Μηχανήματα για τη βαρυχειμωνιά...
Κυριακή 27 Γενάρη 2002

Eurokinissi

Το συμπέρασμα που βγήκε πρόσφατα σε εκπομπή του Δημοσιογράφου Θεοδωράκη στη ΝΕΤ, με καλεσμένους τους Βούγια και Μάργαρη, ήταν ότι η αγορά εκχιονιστικών μηχανημάτων για αντιμετώπιση έντονων καιρικών φαινόμενων που να επαρκούν για ολόκληρο τον ελλαδικό χώρο, ήταν περιττή, διότι τέτοια έντονα φαινόμενα, παρουσιάζονται μόνο κάθε 40 χρόνια στη χώρα μας!

Πραγματικά αναρωτιέμαι αν μπορεί να σταθεί μια τέτοια θέση που εκφράζεται από κυβερνητικά χείλη, όταν το ποσό αυτό για την αγορά των αναγκαίων αυτών μηχανημάτων θα πρέπει να είναι ασήμαντο σε σχέση με τα 6 τρισ. δρχ. του εξοπλιστικού προγράμματος της χώρας μας. Και μήπως τα οπλικά συστήματα δεν εκσυγχρονίζονται μετά από ορισμένα χρόνια, οπότε και κάνουμε κάθε τόσο καινούριες αγορές, που μάλιστα εξυπηρετούν τους πολεμοκάπηλους ιμπεριαλιστές και καθόλου την άμυνα της χώρας μας;

Αντίθετα η προμήθεια μηχανημάτων αντιμετώπισης έντονων καιρικών συνθηκών, υπαγορεύεται από πραγματική ανάγκη, ενώ δύσκολα αυτά αχρηστεύονται. Στο μηχανικό του Στρατού και στην Πυροσβεστική, που είναι παραπάνω από απαραίτητα τα μηχανήματα αυτά, πρέπει να συμπεριλαμβάνονται στους εξοπλισμούς, ώστε με την ίδια δαπάνη να εξυπηρετούν διττό σκοπό.

Γιατί στην πρόσφατη χιονοθύελλα δεν αξιοποιήθηκαν αμέσως τα αντίστοιχα μηχανήματα του Στρατού, παρά μονάχα στο 25% της όλης δύναμης και αυτό όταν πια τα πράγματα φτάσανε στο απροχώρητο;

Ετσι λοιπόν κλείνοντας το γράμμα μου και χάριν γούστου να παραφράσω το παλιό αγωνιστικό τραγούδι «Τι τα θέλετε τα όπλα, τα ντουφέκια, τα σπαθιά, να τα κάνουμε εργαλεία να δουλεύει η εργατιά», ώστε να λέει:«Τι τα θέλετε τα όπλα τα εξοντωτικά, μηχανήματα να γίνουν για τη βαρυχειμωνιά».

Λευτέρης Ολύμπιος, ηλεκρονικός, αντιστασιακός, Γαλάτσι - Αθήνα.