έχει εικόνα για τα κίνητρα και τους στόχους της επίθεσης, ενώ απέκλεισε το ενδεχόμενο εμπλοκής των αμερικανικών υπηρεσιών στις έρευνες.

Μια νέα προσπάθεια αποκλιμάκωσης της έντασης στις σχέσεις Ινδίας - Πακιστάν, που παραμένει σε επικίνδυνα υψηλό επίπεδο, θα πραγματοποιήσει και ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Ιγκορ Ιβανόφ, ο οποίος θα μεταβεί στις πρωτεύουσες των δύο χωρών μέσα στο Φεβρουάριο.